Werk met het gezinsleven combineren? Zo doe je dat!

Werk met het gezinsleven combineren? Zo doe je dat!

Gedurende anderhalf jaar was ik thuisblijfmoeder. Ik vond het heerlijk om iedere dag bij mijn zoontje te zijn en om iedere stap in zijn ontwikkeling van zo dichtbij mee te maken. Een baan met het moederschap combineren… Ik wist niet eens hoe ik dat moest doen!

Toch ben ik inmiddels al ruim zeven maanden een werkende moeder. Twintig uur in de week combineer in mijn geweldige functie als hoofdredacteur van BabyBytes met het moederschap van ondertussen twee kinderen. En ik zou het niet meer anders willen. Voor alle moeders die het lastig vinden het moederschap met een baan te combineren onderstaande tips:

Netwerk

Ik ben zo ontzettend blij met het feit dat zowel mijn ouders als mijn schoonouders beiden één dag in de week op onze kinderen willen passen. Voor ons een perfecte oplossing, maar ik snap dat niet iedereen dit prettig vindt of dat het niet bij iedereen mogelijk is.

In dat geval zou ik zeggen: probeer een netwerk aan familieleden en/of vrienden op te bouwen die eventueel kunnen oppassen in uitzonderingssituaties. Is je kleintje ziek en kan die niet naar de opvang? Dan zou het natuurlijk geweldig zijn als je beste vriendin - waarvan je weet dat ze op jouw werkdag vrij is - even komt oppassen!

Schuldgevoel

Ik heb veel vriendinnen die met een knoop in hun maag hun kleintjes een kusje geven als ze die bij het kinderdagverblijf afleveren. Diezelfde vriendinnen hebben ook nog een knagend schuldgevoel als ze ‘s avonds de deur van het kantoor dichtgooien, omdat ze - voor hun gevoel -  niet genoeg gedaan hebben. Mijn tip: give yourself a break en doe je best. Wees de leukste moeder die je kunt zijn als je bij de kinderen bent en doe je stinkende best als je een dag op kantoor bent. Meer kun je niet doen! Van een sluimerend schuldgevoel wordt helemaal niemand namelijk productiever.

Ochtendstress

Is het altijd een gedoe om ‘s morgens op tijd de deur uit te zijn? Probeer dan om ‘s avonds zoveel mogelijk klaar te leggen. Zoek je kleding - en die van je kinderen - uit, leg je lunch vast klaar en pak je tas in. Als je de volgende ochtend ook nog een kwartiertje eerder dan normaal je wekker zet, móet je echt een heel stuk rustiger aan kunnen doen!

Lees meer: Hier heb jij recht op als zwangere en als moeder! 

De juiste baan

Ik ben gediplomeerd leerkracht in het basisonderwijs en heb ook vijf jaar als kleuterjuf gewerkt. Met heel veel plezier, maar ik kwam er wel achter dat de baan niet geschikt voor mij was. Nu ik iedere dag kan schrijven, merk ik dat het me veel meer energie geeft en dat ik echt met heel veel plezier aan het werk ben. Ook een belangrijke tip: probeer dus echt een baan te zoeken die goed bij je past.

Ik besef dat niet iedereen deze luxe heeft (soms moet je nu eenmaal gewoon werken om de huur te betalen…), maar probeer je in dat geval te blijven ontwikkelen. Bekijk eens of je een cursus kan doen, waarmee je uiteindelijk misschien wel je droombaan kunt bereiken.

Geniet van je dagen op je werk - gesprekken met volwassenen, warme koffie en geen luiers hoeven verschonen - maar geniet ook des te meer van de dagen dat je wel bij je kinderen bent, ze ongelimiteerd kan knuffelen en weer mee kan doen met het bouwen van een Duplo-kasteel.

Hoe combineren jullie werk en het gezinsleven?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50