Nieuw: Virtual Reality tegen pijn tijdens het bevallen

Nieuw: Virtual Reality tegen pijn tijdens het bevallen

Virtual Reality is echt niet alleen iets wat wordt gebruikt bij het spelen van games. Het is namelijk ook een nieuwe methode om pijn tijdens de bevalling te bestrijden!

Anne-Claire Musters, arts-assistent Gynaecologie en Obstetrie in het Zuyderlnd Medisch Centrum in Heerlen vertelt aan AD.nl dat er nu zo’n vijftig vrouwen gebruik hebben gemaakt van een VR-bevalling.

Volgens Martine Wassen, gynaecoloog in het Zuyderland Medisch Centrum blijkt uit MRI-beelden dat de hersenen verminderde activiteit op angst en pijnprikkels toont als VR wordt aangeboden.

Lees ook
Pijnbestrijding tijdens bevalling voor mietjes? Ja dag!

App

Twee jaar geleden begonnen Musters en Wassen als eerste met een experiment met VR tijdens een bevalling. “Met de resultaten hebben we nu een app gemaakt met VR-begeleiding gefocust op de bevallende vrouw. Die app willen we nu gaan implementeren door heel Nederland in andere ziekenhuizen. Met de app moet je denken aan rustgevende beelden, maar ook stembegeleiding die de bevallende vrouw aanstuurt met ademhalingsoefeningen en motivatie afgestemd op de verschillende bevallingsfases. Hiermee helpen we dus echt de kracht van de bevallende vrouw naar boven te halen, waardoor vrouwen zich ook meer gesteund voelen.”

Scherpe randjes

Volgens de artsen hebben de vrouwen die een VR-bevalling hebben gedaan positieve reacties. Zo kregen ze te horen dat ze het erg prettig vonden en dat de pijn echt meer naar de achtergrond verdween. De weeën waren natuurlijk nog wel voelbaar, maar de scherpe randjes waren eraf.

VR-bril

Overigens is het niet handig om zomaar een VR-bril aan te schaffen. “De VR die wij gebruiken is met de nieuwe app echt speciaal gemaakt voor de bevallende vrouw. Het is niet iets wat je vindt met een VR-bril die je zelf koopt.”

Bron: AD.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50