Kans op wiegendood groter bij roken en samen slapen

Kans op wiegendood groter bij roken en samen slapen

We weten allemaal roken tijdens de zwangerschap erg ongezond is voor het ongeboren kind. Maar wist je ook dat je, door tijdens de zwangerschap te roken, de kans op wiegendood bij je kindje zes keer vergroot?

Door te roken tijdens de zwangerschap én bovendien je kindje na de geboorte bij je in bed te laten slapen, is de kans op wiegendood zelfs 32 keer vergroot. Deze combinatie is dus extreem gevaarlijk. Dit concludeert New Zealand Medical Journal.

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland bestudeerden een driejarig onderzoek dat tussen 1987 en 1990 is uitgevoerd. Ze vergeleken 137 nieuwe gevallen van wiegendood tussen 2012 en 2015 met de gevallen die tussen 1987 en 1990 hebben plaatsgevonden. 

Grote risicofactoren

Hieruit trokken ze de conclusie dat de resultaten uit het originele onderzoek vandaag nog steeds relevant zijn. Grote risicofactoren van wiegendood zijn roken tijdens de zwangerschap (zes keer) en slapen in het bed van de ouders (vijf keer). Vooral de combinatie van die twee opties zou dus erg gevaarlijk zijn. 

Meer gevallen

Dat dit onderzoek in Nieuw-Zeeland is uitgevoerd, is niet geheel toevallig. Hier is het aantal gevallen van wiegendood namelijk hoger dan in veel andere landen. Vooral bij de Māori's - de oorspronkelijke bewoners - is dit percentage hoog. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden