Zo komen wij de Corona-uitbraak door

Gelukkig gaat onze vakantie naar schoonmoeder niet door, maar helaas komt dat door het coronavirus. We zijn te bang om naar een druk treinstation te gaan en een half uur in een trein te zitten met mensen die misschien wel het virus bij zich dragen.

Het is in vakantietijd altijd al erg rustig in Peking. Het grootste deel van de mensen zijn immigranten en daarvan zijn de meesten naar hun thuisstad. Maar deze keer is het extra rustig. Veel mensen hebben zichzelf zo'n beetje in quarantaine geplaatst. Tot die laatste groep behoren wij. Ik ben de laatste drie dagen 1 keer tien minuten buiten geweest. Onze Lotus (5) is al een week niet meer buiten geweest geloof ik.

Nu is mijn vrouw nogal een paniekvogel als het om ziektes gaat. Als Lotus maar een keertje hoest doet ze meteen alsof er doden vallen. Maar deze keer heeft ze gelijk. Op dit moment zitten meer dan tien steden (goed voor tientallen miljoenen mensen geloof ik) min of meer op slot. Geen treinen, geen bussen, geen vliegtuigen, en hamsterende mensen. Zo erg is het hier in Peking nog niet. Maar er zijn momenteel toch ruim 40 zieken en de teller loopt elke dag nog een beetje op. Better safe than sorry.

De coronacrisis doet mijn vrouw denken aan 2003, de tijd van SARS. Ze zegt dat ze toen zelfs de wijk niet uit mochten. Scholen waren dicht, niemand ging naar zijn werk. Ze heeft me al drie keer gevraagd of het bedrijf waar ik werk ook dicht gaat, en of ik dan thuis kan werken. Ik heb er nog niets over gehoord.

Schoonmoeder heeft flink gepusht om ons toch naar Tianjin te krijgen. Zij vindt het coronavirus geen enkel bezwaar. Ze zegt: je neemt gewoon een taxi naar het station, en dan de trein en dan weer een taxi en je bent er. Dat er een druk treinstation en een volle trein in de reis voorkomen, soit. Ik heb wel een beetje met haar toe doen - ze blijft zitten met al die appels en bananen die wij sowieso al niet op zouden krijgen - maar niet genoeg om de gezondheid van mijn kind op het spel te zetten.

Het grappige is dat ze normaal altijd ALLES gevaarlijk en ziekteverwekkend vindt. Schoonmoeder heeft zo haar eigen waarheid.

Vooralsnog gaat het goed met ons. We zijn gezond en mijn vrouw sleept bakken met fruit aan. Lotus en ik lopen aardig tegen de muren op, maar we wonen tenminste niet in Wuhan. Wij houden gewoon de ontwikkelingen in de gaten en mijden zo veel mogelijk het fysieke contact met de buitenwereld. Tot mijn vrouw ons weer los laat lopen.

3158 x gelezen, 9

reacties (54)

1 2 • Inlovewithmybb

  Hoe is het nu met je?

 • moosjes

  Oh joh! Dus de Chinezen zelf zijn er ook bewust mee bezig?

  Ik heb deze week positief getest en moet de 17e naar Shanghai voor werk. Het zal mijn laatste reis worden voor het werk en ik wil zo graag gaan. Heb een afspraak op een kledingmarkt daar 🙈

 • china-dad

  De 17e.. dat is al voorbij? Ik denk dat kledingmarkten nu wss dicht zijn...

 • Alisya

  Heftig allemaal. Knap dat je er nog zo 'rustig'onder blijft. Heel veel sterkte in deze onzekere periode.

 • life1234567

  Dus je schoonmoeder woont niet meer bij jullie in? Ik dacht dat ze nog steeds bij jullie woont ;-). Hoop dat jullie gezond blijven

 • china-dad

  Gelukkig niet! Ik denk dat anders ons huwelijk al kapot zou zijn...

 • life1234567

  gelukkig!!

 • bloemlotus

  Jeetje wat heftig hoor. Sterkte hiermee. Goed dat je je eigen gevoel volgt en niet die van schoonmoeder hihi

  hoop dat het snel allemaal achter de rug is daar die enge ziekte!

