Zó houden je kids een hechte band met oma en opa die ver weg wonen

Zó houden je kids een hechte band met oma en opa die ver weg wonen

Ze wonen aan de andere kant van Nederland, of misschien wonen jullie in het buitenland. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je kids een hechte band krijgen met hun opa en oma die ver weg wonen?

Als opa en oma is het natuurlijk hele fijn om de ontwikkeling van je kleinkind van dichtbij mee te maken. Maar ja, soms gaat dat niet, want soms wonen ze niet naast de deur of op een afstand dat het heel makkelijk is om even langs te wippen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte blijven van het wel en wee van hun kleinkinderen.

Lees ook:
Grenzen aangeven bij oma en opa betekent niet dat je ondankbaar bent

Lang leve de techniek!

Het kost soms enige moeite om ouderen de grote voordelen van nieuwe technische snufjes te leren, zoals bijvoorbeeld Skype of Facetimen, maar als ze eenmaal doorhebben hoe leuk en handig het is, dan is dit natuurlijk dé manier om elkaar te spreken en te zien! Gelukkig had ik een oma die alles wat digitaal is, geweldig vond! Op haar 83e stond ze zelfs nog in de krant, omdat ze op haar oude dag met haar tijd mee ging. Skypen en chatten waren haar dus helemaal niet vreemd en het was dus ook dé manier om alles mee te maken als het om haar achterkleinkinderen ging. Helaas is ze er niet meer, maar ik ben blij dat we elkaar toch vaak langs de digitale weg spraken of zagen en ze heel wat van het leven van mijn kinderen nog kon meekrijgen.

Dus probeer iemand in de omgeving van je (groot)ouders te charteren om ze digitaal de weg te wijzen en dan kun je binnen de kortste keren op een leuke manier contact met elkaar krijgen en onderhouden!

Schriftjes

Houd regelmatig de ontwikkelingen bij van je kids in een schriftje. Plak er foto’s in en hun nieuwste knutsels of maak regelmatig met verf een afdruk van de handen/voeten van je kind en stuur dit eens in de zoveel tijd naar opa en oma op.

Foto’s

Zorg voor leuke foto’s van oma en opa in huis. In ons trappenhuis hangen allemaal foto’s niet alleen van het gezin, maar ook van opa’s en oma’s. Sommige zijn ons al helaas ontvallen, maar ik merk dat mijn kinderen nog altijd vragen over ze stellen als ze de trap op/af gaan met vragen als: hoe oud was oma hier? Waar was die foto ook alweer genomen?

Rituelen

Zorg voor leuke rituelen waar je oma en opa bij betrekt. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie eens in de week gaan skypen/facetime rond bedtijd en dat opa of oma een verhaaltje voorleest. Of stuur elkaar elke zaterdag gekke kaartjes toe. Dan hebben je kinderen altijd weer iets om naar uit te kijken.

Heb jij nog tips om de band hecht te houden met de oma en opa die ver weg wonen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50