Zwanger zijn en alcohol drinken: blijkbaar doen we het toch

Zwanger zijn en alcohol drinken: blijkbaar doen we het toch

Ook al is het bekend dat alcohol en zwangerschap niet samen gaan, omdat dat nare gevolgen kan hebben op je ongeboren kind, toch is er een aantal zwangere vrouwen die denken dat het geen kwaad kan om een glaasje te drinken…

Uit een nieuwe test die is ontwikkeld door het Erasmus MC, waarmee kan worden gezien of zwangere vrouwen de afgelopen twee weken alcohol hebben genuttigd, blijkt dat een op de twintig vrouwen dit inderdaad heeft gedaan.

Lees ook
De beste ik-drink-niet-smoezen als je net zwanger bent

Test

Voor de test werd het bloed van 700 vrouwen onderzocht. Ook moesten ze een vragenlijst invullen die aan alle zwangere vrouwen wordt gegeven. Zo’n vijf procent bleek alcohol te hebben gedronken en maar liefst 9 procent had dit niet met de arts of verloskundige besproken, meldt RTLnieuws.nl.

Schadelijk voor kind

Gynaecoloog Hilmar Bijma van het Erasmus MC maakt zich zorgen hierover, omdat alcohol, ook al is het een lage hoeveelheid, schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van het kind. Zij zegt dat alcohol echt even niet moet worden gedronken als je zwanger bent. “Als de moeder alcohol drinkt heeft dat verschillende gevolgen. Een verhoogde kans op een miskraam, een doodgeboren kindje, groeiproblemen en – bij ernstig gebruik – een verhoogde kans op vroeggeboorte. Bovendien kan blootstelling aan alcohol ernstige gedrags- en ontwikkelingsproblemen veroorzaken die levenslang invloed hebben.”

Het liefst willen de gynaecologen van het ziekenhuis de test aan alle zwangere vrouwen geven. Voor degenen die dat niet willen, zal de arts/verloskundige in gesprek gaan om te achterhalen waarom ze dat niet willen.

Bron: RTLnieuws.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Soccer-Mom

    Ik zag het gisteren al op EditieNL. Ik vind de conclusies wat kort door de bocht of is verkeerd overgenomen. Het onderzoek heeft immers aangetoond dat er alcohol in het bloed is gevonden maar dat bewijst nog niet dat de zwangeren ook daadwerkelijk alcohol(ische dranken) hebben gedronken. Alcohol zit wel in meer producten dan alleen bier of wijn.

  • Ylva

    Bovendien is het onderzoek uitgevoerd zonder dat vrouwen ervan op de hoogte waren dat hun bloed op alcohol werd getest! Bizar dat het door de ethische commissie is gekomen. De enige opt out was via een folder in de wachtkamer, die je dus toevallig net moet hebben zien liggen.

  • Ylva

    En het onderzoek is uitgevoerd bij vrouwen in het eerste trimester, rond de 10 week gemiddeld geloof ik. De vraag is hoeveel vrouwen nog maar net weten dat ze zwanger zijn en dus bv niet bewust tijdens zwangerschap gedronken hebben.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50