 • Liesjesch

  Ik wil je veel sterkte wensen.. ik denk dat men nauwelijks beseft wat voor impact dit heeft. Ik kwam net op Twitter een filmpje tegen van telefoongesprek met een verpleegkundige uit China.. daar kon ik uit opmaken dat de omvang en ernst van de situatie vele malen erger is dan dat wij hier te zien/horen krijgen.

 • china-dad

  Ja... ik las dat ze overwegen om de Nederlanders in Wuhan te repatrieren. Dat zegt denk ik wel veel.

  Hier in Peking zitten we nog ok, er is geen acuut levensgevaar. Maar ja, we durven amper naar buiten...

 • Andamina

  Ik was benieuwd hoe het je verging, ik ken niemand in China, maar jou volg ik al vanaf dat jij of ik lid werd hahah! Fijn dat het naar omstandigheden goed gaat, houden zo! Liever tegen de muren op klimmen dan corona ontmoeten. Sterkte daar, hopen dat ze het snel onder controle krijgen

 • china-dad

  Bedankt! Ik hoop het ook, maar het wordt tot nu toe alleen maar erger...

 • Barbamammie79

  Hopelijk is het snel achter de rug allemaal

  Mooi verhaal om te lezen dat dan weer wel haha

 • Aapjeguppie

  Ik hoop dat je schoonfamilie zich er ook goed doorheen slaat. Wat een onrust toch zo. Mijn schoonzusje is Chinees (ze woont ondertussen zelfs in Nederland maar haar familie in China). Ik kan mij voorstellen dat je vrouw jullie huisarrest heeft gegeven.

  Ik wens jullie veel gezondheid en snel duidelijkheid wat betreft het vrij rondlopen, werk en school. Voor lotus wel lekker even extra me-time maar ik hoop dat ze niet nog verder achter gaat lopen, kan mij herinneren van een eerdere nog dat ze haar eigen leertempo heeft)

 • china-dad

  De schoonfamilie is weer een verhaal apart, daar maak ik me maar even niet te druk om .

  Lotus studeert nu thuis, om bij te halen. Elke dag een beetje. Dat gaat behoorlijk goed, ze gaat vooruit en wordt ook steeds meer 'leerrijp'. Ook met Nederlands merk ik dat. Ze leest Nederlandse letters en zit nu in de fase dat ze van losse letters woordjes kan proberen te maken.

  Qua school is de extra vakantie voor Lotus nog niet zo slecht denk ik. 😉

 • Aapjeguppie

  Ik hoop dat het jullie goed gaat. Er is zoveel onrust rondom het virus. En ook hoop ik dat jullie zo af en toe weer wat buiten de deur kunnen komen, het schiet zo af en toe die m'n hoofd hoe het met jullie zal vergaan momenteel. Bijzonder hoe, iemand die je niet kent en toch betrokken raakt hoe het met de gezinnen zal zijn.

 • Caroline27

  Jeetje wat erg zeg had het gelezen dus moet nu echt binnen blijven je kan niet naar buiten? Hoop dat snel voorbij is dan maar want hoelang kan zo iets duren?😏de kinderen gaan nu ook niet naar school?

 • china-dad

  Ik hoorde vandaag dat de scholen inderdaad dicht blijven voorlopig. Dus Lotus krijgt verplicht extra vakantie.

  We mogen wel naar buiten, maar mijn vrouw is zo bezorgd dat ze dat toch niet wil hebben. Dus als het echt niet anders kan, gaan we. Maar dat is dus bijna nooit want alles kan bezorgd worden.

 • Caroline27

  Hahaha zou denk ook willen dat mij man dan binnen zou blijven en ook mensen dan verplicht vakantie zeker?

  Lijk mij echt eng 🤨 nou hoop dat deze ellende snel voorbij is

 • Chchch

  Hoi!

