‘Wiegendood’ is lang niet altijd natuurlijke dood’

‘Wiegendood’ is lang niet altijd natuurlijke dood’
  • in Baby
  • 1
  • 16853
  • 07/10/2021

Volgens Werner Jacobs, forensisch patholoog en leidinggevende van de dienst Gerechtelijke Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft wiegendood lang niet altijd een natuurlijke oorzaak. Zo beweert hij dat 1 op de 3 baby’s die aan wiegendood is overleden, is per ongeluk tijdens het samen slapen, is doodgedrukt door een ouder.

Volgens Jacobs wordt in Vlaanderen al snel de term ‘wiegendood’ gebruikt als een baby plotseling overlijdt in zijn wieg of bedje. “Voor mij is het vooral een troostwoord om de pijn te verzachten”, zegt hij op de Belgische nieuwssite DeMorgen.be. Hij vindt het onaanvaardbaar dat deze term wordt gebruikt zonder grondig forensisch onderzoek naar de precieze doodsoorzaak.

Lees ook:
Roken tijdens zwangerschap verdubbelt kans op plotseling overlijden baby

Doodsoorzaken

Jacobs vindt bij 90 procent wel een doodsoorzaak. Zo sterven gemiddeld 3 van de 15 door extern geweld en 1 op de 3 komt door een ouder die per ongeluk in zijn slaap de baby dooddrukt, nadat ze een baby in hun bed nemen omdat hij dan beter slaapt. “Dat zijn drama’s, maar géén natuurlijke overlijdens. Laat staan wiegendood.”

Bij meer dan 40 procent van de plotselinge overlijdens van de baby’s blijkt achteraf verklaard te worden door een natuurlijke doodsoorzaak, vaak een longontsteking of andere medische redenen, of door verslikking in pap. Bij slechts 5 tot 10 procent kan Jacobs geen doodsoorzaak vinden.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50