Begint het gebemoei nú al?

Ik heb wel eens gehoord dat moeders elkaarr veel bekritiseren qua opvoeding enz..   Ik dacht altijd.. dat is pas later aan de orde.


 


Niet dus!


 


 


Ik ben dus gestopt met de pil & wil proberen voor een kindje te gaan. Veel mensen verwachten dat ook van mij: net getrouwd etc. Al weet bijna niemand dat ik dit ook daadwerkelijk van plan ben. Maar we gaan er dus volop van dus een spannende tijd is aangebroken! 


 


 


Van mijn vriendinnen vinden helaas meerderen het geen strak plan, en ondanks dat ik me er niet door laat weerhouden steekt het toch. (lees: 'Je bent echt gek als je nu al een kind 'neemt'')


 


 


Reden in hun optiek is dat ik geen goede moeder kan zijn omdat we willen verbouwen.. 


 


 


 


 


 


Is het dan echt zó raar? 


 


 


Ik ben 28, echtgenoot 34. Net getrouwd, vijf jaar (goede) relatie. Wonen klein, maar hebben wel een slaapkamer apart voor de toekomstige baby. Binnen is alles oud, maar alles voldoet wel en is netjes. 


 


 


Ja, we willen een schuur gaan verbouwen. Maar dat is buitenshuis. Ja, dat zal druk geven (man wil zelf bouwen), maar we hebben al een grotere verbouwing achter de rug en we functioneren als goed team. 


 


 


Als dit onze enige plannen waren dan zou ik misschien ook wel uitstellen, maar we willen hierna ook nog een uitbouw aan het huis plakken (over 3-4 jaar) dus wat dat betreft blijft er altijd een excuus om het niet te doen. We kunnen als het moet van één inkomen rondkomen en uitbouw huis mag ook uitgesteld worden als baby toch meer geld kost dan ik verwacht dat het kost. 


 


 


Wij zijn er over uit dat we ervoor gaan, we weten dat in de beginfase een groot deel op mijn schouders terecht gaat komen. We weten dat het zwaar kan gaan worden. 


 


 


 


 


 


los van mijn eigen vertrouwen hierin, is het dan echt zó gek? Hebben jullie hier ook mee te maken gehad, met deze oordelen? 
En hoe reageer je daarop dan? (ik heb nu neiging om mezelf te verdedigen en dat moet ik eigenlijk niet doen)


 


 


 


 


 


Graag tips! :)


 

2023 x gelezen, 4

reacties (73)

1 2 • tweede83

  we hebben een oud huis van nu inmiddels 110 jaar oud en we zitten nog steeds midden in een verbouwing. We hebben nu 3 slaapkamers af, voor onszelf, en beide kinderen hebben ook. We hebben ook wel eens commentaar gehad hoor. Maar dan zei ik doodleuk: als het iemand irriteert laat ze dan zelf een hamer pakken, gaat het misschien ook wel sneller... Ook met een baby en een zoon van 5,5 jr lukt het allemaal prima. De kinderen weten ook niet beter en het is wat je er zelf ook van maakt. Als jij relaxed bent dan komt het ook echt wel goed. Mijn voorwaarde is dat de kinderen een schone plek moeten hebben om te spelen en te slapen. En dat lukt best! Succes met verbouwen en hopen dat je binnenkort een positieve test zult hebben!

 • Bibsje1982

  Echte vrienden steunen je... Tuurlijk mogen ze hun mening geven maar behoren jou keuze te respecteren en te accepteren en er voor je te zijn als dingen moeilijk gaan...

  Kunnen ze dat niet, dan zijn t ook geen vrienden.

  Op die manier ben ik al vele 'vriendinnen' verloren. Maar gelukkig heb ik 3 meiden om mij heen die mij onvoorwaardelijk steunen... en daar voel ik me meer dan gelukkig mee...

  Jou leven, jou keuze...🍀

 • Sito

  Lekker jullie gang gaan en er niet over praten !

  Ik weet zeker dat als er een baby is ze allemaal staan te trappelen om die hummel te mogen vasthouden.

 • Mam4life

  Ik vind het helemaal niet raar dat je over kinderen nadenkt en dat deelt. Het is toch (voor de meeste) een logische volgende stap in jullie leven.

  Maar blijkbaar is jouw omgeving er nog niet aan toe, dus zou er niet teveel over praten. :-)

  Heus..als ik het zo lees is jullie basis prima voor het krijgen van een kindje en echt..de beste timing is er toch niet en je moet toch maar afwachten of het lukt en hoe lang het duurt voordat het zover is.

 • Liselott

  Omgeving is er zéker niet aan toe.. van mijn kant, van m'n mans kant juist wel dat die vrienden het helemaal fantastisch lijkt. Oh en dan ook nog een zus die altijd als eerste wil zijn (nr 1 ging trouwen, zij toch half jaartje eerder.. ik kondigde mijn huwelijk aan, zij 3 weken later haar 2e huwelijk.. nu elke x vragen wanneer wij precies de pil weggooien, gezegd dat pas ná verbouwing is dus pas over een jaar.. kom op zeg: leid je eigen leven denk ik dan! )

  Maar idd, proberen niet teveel over te praten en afwachten wanneer het zover is! (oh en dat is me partij spannend: zondag NOD!)

 • Barbamammie79

  Oh dat is wel erg ja.... ik zou haar echt niks vertellen van jullie plan om nu voor een kindje te gaan. Niet doen hoor.

