Ik dacht dat ik een heerlijk gerecht maakte. Mijn kinderen dachten iets heel anders

Ik hou van gezond eten. Mijn kinderen weten dat.
Ze weten ook dat ik soms nieuwe recepten uitprobeer.

Soms pakt dat goed uit.

Soms… niet.

Dit keer dacht ik: “Laten we kip met groenten uit de oven maken, maar dan met kruiden die we nog nooit hebben geprobeerd.”

Dat was mijn eerste fout.



🍗 De grote kip-experiment missie

Ik stond in de keuken, vol vertrouwen, en mengde exotische kruiden waarvan ik de naam amper kon uitspreken.

“Vandaag eten we iets nieuws!” riep ik enthousiast.

Mijn 11-jarige keek geïnteresseerd.

Mijn 9-jarige keek wantrouwend.

Mijn 7-jarige stopte met spelen en vroeg: “Is het wel normale kip?”

Mijn 4-jarige? Die was druk bezig met een stapel speelgoedauto’s en had geen idee dat ik überhaupt aan het koken was.



🧐 De geur-test

Na een tijdje begon de geur zich te verspreiden.

Mijn 11-jarige zei: “Oeh, ruikt lekker!”

Mijn 9-jarige snoof een keer en trok haar wenkbrauwen op. “Mama… ruikt dit… zoals het hoort?”

Mijn 7-jarige kwam direct naar de keuken. Hij rook diep, kneep zijn ogen samen en vroeg uiterst serieus:

Mama, waarom ruikt onze kip alsof hij net uit de zee is komen zwemmen?

Mijn 4-jarige, die tot nu toe nergens op had gelet, stopte abrupt met spelen, keek verstoord op en riep uit het niets:

“Wat is dát voor lucht?! Het stinkt.



🍽️ Het moment van de waarheid

Ik zette trots de schaal op tafel.

De kip zag er perfect uit. De groenten waren mooi geroosterd.

Mijn 11-jarige begon direct met eten.

Mijn 9-jarige prikte voorzichtig in haar kip. Draaide hem een keer om. Keek ernaar alsof hij terug zou praten.

Mijn 7-jarige nam een hap. Stopte. Kauwde. Bleef stil.

Toen keek hij me aan.

“Mama… waarom proeft deze kip alsof hij parfum heeft gegeten?”

Mijn 4-jarige, die inmiddels een vork in zijn hand had, hield hem boven zijn bord… keek er even naar… en in plaats van een hap te nemen, keek hij me plots aan en vroeg:

“Mama, als een olifant in een zwembad springt, wordt het water dan boos?”

Ik knipperde.

“Sorry?”

“En… wat als een spin opeens heel groot zou worden? Zou hij dan in een huis passen?”

Ik keek hem aan. Hij keek mij verwachtingsvol terug.

De kip lag nog onaangeroerd op zijn bord.

Mijn 9-jarige keek naar hem en fluisterde: “Slim. Jij wilt gewoon niet eten.

Mijn 7-jarige hield zijn glas water tegen zijn voorhoofd en zei:

“Ik wil gewoon normale kip. Gewoon. Kip die naar kip smaakt.”



🤯 De smaakreacties

Mijn 11-jarige at rustig door. “Ik vind het best lekker!”

Mijn 9-jarige nam een hap, stopte, en keek me toen met serieuze ogen aan.

“Mama… ben je zeker dat je de kip niet per ongeluk met koekjeskruiden hebt gekruid?”

Mijn 7-jarige nam nog een slok water, schudde dramatisch zijn hoofd en fluisterde:

“Ik denk dat mijn tong dit niet lekker vind🙄.”

Mijn 4-jarige prikte eindelijk in zijn kip en vroeg:

“Mama, hoe lang duurt het voordat een schildpad jarig is?”



😅 Pogingen tot redding

“Misschien moet je er even aan wennen,” probeerde ik nog.

Mijn 9-jarige keek me aan alsof ik net had voorgesteld om een hap van een tafelkleed te nemen.

Mijn 7-jarige dacht even na en zei toen:

“Mama, weet je nog dat je zei dat we onze gevoelens altijd mogen uiten? Nou… ik voel dat deze kip me verdrietig maakt.”

Mijn 4-jarige keek me met grote, onschuldige ogen aan en vroeg:

“Mama… kunnen we deze kip terugbrengen naar de winkel?”

Ik keek naar mijn bord.

Ik dacht aan de tijd die ik erin had gestoken.

Aan mijn hoop.

Mijn optimisme.

En ik gaf op.

“Oké, wie wil een boterham?”

📢 Ouders, heb jij weleens een recept geprobeerd dat totaal niet in de smaak viel? Of juist een onverwacht succes? Vertel me! 😆

1433 x gelezen, 4

reacties (21)


  • Jij-laat-het-hartjes-regenen

    Ik heb een man die vaak exact zo reageert als jouw 9 jarige...

