Trekken we hem voor?

Soms vragen wij ons af hoe wij het beste onze aandacht kunnen verdelen. Doen we dit op de juiste manier? Krijgt ieder kind genoeg persoonlijke aandacht? Trekken we Joas niet voor? Trekken andere mensen Joas niet voor? Handelen we bij zowel Joas als Jens consequent en op dezelfde manier? 

Feit is nu eenmaal, Joas heeft downsyndroom. En Joas zal nu eenmaal altijd meer zorg nodig hebben dan zijn broertje(s). En Joas zal ook gewoon meer hulp nodig hebben dan de anderen. En Jens, en straks zijn andere broertje zullen dit ook moeten accepteren. Het is nu eenmaal niet anders. Maar hoe zorgen we er nu voor dat we Joas niet ‘voortrekken’. Lastige kwestie vinden we zelf. 

Zo hebben we Joas altijd geholpen met eten, terwijl we van Jens verwachten dat hij toch echt zelf zijn broodje en avondeten naar binnen werkt. Zo waarschuwen we Joas vaker dan Jens als hij bepaalde dingen niet mag doen, puur omdat wij denken dat er minder ‘begrip’ is. (Alhoewel, ik moet erbij zeggen, hij weet soms ook dondersgoed wanneer hij fout zit.) Bij Joas heb ik vaker het gevoel dat hij niet bewust dingen doet, maar meer dingen doet ‘simpelweg omdat het kan’. En bij Jens heb ik wel vaak het idee dat hij bewust dwarsligt of niet luistert, onterecht misschien. Zo zijn ook wij nog steeds aan het leren over downsyndroom. Wat is nu begrip en wat is nu baldadigheid? Het is soms zo lastig om met dezelfde maatstaf te meten.

Bij Joas complimenteren we elke stap die hij maakt groter en uitbundiger dan bij Jens. Bij Joas maak je de stappen zoveel bewuster mee. En bij Jens ga je er een beetje van uit dat hij het ‘toch wel gaat doen’. Super zielig natuurlijk. Gisteren zei ik nog tegen Wilfred: “ik probeer echt bewust voor elk compliment dat ik Joas geef ook meteen Jens een compliment te geven.” Ik wil gewoon niet het gevoel hebben dat ik een van de twee tekort doe.

Joas gaat vier dagen naar de opvang toe. Dus er zijn dagen dat ik alleen met Jens ben. En juist dan probeer ik bewust dingen met hem te doen. Spelletje, patatjes eten, speeltuin. Echt even 1-op-1 tijd. 

En ik denk ook dat het belangrijk is dat we dit later blijven doen. Even tijd voor elkaar. Even tijd zonder Joas en zijn fratsen (hoe hard dit ook klinkt). Joas is soms gewoon een handvol. Om een punthoofd van te krijgen. Als we dagjes uitgaan spreken Wilfred en ik ook echt af: Jij let nu op hem, ik let straks op hem. Hij heeft echt één iemand nodig die hem constant in de gaten houdt, want voor je het weet is hij weg. Anderen denken dat dit wil meevalt, maar seriously…. 

Gelukkig zijn ze nu nog jong, en Jens zal straks natuurlijk ook gaan snappen dat Joas anders is. Dat Joas andere aandacht krijgt. Ik hoop echt dat we dan nu een goede basis hebben gelegd zodat hij begrijpt waarom bij Joas bepaalde dingen anders gaan. Maar dat hij snapt dat dit niks te maken heeft met hoeveel we van ieder houden. Ach, we weten pas over twintig jaar of we het goed hebben gedaan. 

1804 x gelezen, 3

reacties (0)


  • Canimelif

    Je maakt altijd verschil tussen kinderen. Dat doe je meestal niet bewust, maar voelen de kinderen wel zo aan. Je legt zelf uit dat je het gevoel hebt dat je de een voortrekt en blijer reageert bij prestaties. Ik denk dat je daar niet te veel op moet focussen. Kinderen worden blij van liefde, een omhelzing, de blik in jouw ogen als ze de kamer inkomen. Lichten je ogen op als je kind de kamer in komt. En ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar je kan er ook over praten en uitleggen. Alle kinderen hebben een andere gebruiksaanwijzing en kunnen dus niet allemaal hetzelfde worden behandeld. Veel sterkte en succes!!

  • Inlovewithmybb

    Met 3 wordt het wel lastiger om je aandacht te verdelen. De zorg voor je oudste is er....