 • kaartje704

  Oh echt vreselijk hè, en het is zooo moeilijk soms om dan alsnog naar je eigen intuïtie te luisteren. Maar niemand weet het zo goed als jij, dus laat lekker kletsen!

 • Nx4

  ene oor in en andere oor uit , volg jullie gevoel en laat de rest maar lekker kletsen.

  al zou je heel de binnen kant moeten verbouwen , wat dan nog ?? merkt een baby vrij weinig van.

 • dvd1987

  Ik heb een dochter van 1,5 jaar en ben zwanger van de 2e. Wij zijn nu onze verdieping helemaal aan het verbouwen.

  Eerlijk? Tijdtechnisch vind ik het ongelooflijk zwaar. Heb veel last van mijn rug door zwangerschap (en het vele pakken van dochter) en moet werk, kind en huishouden helemaal alleen dragen terwijl ik me deze zwangerschap niet echt fit voel.

  Mijn vriend vindt het vreselijk dat hij onze dochter eigenlijk nog nauwelijks ziet omdat hij of op het werk zit of boven bezig is... hij heeft het gevoel alles te moeten missen. Je merkt het ook aan hun band.

  Wij persoonlijk hebben wat spijt dat we die verbouwing niet eerder gedaan hebben.

  Financieel is het hier geen probleem. Kosten van kleine kindjes vind ik voorlopig heel goed meevallen. Wat hieronder al iemand zegt: je maakt het zo duur als je wilt. Dus dat vind ik helemaal geen belemmering.

  Iedereen is anders, iedereen heeft een ander draagvlak, iedereen vindt andere dingen belangrijk. Wat voor de 1 niet werkt, is voor de ander fantastisch en omgekeerd. Kortom iedereen is anders en iedere situatie is anders en iedereen maakt zijn eigen beslissing! :-) wij hebben dus die verbouwing ook niet afgewacht, dus ik verklaar je zeker niet gek :-D maar hier dus wel wat onderschat wat de impact zou zijn (persoonlijke ervaring).

  Ik vraag me in jouw verhaal wel af of je vriendinnen weten dat je bezig bent? Want als ze dat weten vind ik het echt grof! Als ze het niet weten en het meer hypotethisch zeggen is het niet echt als bemoei bedoeld, denk ik...

 • Liselott

  Tijdtechnisch lijkt het mij ook ongelooflijk zwaar hoor, hebben nu we met z'n tweetjes zijn wel afspraken gemaakt ook over tijd die we samen doorbrengen op dit moment, later zal dit ook moeten worden ingepland voor als we een kleintje hebben. Bijv. zondag = familietijd en doordeweeks ook nog x alleen naar bed brengen etc.. Bedenken wel wat tegen die tijd.

  Belangrijkste is dat relatie goed blijft: zelfs al betekent dat dat verbouwing langer duurt. Op die voorwaarde ben ik akkoord gegaan met dit project en hij net zo gelukkig.

  Kosten zijn wat mij betreft ook geen belemmering. We kopen wat nodig is, maar idd: niet te duur. Pak hydrofiele luiers, willen wasbare luiers en borstvoeding.. Wel een kinderwagen/box/maxicose: maar ook via marktplaats.

  Ze vermoeden wel dat ik bezig ben aangezien ik wel meer 'babypraat' heb.. en iemand anders heeft al gezegd dat ze wel met zn allen voorspeld hebben dat t binnen paar maanden zover zijn.. En snap ook wel dat ene kant niet slecht bedoeld is, maar toch raakt het me en voelt het als een oordeel. Waarschijnlijk ook omdat het zo'n grote/nieuwe stap is en ik ook reuze spannend vind ;)

 • Amatullaah

  Eigen leven voor je houden, of iemand vertellen die je alles kan vertellen. Ik vind het niet raar, had niet eens een eigen huis haha maar gewoon gedaan en als t zover was hoorde je t wel..

 • Liselott

  Dat is voor mij wel écht lastig: ik ben best open namelijk.. maar heb wel 2 mensen waarbij ik wel vrijuit kan praten gelukkig! :)

 • Stokpaard

  Ik vraag me af wat je met deze 'vrienden' moet of wilt .. iemand die al zo doet kan bij mij het gat van de deur door ..

  Wij woonden super klein en ons kindje had geen eigen kamertje dus sliep lekker bij ons op de kamer (had ook nooit anders gewilt) Als je iets graag wilt is er een weg .. wij hadden een ikea kast van 80 euro als commode .. perfect alles pastte erin en 150 euro voor een bedje maar die heb je ook 2ehands met een nieuw likje verf evt voor 50 of minder .. etc .. het is maar hoe duur je het maakt of waar je genoegen mee neemt .. een baby groeit op voeding en liefde en met een dak boven je hoofd is ook wel handog ;-)

 • Sito

  En zo is het ! 👍🏾

 • Liselott

  Tsjah.. ik wacht het af.. merken vanzelf als we meer uit elkaar groeien en zou mij ook niet heel erg verbazen als dat gaat gebeuren, maar tijd zal leren of het echt gebeurt of dat we elkaar wel weer terugvinden..

  Nou en aan alle voorwaarden kunnen we voldoen (liefde, eten, dak en ok, vooruit.. een bedje kan er ook nog wel vanaf haha)

  Gaan er lekker met z'n tweetjes van genieten en hopelijk kunnen we het delen met onze vrienden..

