Thuis bevallen

Ik wil zo graag thuis bevallen bij 2 meiden heb zulke snelle bevalling gehad,
Bij 2e ging nog met 8 cm in auto en vruchtwater brak in auto omdat mij man zo graag wou dat ik in ziekenhuis wou bevallen.
Maar mij man wil dus dat ik niet thuis ga bevallen ik wil dit zo graag ik heb gezegd dat hij dikke pech heeft.
Hij is bang dat thuis complicaties komt met baby ofso raden jullie het aan om thuis bevallen? En als er complicaties zijn kunnen thuis niks doen?
Ik ga dit met verloskundige bespreken dat heel graag thuis wil ze weet ook dat ik heel snel bevalt mij lijk heel mooi ons laaste kindje thuis te doen 🥰
Hoor graag voordelen of nadelen van thuis bevallen🙂
Ik heb nog wel even ben bijna 25 weken hele discussie hier met man over gehad.

2079 x gelezen, 4

reacties (46)

1 2 • hoopdoetleven

  Ik zou je adviseren om dit vooral met de verloskundige te bespreken en niet hier.. Er zijn altijd "negatieve" ervaringen maar ook zoveel goede..

  ik heb 2 ziekenhuisbevallingen achter de rug en wil nu heel graag thuis bevallen in een bevalbad. Tuurlijk vind ik het spannend maar mijn verloskundige heeft me heel veel uitgelegd en ik ben er nu echt wel klaar voor om thuis te bevallen.

 • C.helletje

  Ik heb altijd gezegd dat ik daar best wat in zag, in thuisbevallen. Totdat ik 29 Augustus beviel van mijn dochter en zij vast kwam te zitten tijdens het persen. Ik ben omgeslagen als een blad aan de boom. Blij dat ik in het ziekenhuis was.

 • Wonderful-life

  Als je van tevoren weet dat alles goed gaat, is thuis natuurlijk hartstikke mooi.

  Echter kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan, waardoor ik persoonlijk liever in een academisch ziekenhuis wilde bevallen. Wij hebben met onze oudste zeven maanden op een Nicu verbracht en daar heb ik te vaak gezien dat er kindjes kwamen te liggen en overleden zijn, die thuis of in een streekziekenhuis geboren zijn en waarvoor de zorg te laat kwam. Dit heeft zoveel impact op mij gemaakt, dat geen haar op mijn hoofd daarna ooit nog gedacht heeft om thuis of in een streekziekenhuis te bevallen.

  Mijzelf ook heel goed realiserende dat het meestal goed gaat.

  Denk wel dat het echt helpt dat je kiest voor de plek waar JIJ je het beste op je plek voelt.

 • Caroline27

  Ja bij dit gevoel zou dan ook niet thuis willen bevallen 😬want dat ga je zelf nooit vergeven je altijd schuldig voelen. Maar wil niet meer met 8 cm ontsluiting auto in stappen dat al in auto moest persen anders kijken we eerst hoe alles loopt is best lastig natuurlijk 😬

 • Bloemlotus

  Vorige week vrijdag bevallen van onze 2de zoon.

  Ik ging in drie kwartier van 5 naar 10 cm

  5 x persen en hij was er.

  Geen ademhaling door snelle bevalling, hebben hem snel moeten afnavelen en met een paar man aan de zuurstof gedaan etc etc.

  Eerste zijn scheurde de navelstreng toen hij eruit kwam, moesten z’n navelstreng snel vastzetten en bloed prikken in het zkh om te kijken of hij niet te veel bloed was verloren.

  Dus ik zou thuis niet persé aanraden als je al denkt dat het snel zal gaan..

 • Caroline27

  Gefeliciteerd met je zoontje nu lekker genieten🥰 maar wat jou is overkomen snap ik heel goed dat je dan beter in ziekenhuis ben, ik beval zo snel dat met 8 cm in auto moest dat wil niet meer maar is allenmaal heel dubbel ga goed over na denken 😬

 • johannesen

  Van de oudste 3 thuis bevallen,geweldig .Van de jongste kon het helaas niet .Vind overigens dat jouw stem hierin vele malen groter is dan die van je man :)

 • Caroline27

  Super bedankt, ja man stem nu in mee anders had die pech🤣 nu even verloskundige alles bespreken ook waar hij bij zit dat hij mischien zich minder zorgen maak🙂 ik stap niet meer auto in zeker niet met 8 cm ontsluiting 😬

 • MNAZ

  Hier 2 keer thuis bevallen en de 3e keer moest ik in het ziekenhuis.Als ik bij de laatste een keuze had zou ik zeker weer voor een thuisbevalling gaan.

