Wel of geen pijnstilling bij je bevalling? Online keuzehulp geeft advies 

Wel of geen pijnstilling bij je bevalling? Online keuzehulp geeft advies 

Wil je nu wel of geen pijnstilling bij je bevalling? Voor sommige zwangeren is het een uitgemaakte zaak, voor anderen is het nog totaal onduidelijk. De nieuwe online keuzehulp kan uitkomst brengen. 

Bij mijn eerste was het een uitgemaakte zaak: ik kreeg een keizersnede, dus een ruggenprik was onvermijdelijk. Nu moet ik bekennen: ook al was het via de natuurlijke weg gegaan, ik was sowieso voor pijnstilling tijdens de bevalling gegaan. Ik wilde die pijn niet voelen. Was er ook een beetje (lees: heel erg) bang voor.

Pijnstilling

Dus bij mijn tweede zwangerschap was het voor mij een uitgemaakte zaak: ik wilde pijnstilling, nu ook weer in de vorm van een ruggenprik. Destijds was dat niet zo heel vanzelfsprekend, want op het moment dat het eigenlijk had moeten gebeuren, was de anesthesist in geen velden of wegen te bekennen. Toen hij eenmaal mijn kamer betrad, had ik al tien centimeter ontsluiting en moest ik, of ik nu wilde of niet, de pijn ondergaan. Ik heb die man vervloekt, pannenkoek...

Gelukkig is het allemaal goed gekomen. De pijn was ik redelijk snel vergeten, maar voor mij was het wel klaar met de zwangerschappen. En om nog eerlijker te zijn: als ik bij mijn eerste via de natuurlijke weg was bevallen dan weet ik niet zeker of ik nog een keer zwanger had willen worden... 

Maar goed: ik heb ook vriendinnen die hun kids zonder enige pijn en moeite ter wereld hebben gebracht en geen moment aan pijnstilling hebben gedacht. Iedereen heeft zijn eigen ervaring en mening erover.

Welke soorten pijnstilling zijn er?

Of je nu wel of niet kiest voor pijnstilling tijdens je bevalling: heb je enig idee welke mogelijkheden er zijn, wat de voor-en nadelen zijn, door wie, wanneer en waar iets kan worden toegediend, hoe lang het werkt en op welk moment het moet worden toegediend? 

De nieuwe online keuzehulp kan je ver voor je bevalling duidelijkheid geven over welke mogelijkheden er zijn en helpen je wensen duidelijk te maken en eventueel een plan B op te stellen. Want ga er maar vanuit dat een bevalling heel vaak loopt zoals je het zelf niet had bedacht;-) 

Heb jij gekozen voor pijnstilling tijdens je bevalling? En voor welk soort pijnstilling heb jij gekozen?

Lees ook:

Pijnbestrijding tijdens bevalling voor mietjes? Ja Dag!
Virtual Reality tegen pijn tijdens het bevallen

Bron: deverloskundige.nl 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Assiral

  Ik ben een schijtluis wat betreft medicatie en heb een naaldenfobie, dus voor mij wat er niks anders op dan bevallen zonder. Is twee keer prima gegaan.

 • Charhm

  Ik wilde geen pijnbestrijding en kon het goed aan. Ja het deed pijn.. maar ik wist dit is “ even”

 • Yune

  Voor beide valt wel wat te zeggen.

  Hier ervaring met beide. Met ruggenprik bij de eerste in het ziekenhuis na stagnatie van ontsluiting en uitputting en met 2de kindje een thuis bevalling met enkel fitnessbal, TENS en bevalbad.

  Zonder pijnbestrijding vond ik toch fijner bevallen, I.v.m de flow van bevalhormonen en mijn lichaams eigen vorm van pijnbestrijding, endorfines. De ontsluiting was erg pijnlijk maar wel dragelijk door in beweging te blijven, blijven ademhalen. De pers fase nam lichaam het over. Dat is eerst even schrikken maar zoveel fijner dan gecoacht moeten persen. Kwartiertje later was ie er.

  Bij mijn inleiding moest ik eerst nog ruim 5 uur wachten totdat ik persdrang voelde totdat de ruggenprik enigsinds was uitgewerkt, en deed ik daar 45 min over om te persen.

  Uiteindelijk moet de vrouw hierin haar eigen gevoel volgen en zelf de regie.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50