  Ik geloof ook dat mochten we uit elkaar groeien dat er meer ruimte ontstaat voor anderen. Maar toch, na 12 jaar zou het wel echt jammer zijn..

 • Stokpaard

  ik heb afscheid van onze beste vrienden moeten nemen .. met pijn maar het eeuwige gezeik van hun over flesvoeding is ook goed terwijl alles in mij staat voor borstvoeding en dan ook echt alles .. ik was het zo zat .. en ook veel ander gekonkel van hun kant.. Eenmaal zelf moeder heb je ook je eigen manier van doen die je wilt delen maar negatief doen naar mensen die van elkaar houden en graag een kindje willen .. why .. Als mensen zo koppig alleen maar vinden dat zij het goed doen zullen ze jou altijd het gevoel geven dat jij het niet of minder goed doet en dat verdient geen enkele mama .. elkaar helpen in bepaalde tijden dat is belangrijk .. Liefde aandacht schone luiers en voeding en tja dat bedje ;-)

  Jullie komen er wel maar luister alsjebl naar je (moeder) hart .. volg je kindje en niet alleen maar de moeders om je heen .. 😙❤

 • Mar550

  Je neemt geen kind, maar die krijg je. En zoveel kost een kind een nou ook weer niet. Hey kost vooral tijd. En verder kun je het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Als jullie eraan toe zijn, lekker doen en een beetje maling hebben wat een ander ervan vindt.

 • Liselott

  Nou als ik anderen zo hoor kost het gigantisch veel!

  Zelf heb ik zoiets van daar ben je nog altijd zélf bij.. Qua meubilair hoef ik niet alles nieuw aan te schaffen dus dat scheelt al snel duizenden euro's denk ik! Vriendin (een andere) had al meer dan 10.000 uitgegeven aan dr kind die nog geen jaar oud is.. terwijl ze (ogenschijnlijk) niet eens zo heel gekke dingen deed

 • Mar550

  Dat is echt dikke onzin. Mijn vriendin heeft het echt niet breed. Een verrassing nr 4 kwam om de hoek kijken en ze had alles weggedaan. Ze heeft een babykamer set grene overgekocht, kast, commode bedje. En zelf opgeknapt, white wash gedaan, super gaaf en uniek geworden. Heeft ze totaal 200 eur voor betaald, voor haar totale babykamer was ze iets van 350 eur kwijt. Met gordijnen decor en badje er dan ook bij. Maxi cosi en en kinderwagen in een goede conditie overgekocht voor 250. En alles ziet erbij haar echt super mooi en verzorgt uit. Niet het duurste en modernste van de laatste mode. Maar goed dat zal haar toch een osseworst schelen. Je krijgt bij een eerste ook ontzettend veel. De zeeman en primarkt zijn echt niet duur qua kleding. Luiers doekjes en voeding is de hoofdprijs ook niet. 10.000 eur??? Echt dikke onzin. Als je van alles de top verwacht dan kom je er wel aan ja. Maar goed voor je kindje maakt het niet waar hij of zij slaapt. Zolang alles maar schoon en veilig is en vooral opgroeid in een liefdevol gezin. 10.000 eur kun je ook sparen voor de toekomst van je kind qua studie ect. Wat ik opmerk zijn dit vaak hele onzekere vrouwen die van alles het beste moeten hebben en vooral de laatste style moet volgen. Maar goed ieder zn ding. Zulke mensen zijn goed voor economie. Kijk eens rond op marktplaats en moet je kijken wat mensen allemaal wegdoen omdat ze moet upgraden naar de nieuwste kinderwagen want de buurvrouw loopt er ook mee. Ga er lekker voor als je eraan toe bent. Gratis is het niet maar alles kun je goed doen met een budget

 • Amatullaah

  Als je die lijstjes volgt van wat je allemaal nodig hebt, ja dan is het superduur maar praktisch het enige wat nodig is is kleding, voeding (ik zeg altijd borsten want ben pro bv) en luiers.. beetje hydrofiele luiers (aan 10 echt wel genoeg). Miss een kinderwagen of maci cosi. Maargoed je kan alles nieuw kopen of 2de hands, ik ga voor t laatste

 • verrassing2019

  geloof me wij zouden het bij 2 kids houden maar nu verassing zwanger voor de 3de waar ik trouwens heel blij mee ben en moet nu alles opnieuw kopen en eerlijk op marktplaats heb je genoeg zo goed als nieuw spullen zonde om allea nieuw te kopen.

  bij mijn dochter 1ste kindje toen had ik overdreven veel gekocht 1ste kindje ook 1ste kleinkind in de familie dua abnormaal veel kleding etc maar uiteindelijk alles wegegeven aan kringloop om andere mensen blij te maken.

  2de kind normaal inkoop gedaan wat ik echt nodig had en nu ook bij de 3de babywagen quinny 200 euro supergoed ziet er nieuw uit gekocht bia mp en wipstoel speelmatje bepaalde dingen kan je echt daar kopen.

  het is jou leven ik heb jaren gewacht 8 jaar gewerkt cariere gemaakt gespaard en nu geniet ik vollop van mijn kinderen heb alle tijd en geld gelukkig.

  en weetje mijn man heeft 3 jaar geleden hartinfarct gehad zooo jong, en stond het leven stil voor mij ons. ik zeg altijd eke dag is een mooie dag een nieuwe begin wij genieten van onze elke moment dag leven..