  Ik vond het heel erg fijn om thuis te bevallen.

 • Brabbeltjes

  Ik snap je wel. Ik wilde alleen naar het ziekenhuis als ik pijnbestrijding zou willen. Maar het ging goed en het hoefde niet. Ik ben thuis bevallen. Maar helaas verloor ik daarna te veel bloed en moest met de ambu naar ziekenhuis. Daar ben ik nog geopereerd. Toch heb ik het niet als vervelend of eng ervaren. Een week later kreeg ik kraamvrouwen koorts en toen helaas weer naar het ziekenhuis.

  Toch zou ik een volgende keer weer thuis willen bevallen als dat mag. Je bent echt zo in het ziekenhuis als het nodig is. Je verloskundige kan heel goed de situatie inschatten.

 • 3-musketiers

  Meestal,tuurlijk heb je uitzonderingen maar zijn je bevallingen makkelijker dan je vorige en is het risico op een complicatie al verminderd, bij de eerste wou ik om dezelfde reden als je man in het ziekenhuis bevallen echter liep ik 4 uur later alweer het ziekenhuis uit, nog geen half uur na aankomst was ze geboren heb er ook maar 2 uur over gedaan en zat met pers weeën in de auto. Bij de 2de had ik het geopperd aan de vk voor een thuisbevalling en die vond dat helemaal prima zag geen reden om het niet te doen, uit eindelijk ben ik op me moeder haar bed zonder partner bevallen kind was er in een uur, dacht nog even op visite te gaan haha.

 • mijn~meisje

  hier ging mijn laatste bevalling zo snel dat ik niet meer naar het ziekenhuis kon. ik had al 9 cm en toen zei mijn vk we gaan niet meer weg deze baby komt thuis. 2x ziekenhuis en laatste keer thuis maar thuis was toch wel heel erg fijn!

 • Dazielle13

  Als je eerdere bevallingen zonder complicaties verliepen, zou ik me niet te veel zorgen maken en doen waar jij je prettig bij voelt(uiteraard moet de verloskundige het er ook mee eens zijn).

  Als er problemen optreden zal de verloskundige je altijd doorsturen naar het ziekenhuis. Ze gaan geen risico lopen.

  Zelf trouwens bij de eerste thuis begonnen. Maar de persweeen zakten weg en het schoot niet op toen. 112 Werd door de verloskundige gebeld(met persweeen laten ze je niet meer zelf rijden😉) en nog geen 25 minuten later waren we in het ziekenhuis. Hier uiteindelijk nog wel een lange tijd bezig geweest(nog 2 uur) en uiteindelijk is de gyneacoloog erbij gekomen toen was de kleine er zo maar helaas ene fluxus gehad waardoor ik een heel lang herstel heb gehad en ik de eerste 2/3 dagen nauwelijks nog wat weet te herinneren. Hierom mag ik dus niet thuis bevallen, maar als jij het wel wil en je voelt je er prettig bij, dan gewoon doen.

 • Dolleboel

  Bij nr 1 moest ik naar het kraamhotel (helaas), in vruchtwater gepoept.

  2e thuis bevallen in 1,5 uur

  3e thuis bevallen in 3 uur. Ontsluiting vorderde niet goed dus wat een twijfel of het nog kon, en ineens schoot ik zo naar de 10cm. Had ook een hele discussie met de vk want ik zag mezelf zo echt niet over straat gaan en naar het ziekenhuis haha..

  ik kijk heel fijn terug op de bevallingen, maar thuis bevalling is toch fantastisch hoor. Alleen met je partner en vk, lekker knus, eigen omgeving. Maar, je moet je daar wel echt gerust op voelen anders kan het juist stress geven.

  Vk kunnen allee noodzakelijke handelingen verrichten dus daar heb ik mij geen zorgen over gemaakt. Vertrouwde ook vooral op mijn eigen oergevoel

 • 11131618

  Hier ook snelle bevallingen. Bij de eerste wilde ik het liefst in een kraamhotel bevallen maar het ging zo snel dat het thuis is gebeurd, toen de vk er was zat ik al op 7/8cm. Bij de volgende had ik weinig keus, ook al zou ik bij de eerste wee in de auto zitten.. moet er niet aan denken om in de auto te bevallen of in de gang van het ziekenhuis. Bij de tweede was de vk niet eens op tijd bij ons thuis dus heeft mijn man de bevalling begeleid met telefonische hulp van de vk . Bij de derde lag ik net te persen toen de vk binnenkwam en bij de vierde was ze er weer niet op tijd bij. Ze kwam ongeveer 10minuten na de geboorte binnen.. hier dus 4 snelle thuisbevallingen die goed zijn gegaan. De vijfde wordt dus weer een thuisbevalling

 • Feria

  Ik zou echt nooit thuis willen bevallen. Lijkt me ergens heel fijn, maar het risico dat er iets gebeurt waardoor jij en/of je kindje het niet redden wil ik echt niet nemen. In het ziekenhuis bevallen geeft mij een soort zekerheid en een veilig gevoel. Dat je direct geholpen kan worden, als er iets gebeurd.

