Wat raar: in Limburg meer baby’s met afwijking geboren

Wat raar: in Limburg meer baby’s met afwijking geboren
  • in Baby
  • 1
  • 5417
  • 25/05/2018

Onderzoekers weten nog niet precies waarom, maar in Limburg worden meer baby’s met een afwijking geboren dan het gemiddelde in Nederland.

Dit zijn nare berichten, maar epidemioloog Luc Smits vindt het alarmerend nieuws. Uit zijn onderzoek blijkt dat het aantal baby’s dat in deze zuidelijkste provincie van Nederland wordt geboren met een aangeboren afwijking vele hoger is dan in de rest van Nederland, meldt rtlnieuws.nl.

Lees ook:
Meer over aangeboren afwijkingen

Afwijkingen

Het onderzoek werd gedaan aan de Universiteit van Maastricht. Van de 8.000 kinderen die in Limburg werd geboren bleken er maar liefst 300 een afwijking te hebben. Dat is 3,84 procent terwijl het landelijk gemiddelde op 2,84 procent ligt. Het gaat vooral om hartafwijkingen, afwijkingen aan de geslachtsorganen en nier- en urinewegen.

Meer onderzoek nodig

Waarom het gemiddelde alarmerend hoog is in Limburg is voor de onderzoekers nog een grote vraag. Het zou kunnen komen doordat in deze regio kinderen vaker in armoede opgroeien. Ook wordt er in Limburg meer gerookt, is er meer overgewicht en komt overmatig alcoholgebruik vaker voor. Maar misschien ligt het wel aan het milieu? De onderzoekers staan voor een raadsel en zeggen dat ze dit echt nog verder willen uitzoeken.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50