 • xxxnatasxxx

  Nou ten eerste een kind neem je niet, die krijg je. Ten tweede geen enkel moment is een juiste moment om aan kids te beginnen. En wij kwamen er achter dat ik zwanger was van onze derde 4maanden voordat mijn man zou beginnen met ons huis te bouwen. Wij wonen in Noorwegen en mijn man is timmerman. Nu is onze zoon 3 week en het huis is pas over een half jaar klaar. Mijn man komt elke avond thuis na zijn werk en gaat door naar ons nieuwe huis, en in het weekend natuurlijk ook. Dus als wij hier zo gek voor zijn dan is een verbouwing peanuts😇 dus volg jullie hart, het is jullie leven en jullie keuze.💪

 • Liselott

  Dat van het nemen/krijgen is mij wel duidelijk helaas!

  Maar klinkt wel als een hele mooie droom om een eigen huis te bouwen!

  Hoe staat je man erin qua tijd met kids? Is hij tevreden met de hoeveelheid tijd die hij kan doorbrengen met ze?

  Bij ons zal het ook avonduren en weekenden worden, maar dan wel bij huis zodat we in ieder geval de maaltijden samen kunnen zijn..

 • Cactus-

  Maak je niet zo druk over enkele dames hier die je erop willen wijzen dat 'je een kind krijgt ipv neemt'. Als jij dit zo wilt verwoorden dan moet je dat vooral doen.

  Wat betreft je vraag: Gewoon doen waar jullie je goed bij voelen en als iemand erover begint direct teruggeven dat zij zich met zichzelf moeten bemoeien.

 • Rlyblue

  Ja dat begint nu al. Zodra je eraan wil beginnen lijk je publiekelijk eigendom. Dan komen de meningen 'doe eerst maar rustig ontpillen' of 'ga nog lekker met zijn tweeen op vakantie voordat je eraan begint', daarna zijn ze benieuwd of je al vitaminepillen slikt want je moet wel je foliumzuurvoorraad opbouwen hoor! En als je dan zwanger bent worst alles wat je eet, inclusief softijs, ei en wiskeysaus onder een vergrootglas gelegd...

  Ik keuvelde altijd lekker mee en deed vervolgens wat ik zelf wilde. Laat het los, doe wat goed voelt voor jou. Succes met het zwanger worden!

 • NYVM

  Jullie kunnen het beste voor jezelf bepalen wat jullie willen. Jullie gaan vanzelf wel zien als jullie een kindje hebben hoe jullie het willen aanpakken verder.

 • Liselott

  daarom, Je weet uberhaubt niet eens of het lukt.. laat staan of alles goed gaat.. Niet alles valt te plannen!

 • NYVM

  Zeg maar tegen ze dat ze wel eens mogen oppassen op de kleine tijdens de verbouwing😜 Of helpen😁

 • B756

  De enige juiste manier om dit te doen is jóuw manier, en daarmee is het automatisch niet de manier van iemand anders en zal er altijd wel iemand zijn die daar dan iets van vindt.

  Maar is dit niet stiekem een beetje je eigen onzekerheid? Je vriendinnen weten niet eens dat je er mee bezig bent, dus ze veroordelen je niet. Als ze het wel zouden weten, reageren ze misschien wel anders omdat ze er dan anders tegenaan gaan kijken. Als je zelf nog geen kinderwens hebt is het soms lastig voorstellen en dan roepen mensen wel eens wat doms. En misschien hebben ze die wens ook wel maar is het voor hen nu geen optie en roepen ze daarom heel hard dat ze daar nu echt niet aan moeten denken.

  Sowieso hoef jij niemand te overtuigen behalve jezelf en je man. En als jij overtuigd bent en iemand zegt 'je moet er écht niet aan beginnen', dan denk je gewoon: jíj misschien niet nu, maar ík wel en daar ben ik blij mee ook!

  Voor een baby heb je uiteindelijk alleen liefde, een bedje en wat geld nodig. Natuurlijk is het fijn om de boel op orde te hebben, maar jij bepaalt wat wel en niet werkt en wat jullie nodig hebben. En mocht een vriendin straks wél oordelen, trek je daar dan niets van aan.

  Je kunt je afvragen wat je hebt aan vriendinnen die oordelen. Maar je kunt je ook beseffen dat jij nu een compleet andere wereld/fase in stapt en zij nog niet en dat jullie elkaar daardoor even wat minder begrijpen. Voor jou is dit het belangrijkste in je leven, zij snappen dat (nog) niet. Jij snapt waarschijnlijk ook niet waarom zij nog steeds 3x per week willen stappen en niet gaan settelen, bij wijze van spreken. Vind je vast ook stiekem wel iets van, en aan de andere kant begrijp je het ook wel en vind je ze er echt niet minder leuk om.

  En daarbij, je hebt het nu over vriendinnen, daar komen nog ouders, familie, buurvrouwen, andere moeders, etc. bij die ook allemaal een mening hebben. Laat het een beetje los, en geniet lekker van deze tijd!

 • Liselott

  ze verwachten wel dat ik er mee bezig ben (ivm recent huwelijk) en geven er vast commentaar op dat ik vooral niet moet doen nu. Maar we hebben het er al vaker over gehad en bij niemand van hen speelt uberhaubt een kinderwens nog.. Liefst pas over jaar of 2.

  Lastige is dat ik liefst wél over wil praten en wil kunnen delen (ook al is het privé en ga ik het ook echt nog niet delen). Alleen voor hen is dat nog niet aan de orde. Zij niet eens persé het stappen, maar wel het aankopen van een huis en voor het eerst samenwonen etc.. Voel me ineens oud besje nu ik dit typ haha!

