ADHD en labels

Ik heb een zoon van 5. Oké hij is druk, ofwel hyperactie, friemelig en wiebelig. Laat dat nou zijn kleinste 'probleem' zijn want in deze fase van zijn leven kan hij naar hartelust zijn beweging kwijt. Behalve in de kring, of de bios, een wachtkamer, o ja de auto.
Ik merk dat dit soort gedrag getypeerd wordt met ADHD, als ik zeg dat mijn zoon na bijna een jaar wachttijd in een screening is aangekomen voor misschien, ADHD, of iets anders dan hoor ik vaak 'iedereen heeft tegenwoordig ADHD'
Dit zal een veelgebruikte uitspraak zijn in menig kringgesprek tijdens verjaardagen. Hetzelfde als van koolhydraten wordt je dik...
Toch voel ik het als onbegrip, ergens weten die mensen niet waar ze het over hebben want bij ons voelt het helemaal niet als iedereen heeft tegenwoordig Adhd (of iets anders)
Ik zoek juist vaak herkenning maar vind die niet!

Of bedoelen ze dat alle kinderen druk zijn? Druk is het probleem dus geen eens. Het probleem is o
A.het impulsieve gedrag waardoor soms gevaarlijke situaties ontstaan en of dingen kapot gaan. Verjaardagspartijtjes een negatieve ervaring met vriendjes oplevert of elke dag dikwijls straf krijgt.
Hij is chaotisch, vind ik wel schattig, net mama denk ik dan. Maar op school vliegt hij van de een naar de andere activiteit. Behalve als hij door iets gegrepen wordt.

Als ik lees dat een diagnose van ADHD voor ouders een excuus is voor het gedrag van hun kind. Of waarom de opvoeding niet lukt gaan me haren overeind staan. Mijn oudste krijgt ontzettend veel aandacht in de opvoeding. Er gaat veel tijd zitten in de begeleiding met aankleden maar het meeste energie gaat bij mij toch naar het opvangen van de driftbuien. Op school zeggen ze hij is zo beleefd in zn manieren daar kunnen kinderen een voorbeeld aan nemen. Daar ben ik dan even blij om. Het volgende moment alweer ongerust omdat er een boel verteld wordt dat niet goed gaat.
En als ouder zoek ik geen excuus, ik denk dat ik als zoveel ouders bij mezelf te rade ga en me afvraag waar gaat het mis.

Dan is er nog een kindje onder van drie en half die fluitend tot dusver door het leven gaat. Stiekem voel ik dan opluchting, 'het ligt toch niet helemaal aan mij, bijvoorbeeld dat mn opvoeding tekort schiet.

Het is niet niets om je kind te zien worstelen, natuurlijk hoeft niet alles op rolletjes te lopen, maar het zou fijn zijn als er een balans te vinden is tussen persoonlijke succes en negatieve ervaringen.
Gek om te zeggen, maar eigenlijk vanaf geboorte af aan worstelt hij met leeftijdsgebonden probleempjes. Bij elke nieuwe fase lijkt hij iets mee te sleuren wat zijn functioneren belemmerd.

In mijn situatie hoor ik ook vaak hij heeft zoveel meegemaakt en dan is het gek dat ik als moeder zeg dat dat er nauwelijks mee te maken heeft. Een van de vragen is waarom reageert hij meer dan een ander op veranderingen. Ik geloof niet dat er een traumatische scheiding heeft plaatsgevonden. Ook nu niet met zn stiefvader. Hij praat erover op zn niveau en ik merk niks verontrustends. Het zijn vaak de kleine dingen die niet gaan zoals hij had gedacht waardoor hij nogal over de rooie gaat.

Hopelijk heb ik niemand tegen de borst gestoten, dit was een bericht van een moeder die vandaag een gedragscore lijst van haar kind onder ogen kreeg en schrok.
Daar zwart op wit stond waar hij tegen aanloopt en ik zou het misschien niet weg willen poetsen maar die hulp is zo ontzettend welkom.

En daar is een label of etiquette (ook van die modewoorden aangaande dit onderwerp) best heel welkom.
Een lichamelijke belemmering zie ik ook graag een naam hebben. Zo denk ik ook over ontwikkelingen en gedrag problematiek.

1237 x gelezen, 2

reacties (0)


  • Diry

    Hier in hetzelfde schuitje gezeten. 6 jaar lang merkte ik dat mijn zoon anders reageerde op gebeurtenissen, enorm impulsief was (en nog steeds is), zich alleen kon focussen achter de tablet of PlayStation maar vooral erg met zichzelf in de knoop zat. Sinds november hebben wij de diagnose adhd (2e gradatie) en een sensorische informatieverwerkingstoornis. Hij krijgt nu therapie en medicatie en we maken stappen!! Hij kan zich makkelijker concentreren, kan zijn driftbuien beter aan voelen komen en erop anticiperen maar vooral, hij voelt zichzelf fijner met medicatie. Label of niet...ik ben zo blij dat we eindelijk gerichte hulp krijgen!

