Wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand die een miskraam gehad heeft

Wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand die een miskraam gehad heeft

Een miskraam krijgen is ontzettend heftig en verdrietig, veel verdrietiger dan een hoop mensen zich realiseren. Daarom wil het nog weleens gebeuren dat vrouwen zich niet gesteund voelen door hun omgeving of dat ze opmerkingen naar hun hoofd krijgen die kwetsend zijn of ongepast. Wat je wel en niet moet zeggen nadat je vriendin, collega of wie dan ook een miskraam heeft gekregen.

Niet zeggen
“Je zult nog wel een nieuwe baby krijgen.” – Dat neemt nooit het verdriet weg van dit verloren baby’tje. Al krijgt ze er nog zes: ze zal dít kindje nooit meer voelen, zien, horen of ruiken. En dat blijft altijd verdrietig.

“Ach, het was toch nog geen echt kindje.” – Jij bepaalt niet voor de ander wanneer zij zich een moeder mag voelen. Mag dit pas na de geboorte? Of na vijf maanden zwangerschap? Laat staan dat je bepaalt wanneer zij verdrietig mag zijn. Waarschijnlijk voelde ze zich al moeder vanaf het moment dat ze wist dat ze zwanger was.

“Maar het was toch niet gepland?” – Dat het kindje misschien niet gepland was wil niet zeggen dat het niet gewenst was of dat je als moeder niet meteen een band voelde met je kindje. Dus ook dan zal ze zich verdrietig voelen.

“Gelukkig heb je al twee kinderen.” – Moet ze dan maar überhaupt gaan stoppen met nog een kindje proberen te krijgen? Nogmaals: dat maakt het verlies niet minder erg.

“Aangezien jullie net uit elkaar waren is het maar beter zo.” – Dus twee heftige klappen in een korte tijd is beter dan één? En was ze niet capabel genoeg dan om alleen een kind op te voeden? Hier kwets je haar dus alleen maar mee. Ze is nu twee mensen verloren in plaats van één.

“Je voelt je vast snel beter.” – En hoe weet jij dat? Je kunt wel hópen dat iemand zich snel beter voelt, maar je weet helemaal niet of dit ook zo is.

Lees meer: Zo beeldend zagen we een miskraam nog nooit

Dit kun je wél zeggen
“Gecondoleerd, wat verschrikkelijk voor je.” – Het is fijn als je op zo’n moment merkt dat iemand echt begrijpt dat je aan het rouwen bent omdat je daadwerkelijk je kind verloren bent.

Als je zelf een keer hetzelfde hebt meegemaakt: “Bij mijn miskraam dacht ik dat ik me voor altijd zo ongelukkig zou voelen, maar het werd langzaam minder.” – Zeg niet letterlijk: ik weet hoe je je voelt, want elke miskraam is anders, maar je kunt wel vertellen hoe het verdriet bij jou was. Waarschijnlijk vindt ze het fijn om te horen dat je je weer beter bent gaan voelen, omdat de kans groot is dat dat bij haar dus ook zal zijn na verloop van tijd. Zeg dit overigens niet direct en begin ook niet direct voor jezelf!

“Kan ik iets voor je doen?” – Je kunt haar kindje niet teruggeven maar het kunnen kleine dingen zijn als even een avondmaaltijd voor haar klaarmaken als zij er geen puf voor heeft of boodschappen halen.

En vooral: luisteren. Iemand die een miskraam heeft gehad zit niet te wachten op advies of clichézinnen, maar wil vooral haar verhaal vertellen en uitleggen waarom ze zich zo verdrietig voelt. Luisteren en niet oordelen is hierin heel belangrijk en heel waardevol voor diegene. Als je niet weet wat je moet zeggen kun je ook een knuffel geven of een arm om haar heen slaan.

Heb jij nog tips?

Vaker dit soort artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Reageer op dit artikel

reacties (24) Stuur een bedankje


 • DoubleVee

  Nadat ons kindje dood was geboren op 20 weken zwangerschap vonden veel mensen dat dus ook niet erg omdat ik blij mocht zijn dat ik nog twee andere gezonde kinderen had.

  En maar beter zo ook, want beter geen kind dan een gehandicapt kind, het zou toch wel iets gemankeerd hebben. Mensen zijn zo bot soms...

 • Kimberleyvm

  Ik heb 3 x een miskraam gehad maar was er zelf erg nuchter onder, ik he geen vervelende opmerkingen gehad gelukkig maar troostte mijzelf echt wel met de gedachte dat het niet voor niets mis gaat. Hierdoor kon ik het heel makkelijk loslaten. Moet wel zeggen dat ik niet heel ver was, 9 weken, 7 en 5. Ik had nog geen kloppende hartjes gezien en kan me zeker voorstellen dat als je verder bent in de zwangerschap het veel moeilijker is. Maar ik heb me daar dus aan vast gehouden en mij heeft het geholpen 😊

 • Molly1708

  Tegen mij werd vaak gezegd: je bent nog jong dus jullie tijd komt nog wel.

