Zó voorkom je een parentale burn-out

Zó voorkom je een parentale burn-out
  • in Overig
  • 0
  • 900
  • 25/04/2021

Een burn-out wordt niet alleen veroorzaakt door je werk of relatieproblemen. Nee, ook kinderen kunnen ervoor zorgen. Dit noemen we een parentale burn-out. Wij hebben tips om dit te voorkomen.

Uit een grootschalig internationaal onderzoek onder 17.000 ouders in 42 landen blijkt dat we behoorlijk gestrest kunnen worden door onze kinderen. Vooral ouders in Westerse landen zijn gevoelig voor een parentale burn-out. Een van de oorzaken is dat we nogal individualistisch zijn ingesteld en het dus vaak alleen moeten of willen oplossen. Vooral moeders hebben er meer last van dan vaders. Zo bleek dat twee derde van de respondenten met een parentale burn-out vrouw zijn.

Lees ook:
Dit wijst erop dat je als moeder tegen een burn-out aan zit

Tips om een parentale burn-out te voorkomen

Hoe kun je een parentale burn-out voorkomen? De Belgische gezinstherapeut Tim Verleyzen heeft tips:

  • Time management is van groot belang. Zo is het creëren van momenten voor jezelf héél belangrijk. Zorg er goed voor dat het hele gezin om de hoogte is van die opdeling in tijd. Zeg wanneer er wordt gegeten, maar ook wanneer je even een half uurtje yoga wilt doen en dat je dan niet mag worden gestoord. Verleyzen raadt multitasking af want dat creëert chaos.
  • Geef klusjes aan je kind. Ook kleine kinderen kunnen al huishoudelijke taken op zich nemen. Zo kunnen ze hun speelgoed al een beetje opruimen of zelf aankleden. Zo krijg je kind al wat verantwoordelijkheidsgevoel en dat is goed voor hun ontwikkeling
  • Het is écht niet erg om hulp te vragen. Er is vast wel iemand in de omgeving die je bij kan staan. Vraag een familielid, vriendinnen of een buurvrouw. Wedden dat het alleen maar leuk vinden? En zo kun jij even wat voor jezelf doen, als is het maar een uurtje!
  • Doe alleen maar dingen waar je energie van krijgt. Waar laad jij nou van op als je even tijd voor jezelf hebt? Ga dat dan vooral doen en laat dat strijkwerk maar even lekker zitten.
  • En dan de allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf!

Bron: GoedGevoel.be

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50