  • 4mommy

    Mijn oudste is ook gediagnotiseerd met adhd... Door een psychiater. Er komt idd heel wat bij kijken. Hij krijgt therapie ervoor soms ben ik als ouder erbij. Hij moet het ook een plekje geven. Het nadeel vind ik wel dat hij nu medicijnen heeft die onder de opiumwet valt. Dus als ik hem meeneemt naar het buitenland dan moet.ik een bewijs.bij hebben dat hij deze medicijnen gebruikt. Bij mijn zoon is het ook niet de drukte het grootste probleem is. Het is de lage concentratie, heb meer begeleiding nodig. Hij zit nu in het examenjaar vmbo , in het speciaal onderwijs. Het gaat juist nu zo goed met hem omdat zijn droom volgend schooljaar uit gaat komen. Hij wilt kapper worden , hij loopt nu al stage bij een kapper. Maar na de vakantie begint hij aan een bbl traject. Hij gaat 4 dagen werken en 1 dag naar school. Vereiste was zelf stageplek zoeken. Dat is ook geregeld hij mag hier bij zijn stageplek blijven. Het is niet een makkelijke plek , want er zijn daar dementerenden , mensen die revalideren... daar heb je veel geduld voor nodig. Dit hoop ik ook voor jouw kind als hij deze diagnose krijgt. Aan mijn verhaal kun je zien dat er heus wel de zon achter de horizon schijnt. Hij komt er ook wel. Dankzij zijn oplettende mama. 😘

  • Florien84

    Ik merk in mijn omgeving dat ouders hun kind inderdaad snel een label willen geven maar dan niet specifiek ADHD maar ook autisme, hoogbegaafdheid. Opzicht is een label geven niet erg maar dan vind ik wel dat het gedaan moet worden door een professioneel en inderdaad niet enkel door de ouders. Wanneer het etiket gegeven is door een professioneel dan vind ik dat wel weer goed omdat er dan meer kan qua hulp.

    Dus mocht je zoontje ADHD hebben en hij krijgt een etiket dan hoop ik van harte dat hij hulp krijgt zodat hij verder kan.

  • Lijsterbes

    O jee ik wist niet dat er ouders zelf diagnoses deden, dan heeft het ook geen functie dat zo te benoemen.

  • Florien84

    Ja zegt meer over de ouders helaas. Het zijn geen officiële diagnoses maar wanneer je je kind wel in zo een "hokje" plaatst vind ik dat wel kwalijk, maar iemand die ervoor geleerd heeft, die heeft er verstand van en aan dus mensen moet je het ook over laten.

  • masy

    Dat doen ouders heel veel! Vooral hoogbegaafd, hoogsensitief en ADHD. Maar zelfs allergieën en intoleranties worden door ouders zelf “gediagnostiseerd”. Niks geen onderzoek, maar gewoon ouders die het zelf bedenken.

    Ja... ouders van tegenwoordig 😫

    De weg die jij inslaat met vertrouwen in professionals, dat is mijn insziens, de goede weg!

  • masy

    Ik ben het volledig met je eens! Ja, tegenwoordig worden er meer kinderen gediagnostiseerd. Waarom? Omdat mensen er vroeger minder vanaf wisten. Bij ADHD is de hyperacticiteit juist het minste probleem. De onrust in het kind en impulsiviteit zijn veel lastiger. Ik vind het ontzettend goed dat je op zoek gaat naar de oorzaak. Dan kun je hem straks juist helpen. Je krijgt handvaten die je kunt toepassen. Dat is juist een goede opvoeding. Je komt er niet uit, dus je kijkt wat het probleem is. Zo kun je hem straks veel beter helpen!

    Al die mensen met die opmerkingen weten gewoon niet waar ze over praten. Mensen zeggen nogal snel: mijn kind heeft ADHD als hij een beetje druk is. Dat is een tekortkoming van die andere mensen, niet van jou. Jij loopt ergens tegenaan en wil dat aanpakken. Super! Je zoon mag super blij zijn met jouw doorzettingsvermogen!

    Heel veel succes!

  • Lijsterbes

    Wauw dat heb je heel fijn beschreven, ik ben benieuwd wat er gebeurd als ze er geen naam aan kunnen verbinden. Hopelijk krijg ik dan ook nog hulp