  Oh help! ouders, andere moeders.. Er staat me echt nog wat te wachten! Ik zei altijd zo makkelijk ook van niets van aantrekken, iedereen heeft n mening etc.. Over het zwanger worden ben ik ineens zo mega-onzeker (ook omdat ik natuurlijk niet weet of het uberhaubt ooit lukt)

  tijd voor ontspanning haha

 • B756

  Dat is zeker lastig als je een van de eersten in je vriendengroep bent. Mama-vriendinnen zijn dan wel heel fijn. Misschien als het zo ver is iets van zwangersschapsgym doen? Ik heb daar leuke contacten aan overgehouden en voor mij was het heel waardevol om te kunnen praten met vrouwen in precies hetzelfde schuitje

 • nog-even!

  Heel eerlijk: ik zou dit niet met vriendinnen besproken hebben omdat het een zaak is tussen man en vrouw...wat mij betreft dan, hé En als ik het zo van jou lees, is dat ook wel zo veilig... Als jullie het allebei willen en jullie zijn eraantoe, dan zou ik dat niet van praktische zaken af laten hangen... Desnoods pas je de verbouwingen aan bij een zwangerschap, zodat je tijdens de bevalling niet in complete chaos hoeft te zitten... Maar over dit soort zaken, zou ik echt niet met anderen praten... En wat mij betreft 'neem' je geen kinderen, maar krijg je ze (hopelijk)... Jullie zijn oud genoeg om zelf beslissingen te nemen, lijkt me!

 • Liselott

  oh wij hebben het al járen over wanneer ongeveer we denken er klaar voor te zijn.. Ik zei altijd met 25, later is dit nog wel aantal x verschoven ivm ontmoeten man op 23e oa.

  Bij vriendinnen ook.. alleen laatste jaar heb ik wat meer op de vlakte gehouden qua wanneer & weet ik van hen dat ze nog minstens 2 jaar willen wachten.

  Je hebt gelijk hoor wat privacy betreft! Is ook zaak tussen man/vrouw, maar tegelijkertijd ben ik zelf ook nieuwsgierig hoe anderen erin staan en andersom net zo.

  Mij lijkt echt supermooi en zie t zwanger worden eerder als een wonder nog dan als 'krijgen'

 • Mamadebby2009

  het enige wat ik kan zeggen is...wen er maar aan. want weet je wat het is. mensen oordelen ALTIJD! of je nu begint met je kinderwens te realiseren, of dat je kinderen hebt . mensen hebben een mening, en die geven ze vaak geheel ongezout. er zijn er bij die goed bedoeld advies geven, en anderen willen gewoon graag even hun eigen kritiek door je strot duwen. het is iets waar je aan zult moeten wennen in je leven als (aankomend) moeder . ene oor in andere oor uit , en dat gaat niet heel makkelijk soms , maar probeer er boven te staan. succes met jullie kinderwens en met de verbouwing. komt vast goed!!

 • Liselott

  Dat wennen is een volgende stap als ik die reacties soms lees.. ben overduidelijk niet alleen..

  Gelukkig laat ik mijn handelen er niet vanaf hangen, nu het gevoel nog!

 • Roos134

  Laat iedereen lekker praten. Ik had hier ook ook best moeite mee ! Gewoon noet luisteren! Ik vind het een hele mooi leeftijd om met kinderen te beginnen! kreeg ook steeds te horen ben je nu al zwanger 27 jaar en 10 jaar een relatie

 • Liselott

  Nou ja zeg, wat is dan wel goed genoeg vraag je je dan af hé!

 • CelineG

  Pfff, wat een onzin. Wij zitten middenin een gigantische verbouwing (letterlijk van top tot teen) en wonen zelfs al bijna een jaar op een kamertje bij mijn schoonmoeder in. We zijn begonnen toen ik net zwanger was twee jaar geleden. Toen zijn we begonnen met uitbreken en de zolder af te werken (het dak was al vernieuwd). Nu beginnen de verbouwingen van het hoofdhuis op hun einde te lopen en is onze dochter ~14 maand.

  En als iemand durft te beweren dat ik een slechte moeder ben voor zo'n onzin-reden, gaat die wat meemaken. En bij jullie is het helemaal belachelijk, het is niet eens het huis zelf...

 • china-dad

  Ik zou me er niks van aantrekken. Prima tijd voor een kind.

  Je hebt mensen die 'zomaar' zonder nadenken elkaar bezwangeren, je hebt er die argumenteren tot ze bejaard zijn. En cliche is niet hetzelfde als verboden...

 • Liselott

  Helemaal gelijk! Uiteindelijk komt het (bijna) altijd wel goed!

 • Mommyx3

  Ik had dit niet eens besproken met vriendinnen. Als jullie graag een kindje willen , ga er voor samen en niemand anders heeft er wat mee te maken. Ik zou daar ook echt niet naar luisteren 9 van de 10 x is het vaak jaloezie. Dat jullie wel die stap durven nemen oid.

 • Liselott

  Ze weten niet eens dat ik gestopt ben met de pil.. maar het is nogal cliché: samenwonen en na aantal jaar trouwen.. dan moet het wel voor kinderen zijn zoiets..

  Jammer als het jaloezie is, je kunt niet alles op dezelfde manier doen toch!