  Ik woon in Shanghai, zit ongeveer in hetzelfde schuitje, behalve dan die schoonmoeder

  We hebben vrijdagavond en nacht wel even flink in de stress gezeten want mijn jongste van 1,5 had ineens 39,5 koorts Dan toch ineens slaat de paniek toe gezien de situatie, maar gelukkig met een zetpil en wat extra flesjes melk de nacht en volgende dag goed doorgekomen en is de koorts weer weg.

  We zijn vandaag toch ook even met de kids buiten geweest om even in de plassen te springen en te rennen. Geluk is dat er niemand op straat is en het dus prima kan. We hebben toch wel het een en ander ingeslagen, je weet het nooit!

  Veel succes en happy new year!

 • china-dad

  zo hee... ja dan heb je paniek ja. Dan gaat het hier helemaal mis vrees ik. Dan is het taxi en ziekenhuis...

  Ik hoorde vandaag dat de scholen ook dicht blijven tot nader order, is dat bij jullie ook? Mogen.jullie na de vakantie weer naar het werk?

 • Chchch

  Ja, ik had ook even de zorgverzekeraar gebeld met de vraag wat te doen, maar iedereen met koorts moet naar public hospital, ookal ben je privé verzekerd. Dat vond ik zelf een van de slechtste ideeën: met een ziek kind tussen mogelijk besmette personen gaan zitten... anyway is het nu gelukkig rustig hier!

  Opvang inderdaad paar weken langer dicht, over werk nog niks gehoord maar ik verwacht dat dat ook nog komt.

  Op zich kun je prima dingen doen, er is niemand anders! Gisteren even een mall ingegaan, heerlijk rustig en restaurant voor me alleen! Ook kunnen de taxis lekker doorrijden

 • Trotsemama<3

  Jeetje wat een k.. situstie ja.

  Maar wel fijn dat het met jullie nog goed gaat.

  Geef lotus een dikke knuffel en ben lief voor elkaar hihi... al begrijp ik echt dst de muren op je afkomen zo

 • Mama2knullen

  Je hebt een leuke manier van schrijven!

  Veel sterkte daar. Hopelijk blijft het daar voor jullie veilig en rustig.

 • china-dad

  Bedankt!

 • MaaikeT2

  Ben je al wel aan het ‘voor-hamsteren’? Voor het geval dat? Voordat je straks toch nog met honderden in de rij moet bij de supermarkt? Of valt dat wel mee?

 • china-dad

  Nee... hopelijk gebeurt dat ook niet, want als je iets nu niet moet doen is het met honderd op een kluitje gaan staan .

  We bestellen onze boodschappen nu allemaal. Hmsteren doen we nog niet.

 • Nx4

  Hahah die laastte zin , maar ik snap her hoor, zou zeker geen risicos nemen, hopelijk kunnen jullie snel weer vrij bewegen, en tot die tijd veel plezier binnenshuis.

 • china-dad

  Gelukkig heeft Lotus toch te veel speelgoed en.hebben we een hoop films enzo.

 • Nx4

  Jaaa indd dat scheelt een hoop

 • Justcheyenne

  Jeetje wat een heftig verhaal!

  Ik snap heel goed dat je zo voorzichtig mogelijk bent omdat er nog weinig over bekend is...

  Weten ze daar evt al waar het van kan komen? Om dat sommige op internet speculeren over een vleermuis soep?

  Is het bij jullie ook zo rustig op de straten het lijkt me een enorm gek gezicht!

  Hopelijk gauw duidelijkheid

  Heel veel succes en sterkte daar!

 • china-dad

  Het is eind vorig jaar begonnen op een voedselmarkt in Wuhan, en daar schijnt inderdaad vleermuis aangeboden te zijn geweest ja. Heel vies...

 • Justcheyenne

  Ah oké! Ja bah zag enkele foto's maar daar zou ik nou geen trek in hebben haha! Hopelijk weten ze gauw meer en kan het leven weer verder opgepakt worden.

 • essie29

  Vind het maar een vreemd land met wat je vaak hoor over wat ze allemaal wel niet eten en hoe ze leven daar etc.

 • china-dad

  Mja wat is vreemd? Mijn ontbijt is boterham met pindakaas, dat vinden ze hier ook maar raar (te weinig, te karig qua voedingswaarde, beetje een armoedzaaiersontbijt ).