    Ik zou er inderdaad in houden proberen meer 1 op 1 tijd te hebben met de jongste 2. Dmv misschiej iets later opblijven en die apart in bed leggen verhaal lezen knuffelen. Dit kan al een hoop schelen. Hier met 3 kids wil ik de aandacht al goed verdelen en is er geen extra zorg. Klinkt gek maar ik zou in jou situatie nooit voor een 4e gaan. Het wordt dan gewoon alsmaar lastiger. Als de oudste naar de opvang is heb je nog tijd met de jongste 2 waarvan de baby ook weer slaapt. Op den duur gaat je 2e ook naar school en moet je de tijd met hem anders zien te verdelen. Maar je hebt het zelf in de gaten dus dat gaat helemaal goed komen !!! 🍀🍀

  • Lewi

    Ik heb een oom met down en een eigen wooninitiatief waar zeven bewoners (waaronder 3 downers) 24 uur per dag wonen. Ik zie bij iedereen (zoveel bij mijn vader, zijn broers en zus, maar ook naaste familie van mijn bewoners) dat de persoon met de beperking de meeste aandacht krijgt. Op zich ook heel logisch. Zielig voor het andere kind? Niet altijd. Persoonlijk denk ik dat het heel belangrijk is dat je iedere dag een vast moment hebt met je zoon waarin je hem 1 op 1 aandacht geeft. 20 tot 30 minuten is genoeg. Wees tegen beiden kinderen consequent, hanteer dezelfde regels. Maar vergeet niet ook in een "normaal" gezin heeft het ene kind gewoon meer aandacht nodig of meer duidelijkheid. Kijk eens naar logeerhuizen of vraag familie / betrokkenen in de omgeving of zij eens willen oppassen. Je zoon met beperking zal het daar gegarandeerd leuk vinden en zo hebben jullie een keer de tijd om iets 1 op 1 te doen met Jens. Het is niet makkelijk. Er zijn heel veel facebookpagina's waar je tips op kunt doen. Ben je al lid van stichting downsyndroom?

  • Liley

    wat ik weleens doe om de oudste niet 'te benadelen' is hem meenemen voor iets leuks, zonder zijn kleine broer...

    Ik heb dan wel geen kinderen met down of iets anders, maar ik merk wel vaak dat de jongste meer aandacht eist dan de oudste, de jongste loopt nog rond in luiers, zijn we bezig met potjestraining, etc etc, waardoor het lijkt alsof we er voor de oudste minder zijn, die kan immers het meeste zelf al...

    Gemiddeld 1x per maand pak ik de oudste dus mee voor een dagje zonder zijn jongere broer, dat ik hem wat extra aandacht kan geven en hij niet het gevoel krijgt dat ik de jongste leuker vind

  • Assera

    och, ik begrijp je gevoel wel denk ik. Nu ik twee kinderen heb, heb ik deze twijfel ook enorm. Het feit dat je er over nadenkt, en je er bewust van bent, is de belangrijkste stap. Had ik dit maar eerder geweten, ik begrijp mijn eigen ouders nu beter.

    Graag toch een klein tipje van mij. Al is dit uiteraard puur gebaseerd op mijn ervaring, niet in het algemeen waar. Mijn oudere broer had ook wat extra hulp nodig (laat ik het zo samenvatten). Daardoor werd hij altijd voorgetrokken, en als mijn broer agressief werd, moest ik vooral naar mijn kamer. Ik heb het daar heel moeilijk mee gehad. Als ik daarover begon/begin bij mijn ouders beginnen zij zichzelf direct te verdedigen (ja, maar we doen dit v oor jou, en ja maar je broer is nu eenmaal anders etc). Ik had graag alleen maar begrip gehad. Ik snap dat het anders is, ik snap dat je mij vooral veilig wilde hebben toen je mij naar de kamer stuurde, maar ik had graag gehoord dat ze mijn situatie begrepen. Ik begreep die van hen vroeger ook, en nu nog beter.

    Kortom, luister vooral naar je kinderen, en verdedig niet. Dan is er ruimte voor alles. Zij zullen alles zelf ook kunnen relativeren in begrip, maar zoeken zelf ook bevestiging voor hun gevoel.

    je doet het goed! Je stroomt over van liefde voor je zonen! heel fijn :)

  • -ons3ekindje-

    zolang de kleine broer er geen last van heeft doe je het toch goed. als de jongste dadelijk iets ouder is kan en hey hem ook uitleggen dat grote broer gewoon wat meer aandacht en zorg nodig heeft

  • XooXooX

    Volgens mij krijgen beide jongens precies wat ze nodig hebben...en meer. Opgroeien in een liefdevol gezin.

    Heerlijk dat je ook die 1 op 1 tijd met Jens hebt!

  • Lillybell

    Die schrik heb ik ook. Onze oudste heeft ook extra zorg nodig. Ze zijn nu beide nog heel jong maar we leren zoonlief nu al heel bewust dat hij soms even moet wachten omdat grote zus onze hulp nodig heeft