 • Ram2012

  Laat mensen alsjeblieft lekker praten!

  En stop met het aantrekken van wat anderen zeggen! Als ik het zo lees hebben jullie het prima voor mekaar! En ik zou verbouwplannen (=toekomstplannen) niet in de weg laten staan want dan is er altijd wel een excuus te verzinnen waarom je niet aan kinderen kan beginnen!

  You go!

 • Sharon

  Lekker laten gaan mensen hebben altijd oordelen helaas.

 • liley

  Niet naar luisteren ;) tegenwoordig zegt men dit zooooooo snel!

  Natuurlijk kan het zwaar worden, ik verbleef tijdelijk bij de ouders van mijn vriend toen ik plots zwanger was, we waren amper een paar maanden samen!

  2 maanden voor de geboorte gingen we in een klein boven app wonen met 1 slaapkamer en zonder lift... Hier hebben we nog een tweede kind bij gekregen... Toen de jongste 9 maand was zijn we gaan verhuizen naar iets groters...

  Nu 32 weken zwanger van de derde en 8 weken terug een eigen bvba gestart!

  Het kan dus wel, maar je moet wel beseffenog dat er zware periodes kunnen bij zitten, maar die zullen er altijd wel zijn, ook als je in een ieuwbouwwoning zit en niet hoeft te verbouwen

 • deniesjeee

  Nog gefeliciteerd met jullie huwelijk😊

  Wat de verbouwing betreft: er is altijd wel iets waardoor je het dan uitstelt. Ik vind het persoonlijk wat anders als je hoogzwanger bent en je complete huis moet gestript worden en daarna opnieuw opgebouwd. Maar dat is meer met het oog op de 3 R'en... nu? Gewoon doen! Je bent op dit moment nog niet zwanger en wie weet hoe lang het duurt voor je zwanger bent. (Uiteraard hoop ik voor je dat het de eerste ronde direct raak is). Wat je vriendinnen betreft, niet lelijk bedoeld maar laat ze lekker lullen..

  Ik snap het hele punt niet waarom een verbouwing jou een slechte moeder zou maken😑 hebben ze zelf kinderen?😅 want dan snappen ze vaak pas wat ervoor nodig is om een goede moeder te zijn.

  Ik heb zelf wel te maken gehad met oordelen, niet alleen in het moederschap maar ook persoonlijk. De mooiste kwam van mijn ondertussen dooie ex-schoonmormel: Denies, je draagt veel te veel zwart, dat hoort echt niet! Dan ben je een nog depressievere moeder dan je nu al bent!

  En fuck you, schoonmormel.

  Andere oordelen: je zou geen kind meer moeten nemen (in mijn ogen is het krijgen, maar oke). Want je ziet je zoon ook amper! (Ik heb co-ouderschap met zijn vader dus is het logisch dat ik mijn zoontje niet 24/7 bij me heb😂).

  Ik zou zeggen: ga ervoor! Laat je niet tegenhouden en verspil vooral geen energie aan mensen uitleggen waarom wel of waarom niet. Die energie kun je beter in de verbouwing en jullie kinderwens steken😊

 • CelineG

  "Ik vind het persoonlijk wat anders als je hoogzwanger bent en je complete huis moet gestript worden en daarna opnieuw opgebouwd."

  Wat precies is wat wij gedaan hebben xD Heb nog hoogzwanger geholpen met de zolder af te werken (voegen en schuren) en te verven en ben nu (11w) het huis aan het opruimen en schoonmaken voor de stukadoor die volgende week komt. Zolang je niet dom doet...

 • Linda4meisjes

  Meid ik had 4 vriendinnen toen ik zwanger werd van mn eerste. Na de bevalling zijn ze komen kijken en daarna heb ik ze nooit meer gezien... kies voor je eigen geluk en laat je niet beinvloeden.

 • Liselott

  Serieus? Dat is bizar.. Vind dat écht moeilijk voor te stellen dat contact dan zo abrupt over is..

  Hebben ze wel eens aangegeven waarom of dat er dingen dwars zaten?

  Kunnen niet allemaal op hetzelfde moment ergens klaar voor zijn toch? Als dat zo is kun je nooit betekenisvolle vriendschappen houden..

 • Linda4meisjes

  Ja je moet t zo zien. Voor je een kind hebt ga je samen ergens heen, zomaar spontaan als je daar allebei zin in hebt. Daarna staat je kind bovenaan dus ga je iets doen en neemt je baby mee. En als je vriendinnen dan niet zover zijn hebbrn ze daar geen interesse voor vinden het gedoe en je hebt gewoon allebei andere interesses.

 • MommyDees

  Als jullie vinden dat jullie er klaar voor zijn, moeten jullie er voor gaan. Er is altijd wel iets zoals je zelf zegt. Dan is het nooit de juiste tijd. Jullie hebben ook een mooie leeftijd om papa en mama te worden (lees: een gemiddelde leeftijd om papa en mama te worden) En je kan ook zwanger zijn/kinderen hebben als er geklust word in huis. Ik was 35-36 weken zwanger toen wij verhuisden en we binnen 2 weken een bewoonbaar huis hadden gecreëerd. Ik had toen zelf niet super veel gedaan, hier en daar wat geschilderd, maar heb toch mn steentje nog bij kunnen dragen.