  Het vaak maar wat je gewend bent. Maar vleermuissoep... neu.

 • Baby2be

  Leuk geschreven!

  Ik heb zelf in China gewoond en kan me niets voorstellen bij een uitgestorven miljoenenstad of een rustig Chinees nieuwjaar!

  Succes en hou ons op de hoogte!

 • NewBaby2018

  Succes!

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Och ja jullie wonen daar. Heftig hoor. Sterkte ermee!

 • Fijne-mie

  Heel bijzonder zat net aan jullie te denken!

  Wat een heftige toestand echt verschrikkelijk

  Succes

 • Soccer-Mom

  Wat een toestand inderdaad. Het nieuws wordt (logischerwijs) hier op de voet gevolgd. Zelf maak ik mij niet zoveel zorgen dat we hier dezelfde toestanden krijgen. Ik heb ook niet het idee dat dit virus per definitie voor iedereen dodelijk is maar - net als bijvoorbeeld griep - alleen fataal kan zijn voor mensen met een lage weerstand en door dit virus bijvoorbeeld longontsteking krijgen.

 • Lillybell

  Succes 🍀🍀

 • Droomboom

  Succes en sterkte daar!! Hou vol!

 • Latercera

  Succes met het binnenblijven! Hopen dat het virus snel ingeperkt is. 🍀

 • Myrtheflower

  Ik begreep, maat misschien heb ik dat verkeerd, dat de ziekte enkel gevaarlijk is voor mensen met een lage weerstand?

 • Nog-even!

  Het Rivm denkt dat op dit moment idd. Alleen vallen daar best veel mensen onder: baby's, kleine kinderen, ouderen...

 • china-dad

  Het is voor zover ik weet gevaarlijk voor iedereen. De eerste doden waren wel mensen die al verzwakt waren, maar er zijn nog heel veel mensen ziek.

 • moosjes

  Oh joh! Dus de Chinezen zelf zijn er ook bewust mee bezig?

  Ik heb deze week positief getest en moet de 17e naar Shanghai voor werk. Het zal mijn laatste reis worden voor het werk en ik wil zo graag gaan. Heb een afspraak op een kledingmarkt daar 🙈

 • china-dad

  17 februari bedoel je? Dat wordt nog even afwachten of dat doorgaat denk ik... goede kans dat die markt nu dicht is. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het gaat duren, dit gedoe... informeer jezelf goed!

 • B756

  Bah, rotsituatie! En toch wel spannend, zo dichtbij, zeker met kinderen. Vind je het nu niet eng om over straat te gaan, naar werk of voor boodschappen ofzo?

 • china-dad

  Nee, eigenlijk niet. Zolang ik ergens ben waar niet op mij gehoest kan worden voel ik me nog wel safe. Op drukke plekken blijf ik nu.wel weg. En ik blijf ook maar binnen maar das meer omdat mijn vrouw anders een beetje flipt...

 • Wonderful-life

  Succes en sterkte! Wat een bizarre omstandigheden om in te leven. Hopelijk lukt het om er het beste van te maken. Zet hem op!

 • Nog-even!

  Wat lastig voor jullie! Zelfs hier in NL vroeg ik me al af of het wel wijs was om naar drukke plaatsen te gaan.... Volgens mij is het een kwestie van tijd tot het hier ook is... Er wordt zoveel gereisd... We wachten het maar af...

  Voor jullie wel even heel lastig... Jammer dat je in zo'n stad zo weinig kunt verder... Als je nou nog de natuur in kon, zou het wat minder opgesloten voelen... Sterkte met de situatie!!!

 • china-dad

  Bedankt. Ik denk dat het buiten China wel mee zal vallen. 😊

 • Feria

  Moest inderdaad in het kader hiervan van de week aan jullie denken. Boeiend om te lezen. Wel bizar hoor, hele dagen binnen zitten. Ik zou gek worden! Maar ja, het is voor het goede doel... Ben heel benieuwd naar het verdere verloop van dit coronavirus. Succes daar!


1 2