 • Florien84

  Ik zou nooit thuis bevallen ondanks dat het mij heel mooi lijkt. Echter zou ik het mezelf nooit vergeven als er thuis was gebeurt.

  Ik mag ook nooit thuis bevallen maar alleen onder supervisie van een gynaecoloog.

 • Mama-Maria

  Ik ben beide keren thuis bevallen.

  1e keer wilde ik naar het ziekenhuis, maar had al volledige ontsluiting, dus kon niet meer weg. 2e keer bewust voor een thuisbevalling gekozen. Helaas moesten we daarna nog naar het ziekenhuis omdat ze dysmatuur bleek te zijn en haar temp niet kon houden.

  Ondanks dat, zou ik zo weer thuis bevallen. Heerlijk in je eigen omgeving.

  Ik weet niet hoe snel je bevalt, maar ik ben bij de 1e binnen 6uur bevallen, en de 2e binnen 2uur. Ik zou alleen in het ziekenhuis kunnen bevallen als ik bij de 1e wee al ga rijden denk ik 😅

  Ik zou het denk ik niet eens meer aan durven om bij een 3e naar het ziekenhuis te rijden. Dus als jij ook zo snel bevalt, zit je dan nog wel lekker in de auto..?

 • Mumsie4

  3x thuis bevallen. Wat heerlijk. Mijn eigen douche, mijn eigen bed, mijn eigen spullen. Zo relaxed en zo heerlijk. Ik zou niet anders willen. (Soms heb je geen keus, weet ik)

 • MNAZ

  Hier 2 keer thuis bevallen en de 3e keer moest ik in het ziekenhuis.Als ik bij de laatste een keuze had zou ik zeker weer voor een thuisbevalling gaan.

  Ik vond het heel erg fijn om thuis te bevallen.

 • MNAZ

  Hier 2 keer thuis bevallen en de 3e keer moest ik in het ziekenhuis.Als ik bij de laatste een keuze had zou ik zeker weer voor een thuisbevalling gaan.

  Ik vond het heel erg fijn om thuis te bevallen.

 • RVS85

  Bij de eerste bevallen in het ziekenhuis (medische indicatie). Was daar heel blij mee, fijne bevalling gehad en toen ons meisje een matige start had was het medisch personeel er direct bij om haar te helpen. Aangezien het ziekenhuis een half uur rijden is, wilde ik van ons tweede kindje ook bevallen in het ziekenhuis, want je weet maar nooit! Alleen hebben we deze keer het ziekenhuis niet gered omdat het zó ontzettend snel ging. Dus een hele fijne thuisbevalling gehad en gelukkig had ons meisje een hele goede start en hoefden we niet nog naar het ziekenhuis.

  Thuisbevallen kan prima, de verloskundige heeft de noodzakelijke eerste hulp spullen voor de baby wel bij zich mocht dat nodig zijn. Toch zou ik zelf een hypothetische volgende keer wel weer in het ziekenhuis willen bevallen omdat ik dit een veiliger gevoel vind.

 • ALK93

  Ik denk niet dat er veel voor of nadelen gegeven kunnen worden die je niet al kent. Het is gewoon heel persoonlijk. Ik wil absoluut niet thuis bevallen. Als er iets gebeurd, wil ik dat er medisch personeel klaarstaat voor mijn kind. Dat is voor mij belangrijker dan bijvoorbeeld 'een vertrouwde plek' hebben. Voor anderen is het gewoon belangrijk om in eigen omgeving te zijn. Die keuze kun je alleen zelf maken. Hopelijk komen jullie er met zijn tweeën uit! of evt. even samen in overleg met de VK. Misschien kan zij er als neutrale partij nog wat mee.

 • Mykha

  Mijn schoonzus beviel thuis en had fluxus en was al bewusteloos en had het bijna niet overleefd... het is dat het ziekenhuis dichtbij was, maar was echt kantje boord! Daarom voor mij nooit een thuisbevalling, vind het echt veel te eng

 • Caroline27

  Ja zulke dingen zijn echt dood eng dan zou haast niet meer thuis willen bevallen, dat ook mij angst dat wat met baby kan gebeuren heb 2x hele snelle bevalling gehad 😬 2e keer 8 cm nog auto denk tijdens rit op 10 cm zat moest alles tegen houden had al persdrang heel dubbel allenmaal.