  Financieel gezien hebben wij ook niet veel te makken maar ik zeg altijd: Je maakt alles zo duur als je zelf wilt. Wij hebben ook super veel van Marktplaats of Kringloop, dat is zowat een sport van ons en nog leuk ook om zo goedkoop mogelijk iets te kunnen scoren. Natuurlijk hebben we ook nieuwe dingen (vaak wegens hygiëne zoal matrasje enzo) maar qua dure meubels, wandelwagen enz. hebben we allemaal goedkoop tweedehands. En het ziet er als nieuw uit.

  Ik zal niet te veel je oren aan iemand laten hangen. Advies en tips zijn altijd welkom maar of je er wat mee doet is ten tweede

 • Liselott

  Daarom, en los van of ik zwanger ben of niet: mijn aandeel in schuur zal toch uitkomen op het klaarleggen of aangeven van bakstenen gok ik ;)

  Voor jou ook spannende tijd geweest rond die verhuizing denk ik of..?

  Wij hebben wel genoeg spaargeld, maar om beide doelen (schuur en huis) te realiseren moet er nog zo'n 90.000 bij. Verwachting is dat we dit in 5 jaar bij elkaar kunnen sparen, maar dat is zonder kosten kind rekening mee gehouden. Ik wil ook straks graag een bedje en commode tweedehands kopen: vind dat zonde van het geld. En geen kind dat later bij z'n therapeut zit omdat zn wieg niet volgens de laatste mode was hoor! haha

 • MommyDees

  Ach ik probeerde me zo rustig mogelijk te houden maar mn moeder vond het met name spannende tijden omdat ik zo aan het einde liep en het ieder moment kon gebeuren. Met 39.5 weken is onze dochter toen geboren dus toen woonden we er net. En wat betreft spullen voor de baby, kinderen groeien snel dus gebruiken hun spullen niet lang dus het lijd bijna niks. Ik heb daar ook nooit moeilijk over gedaan. Luiers en luierdoekjes kopen we altijd groot in tijdens acties, dus zo bespaar je toch weer wat geld voor de overige uitgavens die gedaan moeten worden. Wij zijn ook nog niet klaar. Willen ook nog een aanbouw (zijn we ook al mee bezig) en met een koophuis ben je eigenlijk nooit klaar. Is het een klaar dan begint het volgende project weer. Ook wij hebben een wens voor een tweede (onze eerste is nu 16 maanden) en zijn er ook al 10 maanden mee bezig. Maar we zien wel wanneer het bij ons weer raak mag zijn. Maar wij weerhouden ons er ook niet van om onze kinderwens te vervullen terwijl er nog genoeg andere dingen op ons pad zijn.

 • Liselott

  Kon op je andere reactie helaas niet reageren,

  Kan me wel voorstellen dat het echt spannend is, maar zoals je zegt.. met wat schone kleding, luiers en wat flesjes kom je al een heel eind

  Er moet ook gespaard worden tenslotte dus in die zin ben je toch vaak wel aan het klussen rondom huis. Dit jaar buitenboel, volgend jaar schuur, jaar erop carport/veranda dan uitbouw huis.. zo blijven we lekker bezig ;)

  Wat leuk zo dicht op elkaar! Hopelijk dan, tien maanden.. poeh, dan moet je wel even geduld hebben! Hopelijk snel een positieve test ook! :)

  Leven gaat áltijd wel door denk ik!

 • Mamavan.3Wondertjes

  och meis laat de ideeën van andere je niet weerhouden! zoals ik het lees gaat het helemaal goed komen! waar en wil is.. is altijd een weg zeker als goed team zijnde! Zo'n verbouwing is echt geen reden je wensen in de koelkast te stoppen! Alleen jullie samen kunnen dit bepalen en niemand anders en het klinkt alsof jullie er goed over na gedacht hebben dus gewoon voor gaan!

 • Liselott

  Ik ben wel iemand die alles tot in den treure wil uitdenken ja! Fijn om te weten wat ik kan verwachten, ook dat ik kan verwachten dat het anders loopt overigens.

  Ik laat me er ook zéker niet door weerhouden, maar voel me er wel naar bij ;)

 • Mamavan.3Wondertjes

  Ja daar is echt heel verstandig!

  Ik snap het volkomen ik zou me er ook naar bij voelen! Ik weet wat het is ik was de eerste in mijn vriendengroep die kinderen kreeg en jeetje nou krijg een kind en je weet wie je echt vrienden zijn! helaas.

 • hhl-85

  Lekker laten kletsen! Niemand weet beter of jullie eraan toe zijn dan jullie zelf. Bovendien klinkt het als een weloverwogen beslissing, jullie hebben een stabiele relatie, dus prima toch? Trouwens, als je gaat wachten op 'het ideale moment', krijg je nooit kinderen. Er is namelijk altijd wel wat. Jammer dat je vriendinnen je niet steunen, ik zou persoonlijk dan toch wat vraagtekens bij de waarde van die vriendschap zetten. Is het niet meer dat ze bang zijn om hun oude leventje te verliezen waarin jij gezellig mee uit kan enzo?

  En het gebemoei... Tja... Er zijn inderdaad nogal wat moeders die een sterke mening hebben over opvoeden en 'hoe het hoort'. Heb ik ook hoor, daarom voed ik mijn kinderen ook op zoals ik dat doe En ik zie ook wel eens dingen om me heen waar ik het niet per se mee eens ben. Ik houd eigenlijk altijd mijn mond. Zoveel moeders, zoveel opvattingen. Ze zullen vast ook dingen van mij vinden... Maar niet iedereen heeft dat filter. Als ze me advies vragen, dan geef ik ook wel eerlijk antwoord. Moraal van dit (lange, sorry...) verhaal: lekker laten lullen! Dat is echt het beste ouderschapsadvies dat ik je kan geven.