  • My-two-Pride-and-Joys

    Ik kook eigenlijk altijd wel iets dat iedereen wel lust. Vind het belangrijk dat het eetmoment een moment is waar iedereen blij van wordt. En de keren dat ik iets kook waarvan ik weet dat beide of een van beide kinderen het niet lust, zorg ik voor wat anders. Of ze mogen brood eten dat ze ook geen straf vinden.

    Wij experimenteren wel met gerechten, maar dat is dan eigenlijk voor mij en mijn man omdat het vaak dure producten betreft. En als ik dat doe, krijgen de kinderen wat anders.

    Nu moet ik wel zeggen dat ik makkelijke eters heb. Rijst maaltijden vinden ze beiden niet zo, en soms eten ze wat, maar vaak eten ze brood. Maar met aardappels, groente en vlees, of stamppoten maak ik ze blij. Vinden ze vaak lekkerder dan bijvoorbeeld patat.

    Een maand of wat geleden hachee gemaakt, maar dat vlees was bedorven en ik rook dat niet zo.. tot mijn man binnen kwam en zowat over z'n nek ging, en mijn oudste had ook al tegen mij gezegd van 'wat stinkt het hier naar kaas, mama is dat wel goed?' Heb al tig keer hachee gemaakt maar nog nooit bedorven vlees gehad... verschrikkelijk!

  • Manou1987

    Omg fantastisch geschreven ik sta hier op de gang te lachen en was even vergeten dat ik ging checken of de kids nog beide in hun bed lagen

  • Dolledagen

    Hahaha, wat leuk om te horen! 😂 Dat soort momenten ken ik ook, dat je ergens mee bezig bent en ineens denkt: ‘Wacht, wat was ik eigenlijk aan het doen?’ Hopelijk lagen de kids nog braaf in bed! 😆🙈

  • MnS91

    Vooral die vragen van je 4-jarige.

    Hi-la-risch🤣🤣

  • Dolledagen

    Hahaha, ja hij blijft me verbazen! 😂 Die kinderlogica is soms zó bijzonder dat ik mezelf echt moet inhouden om niet hardop te lachen. Maar eerlijk, zijn vragen maken het leven in ieder geval nooit saai! 🤣

  • Vi3r-kindjes

    Nou ben ik toch wel heel benieuwd naar welke kruiden je hebt gebruikt???

  • Charliecharlie

    Ik ben ook wel benieuwd ja. zou gokken iets van ras el hanout of zo op basis van het verhaal, omdat daar kaneel in zit 😜 de koekjeskruiden? Alleen die zee snap ik dan niet 🤣

  • Dolledagen

    Haha, goeie vraag! Ik ben echt gek op kruiden en mijn keukenkast staat er dan ook vol mee. Ik experimenteer graag, maar deze keer gebruikte ik een kruidenmix uit Irak die ik van mijn moeder had gekregen, speciaal voor kip Baharat Al-Dajaj. Zij gebruikt het vaak en ik vond het zelf ook lekker! Mijn man en mijn 11-jarige ook trouwens. Maar die andere drie? Die keken me aan alsof ik iets heel verdachts had geserveerd. 😂 Het had een zoete, maar ook hartige smaak, en blijkbaar was dat te spannend voor hun smaakpapillen. Ach ja, je wint niet altijd!

  • MamaItalia

    Haha ik zie het al helemaal voor me. Hier ook altijd reuze entusiast met een nieuw gerecht, maar zodra ik de blikken zie krijg ik spijt van mijn esperimenten. Mijn man is ook een zeur helaas. Vandaag met cannelloni 3 op de 4 gescoord (middelste dochter vond het niets) maar 4 op 4 is nooit voorgekomen tot nu toe

  • Dolledagen

    Hahaha, zo herkenbaar! 😂 Je begint vol enthousiasme, vol goede moed… en dan die blikken aan tafel. Dan weet je alweer hoe laat het is. Maar 3 op de 4 is echt een mooie score! En ach, smaken veranderen, dus wie weet eet je middelste dochter over een paar jaar wél met plezier cannelloni. Tot die tijd blijft het gewoon gokken met nieuwe gerechten!

  • Miniem

    Hahahahahahaha, geweldig! Ik zag het weer helemaal voor me, net zoals de vorige keer 🤣

  • Dolledagen

    Hahaha, dat vind ik echt leuk om te horen! 🤣 Blijkbaar blijven mijn blogs toch een beetje hangen. Grappig hoe herkenbare momenten meteen weer naar boven komen als je een nieuwe leest 🙈

  • Vlindermoeder

    Behalve hutspot en friet met frikandellen is hier niets een succes. Ze moeten in principe eten wat de pot schaft. Met een quiche kan ik de kinderen echt niet blij maken. Dan krijgen ze wel iets anders. Aardappelen en groenten gaan wel. Pasta wordt meestal witte pasta met geraspte kaas en rijst is meestal alleen de rijst.

