Grenzen aangeven bij opa & oma betekent niet dat je ondankbaar bent

Grenzen aangeven bij opa & oma betekent niet dat je ondankbaar bent

Oppashulp krijgen van opa en oma is een prachtig iets waar de meeste ouders terecht dankbaar voor zijn. Of het nu af en toe een avondje is als jullie samen weg willen of wekelijkse hulp voor als jij en je partner werken: het is geweldig dat je gratis hulp krijgt van mensen die je vertrouwt. Maar wat gebeurt er als je ouders iets doen waar je het niet mee eens bent? Op ScarryMommy.com schreef Valerie daar het volgende over.

‘Ze hierop aanspreken betekent niet dat je ondankbaar bent voor hun hulp. Grenzen stellen als ouder is altijd oké.

Een Reddit-gebruikster deelde op internet een moeilijke situatie met de opa en oma van haar kleuter. Blijkbaar rijden ze haar dochter elke dag naar huis van school, terwijl de moeder sinds kort dan een cursus volgt. Het kleine meisje zei dat ze bij opa en oma laatst niet in een autozitje hoefde.

Ugh.

De Reddit-gebruikster stuurde haar ouders een sms hierover waarop ze ‘nogal vijandige’ teksten terugkreeg van hen en ze toegaven dat het waar was. Ze zeiden dat ze nogal overdreef.

Excuse me?

Sorry, maar dit is haar kind. Er is niet zoiets als overdreven reageren als het gaat om de legitieme bezorgheid over de veiligheid, zoals het gebruik van een autostoel. Zoals de moeder opmerkt is het niet alleen onveilig, maar is het ook illegaal in haar staat voor een kind van die leeftijd. Ze was ruim binnen haar rechten als ouder om het te vragen en als de grootouders niet bereid zijn om te luisteren staat ze ook in haar recht om daar wat van te zeggen.

Als ouders opa en oma gebruiken als kinderopvang, zijn er wat haken en ogen. Gewoonlijk worden grootouders niet betaald en is dit een enorme gunst aan de ouders, die misschien het gevoel hebben dat dit zoiets groots is dat ze niet het recht hebben om ze aan te spreken op bepaalde zaken. Het is duidelijk: dat is totale onzin.

Je kunt dankbaar zijn voor de hulp en nog steeds grenzen aangeven en gehoord worden als het gaat om de dagelijkse verzorging van je eigen kind. Het maakt niet uit hoe vaak en geweldig ze oppassen, het zijn nog steeds jouw kinderen. Je hebt altijd het recht om iets te zeggen over hoe ze behandeld en verzorgd worden. Als je voelt dat je niet de mogelijkheid hebt om iets te zeggen omdat de opa en oma verkeerd zullen reageren, is het tijd om een discussie aan te zwengelen over grenzen.

Het is anders als je ouders één keer in de zoveel tijd oppassen. Maar als ze elke week of een paar keer in de week oppassen? Ik vind dat mijn kind geen vijf keer in de week een Happy Meal hoort te krijgen en ik zou niet willen dat ze zoveel voor de tv zitten als mijn ouders ze nu laten doen, als ze één keer in de zoveel tijd oppassen. Maar ik weet dat mijn ouders nooit iets zouden doen waar ik het heel erg mee oneens ben. Ze hebben respect voor mij als moeder gelukkig. Want als de opa en oma daadwerkelijk je dagelijkse opvang zijn, moet je ervoor zorgen dat ze weten wat jouw normen, waarden en grenzen zijn als het gaat om de belangrijke dingen. Als ze die in twijfel trekken, dan ben je misschien beter af met het vinden van een ander soort kinderopvang. Het kost je misschien geld, maar in ieder geval zou je het gevoel meer kunnen hebben dat je er iets over kan zeggen zonder dat het de familieband schaadt.

Iedereen die hulp krijgt van opa en oma is ongetwijfeld ontzettend dankbaar, maar alle ouders moeten niet vergeten dat al krijgen ze tonnen hulp van familie, in the end zal het altijd hun kind blijven. En ze zullen altijd het laatste woord hebben. Als een opa of oma dat niet respecteert, is het waarschijnlijk het beste voor alle partijen om verder te kijken.’

Ben jij het hiermee eens?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50