 • Liselott

  Dat hadden wij dus ook al, als we uitstellen.. dan zitten we met de 2e verbouwing weer met wel/niet er voor kunnen gaan (en dan ist weer zielig het leeftijdsverschil uiteraard, oordelen komen er toch).. of we kunnen er pas voor gaan als ik jaartje of 35-36 ben.. En waarschijnlijk dan net een leuke stap in carriere ofzo: want inderdaad: er is áltijd wel wat!

  Merk wel dat ik daardoor minder open ben en als vaker gebeurd zal bij mij de waarde van de vriendschap ook verminderen. Misschien zouden ze graag willen dat we 'tegelijkertijd' klaar ervoor zijn? Ik geef toe dat mij dat ook wel leuk had geleken hoor ;)

  wel fijn dat jij wel je mond kunt houden; een verademing voor je omgeving waarschijnlijk!

  Ik probeer dat zelf ook wel, mond houden, maar me niet druk maken over mening van anderen op dít gebied moet ik nog even leren..

 • hhl-85

  Je zult zien dat als je eenmaal moeder bent dat sommige vriendschappen blijven, sommigen niet. Ook zul je nieuwe vrienden maken, of kennissen dichterbij je komen te staan. Je gaat een hele nieuwe levensfase in, sommige mensen zullen dan minder goed bij je passen. Of: sommige mensen zullen minder goed begrijpen dat je leven is veranderd...

 • H1987

  Wij zijn al aan het verbouwen van 2009. Eerst in ons oude huis en eenmaal dat af was naar een ander huis verhuisd en daar zitten we ook nog steeds in de verbouwingen (kleine beetjes per keer). Mijn man doet ook grotendeels alles zelf. Kindjes zijn van 2012, 2014, 2016. Laat je daar echt niet door tegen houden. Vind het eerder een flauwe reactie van je 'vriendinnen'.

 • Liselott

  En kinderen ook niet ongelukkig zeker ;) Maar 3 jonge kinderen en verbouwen is toch wel een prestatie hoor! Hopelijk gaat mij dat ook gebeuren straks, eerst maar eens beginnen met ééntje ;)

 • H1987

  De kindjes vinden het dikwijls zelfs leuk om te helpen (al is het niet altijd makkelijk om iets te vinden waarmee ze kunnen helpen). Gewoon kamer per kamer doen, zodat je zo weinig mogelijk last hebt. En er een punt van maken om samen tijd door te brengen met het gezin en niet enkel te verbouwen. Hier is de afspraak 1 dag per week verbouwen. Gaat wel traag natuurlijk, maar we komen er wel. Ik schat bij ons het einde van de verbouwingen over 2 jaar.

 • wish2bmom88

  Laat je niet weerhouden door wat anderen zeggen. Ik heb me te veel aangetrokken van dingen om me heen. We hebben daardoor lang gewacht met een tweede. Nu wil het niet lukken en hebben we spijt dat we niet eerder zijn begonnen. Klaar waren we er sowieso voor. Dus waarom wachten? Go for it girl. Die meningen draaien wel bij als het zo ver is en anders zijn het geen goede vriendinnen. Sorry for the opinion ;) Have fun playing!

 • Liselott

  Oh wat jammer dat het langer duurt! Nu op wachtbankje nog?

  Blijft altijd spannend wanneer het lukt: je hoort tenslotte vaak genoeg dat het een jaar kan duren.. Hoelang ben je al aan het proberen?

 • wish2bmom88

  Meer dan een jaar. Maar het is niet dat het zwanger worden niet lukt. Dat lukt wel. Ik ben afgelopen jaar 3 x zwanger geweest, maar ze willen niet blijven “plakken”.

  Net eisprong gehad. En ondanks de griep toch maar geprobeert anders is het weer een vervlogen maand.

 • Liselott

  Dat meen je! Oh wat een teleurstelling moet dat zijn na een positieve test.. Hopelijk blijft er binnenkort wel een plakken! Is het puur pech of ook lichamelijk iets?

 • wish2bmom88

  Dat is niet bewezen. Maar ik denk dat ik er niet voor ben gemaakt. Mijn zoon was ook een lastige 🤪

  Zware zwangerschap en veel te vroeg geboren. Maar het kán wel, dus blijven we proberen.

 • wish2bmom88

  En idd. Heel teleurstellend. We halen iedere keer de echo net niet.

 • Soccer-Mom

  Ik herken dit helemaal niet. Wat voor vriendinnen heb jij eigenlijk? Sinds wanneer is een verbouwing een belemmering. Dan kan alles wel een belemmering zijn. Laat je niet gek maken, trek je eigen plan (hetgeen je ook gewoon doet) en leef lekker je leven!

 • Liselott

  Ik kan me voorstellen dat verbouwen een belemmering is, maar tsjah.. er zijn wel meer belemmeringen in het leven, laatst nog, moest ik tegen een heuvel opfietsen..

  Nee, maar tuurlijk zullen dingen lastiger zijn misschien, maar dat betekent niet dat je het daarom niet moet doen..

  Scheiden onze wegen is dat heel jammer, maar mijn privé-leven bepaal ik echt zelf. Nu nog leren dat het me minder raakt: wel zo handig lijkt me! :)


1 2