 • Jojo91

  Thuisbevallen is zo fijn! Ik ben bij de tweede thuisbevallen. Lekker in je eigen omgeving en geen heen en weer gereis. Ik heb het niet als gevaarlijk ervaren, de verloskundige heeft ook allerlei spullen mee.

 • Vlindermoeder

  Het scheelt dat je al 2x vlot bevallen bent en als ik het goed begrijp ook zonder complicaties. Zoals in eerdere reacties al is aangegeven is het misschien goed om samen in gesprek te gaan met een vk.

  Ik heb zelf geen ervaring met thuis bevallen (ik mag ook niet thuis bevallen), maar ik kan me voorstellen dat het fijn is om te doen

 • La_Luz

  Bij de eerste twee in het ziekenhuis bevallen. Bij de derde had ik de wens om thuis te bevallen. Mijn man vond dat geen fijn idee, als er complicaties zijn enz enz. Daar hebben we samen met de vk over gesproken. Daardoor zag hij voor mij wel voordelen. We hebben toen afgesproken dat we thuis zouden beginnen en zouden aankijken hoe het zou lopen. De ziekenhuistas zou klaar staan zodat we ieder moment in goed overleg met de vk zouden kunnen beslissen om alsnog de auto in te springen naar het ziekenhuis. Zo is het ook gegaan, thuis begonnen en het ging zo fijn thuis dat we beiden heel graag in onze eigen bubbel bleven. Achteraf zegt m'n man dat het super was om thuis te hebben kunnen doen. Maar ik begrijp dat er bij je man best een stukje angst bij komt kijken.

 • Mama-van-5-wondertjes

  3 x thuisbevallen 2 x ziekenhuis

  Thuisbevalling veel fijner rustiger ontspannen als wat is ben je zo in ziekenhuis vk weet ook wel goed te handelen. Bij twijfel stuurt ze je toch door

 • Badeendje2018

  Ik ben 3x thuisbevallen waarvan 2x zonder verloskundige.. Bij nummer 4 in het ziekenhuis en dat was maar goed ook want thuis had hij niet overleefde en bij nummer 5 ook in het ziekenhuis vanwege angst bij nummer 4 en toen kreeg ik een fluxus en kantje boord gelegen... dus voor mij nooit meer een thuisbevalling

 • Nog-even!

  Ik ben de eerste keer in het ziekenhuis bevallen en twee keer thuis. Ik vond het heerlijk om thuis met alleen mijn man en vk te bevallen. De vk is echt een professional die ingrijpt wanneer nodig. En een ambulance is zó geregeld, mocht het nodig zijn. Maar als je twee goede bevallingen hebt gehad, heb je eigenlijk geen reden om nu iets anders te verwachten. Mijn derde was er in 75 minuten. Ik moet er niet aan denken om nog in de auto te moeten stappen, tijdens de bevalling. Bespreek het goed met je vk. Maar je mag echt vertrouwen hebben in je vk hoor. Als thuisbevallingen gevaarlijk waren, zouden ze die allang niet meer doen

 • Liefdedatbenjij

  Zelf vind ik thuis bevallen een beetje tricky (ik ben in dat opzicht een angsthaast) hoe mooi thuisbevalling me ook lijkt, ik heb toch liever zekerheid.

  Daarom gekozen voor een badbevalling in het ziekenhuis.

  Mooiste bevalling die ik me kon wensen.

  Ik had wel met de verloskundige afgesproken dat ze gen ontsluiting zou meten, en ook dat ik geen infuus wilde.

  Succes met de keuze.

 • Zara94

  Mag ik vragen waarom ze geen ontsluiting ging meten?

 • Prinsesje2020

  Hier 33 weken zwanger en wil heel graag in ziekenhuis bevallen. Moet juist niet aan thuis denken.

  Maar volg je eigen gevoel.

 • GJAF

  Volg je gevoel en blijf in gesprek. Als je 'pech' hebt het je zoveel ontsluiting dat je het ZH niet meer haalt maar met complicaties vergeef je je het jezelf nooit meer... Succes met dubben. Ik wil daar niet in sturen maar begrijp je probleem heel goed. Ik heb diezelfde discussie hier alleen dan met mezelf.

 • Zara94

  Als je al 2 keer eerder bent bevallen zonder problemen zou ik het, vooral in deze tijd van corona crisis, zeker thuis doen. Ik mag niet thuis bevallen van de gynaecoloog maar als t mocht (en mn vorige bevalling niet medisch werd ingegrepen) had ik het ook gedaan.