  • Dolledagen

    Oh, ik hoor al dat ze een duidelijke mening hebben over eten! 😂 Quiche is hier ook een ‘nee, bedankt’-geval. Maar hé, zolang er iets van groenten en aardappelen gegeten wordt, noem ik het goedgekeurd!

  • Shrimp

    Ik voer ze waar ik zin in heb en ik houd van koken. Ik hecht alleen waarde aan de mening van m’n man 🤣. Als ik weet dat iets oneerlijk pittig is, krijgen ze iets anders. Zoals pasta Rosso naast pasta arrabiata waar ik 4 uit India meegebrachte groene chilipepers in stop. Of bv kip madras vind ik ook beetje sneu, dan maak ik daar bv Butter chicken naast met naanbrood en rijst. Maar over het algemeen, eten wat de pot schaft en die schaft hele wisselende dingen uit gevarieerde wereldkeukens 🤣 Als er een aantal zijn, zit er altijd wel eentje bij die het minder vindt. Zo vindt de oudste minestrone niks en weer een ander houdt niet van Dahl of stoofvlees .. dus, ze eten wat ik leuk vind 🤭

  • Dolledagen

    Haha, jij runt gewoon je eigen wereldrestaurant! 😆 Wat een luxe voor je gezin dat ze elke dag kunnen genieten van zo’n gevarieerd menu. Je klinkt als iemand die echt goed kan koken en weet hoe je smaken combineert! En ja, er zal altijd iemand zijn die iets nét niet lekker vindt, maar ach, ze leren zo in ieder geval van alles proeven. Plus, wie weet hoe dankbaar ze later zijn als ze op vakantie ineens álles durven te eten! 😂 Tot die tijd: eten wat de pot schaft!😊

  • Shrimp

    Ik ben niet op het niveau van nieuwe smaken combineren ( echt gerechten uitvinden zeg maar) ik doe graag na ☺️. Als je dan recepten kiest van mensen (op YouTube) die echt uit dat land komen, dan is dat meestal wel lekker. Kun jij ook joh 💪

  • Jeppie

    Ik denk dat jij bij je 11-jarige al merkt hoe ze op wat latere leeftijd dingen ineens wél lekker vinden. Maar dat kan alleen maar als je ook eens wat aanbiedt wat buiten de comfort zone en het bekende ligt, én ze voldoende stimuleert om in ieder geval te proeven

    Mijn kinderen van 14 en 16 eten nu in ieder geval met smaak datgene waar ze als 4-jarigen een blik op wierpen en zeiden: dat lust ik niet! en als 7-jarigen met lange tanden een paar hapjes aten. Onze jongste at op 8-jarige leeftijd op vakantie in Barcelona alleen maar brood en vraagt nu of we als-je-blieft bij dat Spaanse restaurant kunnen gaan eten?

    Wij hebben pas Aziatische pulled chicken gemaakt. Het rook heerlijk en zag er heel lekker uit. Maar het was niet te eten, zó zout... Volgende keer dus een ander recept proberen.

  • Dolledagen

    Haha, ik herken dat helemaal! ☺️ Ik ben echt supergek op koken. Soms maak ik zelf een recept, soms volg ik gewoon een recept dat ik ergens zie en denk: ‘Ja, dit ga ik maken!’ De recepten van Kookmutsjes vind ik echt geweldig, die mislukken bijna nooit! Maar soms zie ik iets op Instagram en probeer ik het vol enthousiasme… en dan is het óf een groot succes, óf ik krijg blikken van ‘wat is dit?’ 😂 Maar ach, dat hoort erbij, toch?😜🙈

  • Dolledagen

    Ja, dat merk ik ook echt! Mijn 11-jarige staat al veel meer open voor nieuwe smaken, terwijl de jongere drie nog in de fase zitten van ‘ik vertrouw dit niet’ en eerst tien keer vragen wat erin zit voordat ze een hap durven nemen. 😂 Maar het klopt echt: hoe ouder ze worden, hoe makkelijker ze gaan proeven. Ze wennen vanzelf aan nieuwe smaken, en soms komt er ineens zo’n moment dat ze uit zichzelf zeggen: ‘Oh, dit is eigenlijk best lekker!’ terwijl ze datzelfde gerecht een paar jaar geleden nog met lange tanden aten.

    En die pulled chicken, zo herkenbaar! Soms lijkt alles helemaal goed te gaan – de geur, de uitstraling, het hele plaatje – en dan is de smaak toch anders dan je had verwacht. Maar ach, dat hoort erbij! En wie weet, sommige smaken hebben gewoon even tijd nodig. Die Spaanse gerechten waar je jongste vroeger niets van moest weten, zijn nu ineens favoriet, dus het kan alle kanten opgaan.