 • Fietje87

  Mijn man was bij beide kids ook heel stellig; niet die troep thuis... Zat eigenlijk de angst onder die jij beschrijft. De eerste is uiteindelijk in t ziekenhuis geboren. Liep bijna twee weken over tijd en weet niet of we t beide gehaald hadden als t thuis was. Ze bleek veel te groot voor mijn lijf zei de gyn achteraf (4485gram).

  Tweede mocht daarom niet thuis, maar t ging in zo'n sneltreinvaart dat ze toch thuis kwam. Zeg ik nog tegen de verloskundige; t kan helemaal niet thuis want ik heb de spullen niet... Was een hele fijne bevalling. Geen gedoe en gesleep. Voor beide fijn.

  Nu we hopen op een derde zou k t liefste thuis bevallen, maar als t anders is, is dat ook prima.

 • Zara94

  Ik was ook 2 weken overtijd en groot kindje van 4,5 kilo, ben zelf maar fijntjes. Weet idd ook niet of wij t gehaald zouden hebben als t niet int ziekenhuis was geweest.. Hierdoor best wel bang om opnieuw te moeten bevallen, mag en durf niet thuis te bevallen. Maar door jouw verhaal gelezen te hebben heb ik nog hoop en gaat het bij mij ook snel😅 Lijkt me heerlijk om thuis te zijn!

 • Fietje87

  Onze tweede kwam een dag eerder dan de uitgerekende datum. Had eigenlijk nog niet echt de tijd gehad om zenuwachtig te worden.

  Toen t eenmaal zover was, was ik wel heel blij om een nuchtere verloskundige erbij te hebben. Die maakte dat ik me op deze bevalling kon concentreren. Zij heeft ook constant bij controles aangegeven: je eerste heeft de weg al gebaand.

  Toen k doorhad dat zij erbij zou zijn, kon ik me overgeven en gingen mijn eerdere ervaring aan de kant (zal nooit t beeld vergeten dat er een van de gyn keihard op mijn buik stond te duwen en de andere met de vacuüm aan de gang was).

  Nu staat daar een normale bevalling naast.

 • Caroline27

  Ah super dat je zo goed heb ervaren om thuis bevallen mij lijk het zo fijn. Mij groote angs zou zijn als ik ga bevallen en gaat niet goed met kindje dan kunnen beter in ziekenhuis zijn niet thuis bevallen ga ook bespreekbaar maken met verloskundige lijk zo mooi om thuis bevallen 🥰

 • Soccer-Mom

  Misschien is het beter dat de verloskundige hem een realistisch verhaal over thuis bevallen vertelt. Dan hoort hij van een deskundige de voor- en nadelen.

 • Caroline27

  Ja heb gezegd, dat hij maar keer mee moet gaan dan hoor hij het wel dat thuis niet zo gevaarlijk is.

 • Dok

  Bespreek het vooral met je verloskundige waar je man ook meeluisteren! Verloskundige kunnen veel opvangen thuis in geval van nood. Zowel moeder als kind. Bovendien in het ziekenhuis zijn kinderarts en gynaecologen ook s avonds en s nachts lang niet altijd aanwezig. En dan heb je het nog niet over risico van bevalling onderweg.

 • babyeend

  2de keer thuis bevallen, vond het fijn om thuis te zijn, 3de keer was dat ook het plan, maar toen toch nog naar het ziekenhuis, ik vind dat mannen hier niet zo veel over te zeggen hebben, als ze alleen zeggen dat ze het ziekenhuis veiliger vinden.. Volg je gevoel en het advies van de vk, juist als je snel bevalt is zo'n rit waarbij de baby onderweg kan komen risico voller dan thuis bevallen met een vk die je goed kan helpen..

 • Caroline27

  Ja maar ze hebben toch ook alle spullen voor om thuis goed helpen bij de bevalling? Ja heb gezegd dat ik gewoon thuis wil bevallen dat hij niks over zeggen heb dat hij dikke pech heeft als verloskundige bij mij thuis is dat ze toch naar vrouw luistert😜 maar waarom toch bij 3e in ziekenhuis bevalt?Als er thuis complicaties komt kunnen ze je dan goed helpen?

 • babyeend

  De vk vond dat de bevalling te langzaam verliep, en dan heb je kans dat de baarmoeder na de bevalling lui is en niet snel krimpt waardoor meer kans op te veel bloedverlies, achteraf was het helemaal niet nodig geweest maar goed...


1 2