  Ja het scheelt dat ik nog geen 35 ben, maar betekend dat dat ik geen miskramen meer krijg of dat het minder erg is? Die opmerking kreeg ik super vaak en vond het een vervelende opmerking!

  En ook uit de omgeving van mensen die ook een miskraam hebben gehad: ja ik weet precies hoe je je voelt, bij mij.....

  Dan krijg ik hun verhaal. Op zo'n moment zit ik daar niet op te wachten!

 • JMLL

  Ik heb 6 jaar geleden een miskraam gehad en heb dat nooit echt met iedereen gedeeld, alleen met de belangrijkste mensen. Nu zijn we er wel heel open over en het ergste vond ik toen dat iemand mij voor leugenaar uitmaakte. Iemand van "buiten af" geloofde het niet en zou zogenaamd navraag gedaan hebben bij mijn vk en die zou zogenaamd gezegd hebben dat het niet waar is, terwijl iedereen dus weet dat een vk beroepsgeheim heeft je zoiets dus helemaal niet zomaar kunt navragen . Best sneu om zoiets te beweren.

  En idd "jullie zijn nog jong" en "gelukkig hebben jullie al een kind dacht dat het je 1e zwangerschap was"

 • annabelle83

  Het ergste dat ik meegemaakt heb was de buurvrouw die vrolijk kwam vertellen over haar zwangerschap terwijl ik juist uit het ziekenhuis kwam nadat ik met 17 weken mijn kindje had verloren.Ik was nog niet binnen in huis zelfs. De buurman zei tegen ik troost je wij hebben 3 jaar moeten proberen eer we een levend kindje hadden...

 • Wow!

  Afschuwelijk....zoiets bedenk je niet....

 • Wensvoor3e

  Vreselijk....heb ze allemaal voorbij horen komen. En nog zoveel kwetsende dingen meer ....schoonvader die zegt zie je je hebt een vrouw met 2 kids en je kan ze zelf niet maken...jeetje slikken en doorgaan?? inmiddels bijna 6 maanden verder..nog niet " opnieuw" zwanger.. maar ik vind de gedachte vreselijk dat ik dat juist dat kindje van ons samen nooit vast heb kunnen houden... hopelijk gaat het ons nog wel lukken.. want ja zwanger raken lukt maar dat is inderdaad niet altijd genoeg om een kindje op de wereld te zetten

 • 2edruifje

  Welke opmerking ik ook echt verschrikkelijk vond: er was duidelijk iets niet goed met het kindje. Moeder natuur regelt dat maar mooi.....

 • Jjmj80

  Ergste na de "bekende" uitspraken uit dit verhaal, was dat ik vlak na verlies van mijn dochter (kwam net terug van de OK want was zelf ook heengegaan) van mijn eigen oma te horen kreeg datbik beter geen kinderen moest krijgen. Je heb nu al 3 en zorg daar maar voor.

  Op dat moment was ik helemaal niet bezig met plannen om weer zwanger te worden, maar het kwam ontzettend hard aan

 • FirstOne2016

  Schrikbarend wat mensen eruit gooien als ze niet weten wat ze moeten zeggen zo te lezen. Zeg dan niks!

 • stieny1991

  ik was 3 jaar bezig geweest om zwanger te worden na veel ziekenhuis bezoeken en steeds afgewezen te worden met steeds zelfde rot antwoord op natuurlijke manier gaat veel sneller was ik eigenlijk zwanger super gelukkig en blij 7 weken later kreeg ik te horen dat er geen hartje klopten 3 dagen later miskraam erg verdrietig en nog meer toen me zus vertelden 1 week later je wordt weer tante nou als of ik daar zoon behoefte aan had heb door miskraam van mij haar 9 maanden niet gezien of gesproken en ook nog dat ik het alleen mocht door staan want van mijn vriend wat inmiddels door alles nu mijn ex is ook 0% steun van kreeg en van me familie kon ik er ook na fluiten want die waren dol blij met nieuwe klein kind inplaats van mij ook ff te steunen in verlies van me eerste kindje en door dit alles ben ik dus single en alleen en de hoop bij ooit nieuwe vriend opgegeven van ooit nog kind te krijgen bij zoon grote neder haal :'-(

 • Komternogeen2de

  Na een jaar proberen waren we eindelijk zwanger dit eindigde in een vroege miskraam helemaal kapot van verdriet natuurlijk. Een jaar later nog niet zwanger, mijn schoon zusje raakte zwanger en kreeg met 9 weken een miskraam. Leefde echt met haar mee en probeerde haar te steunen waar ik maar kon. Ik kreeg ook even een klap in het gezicht en zegt ze: een miskraam met negen weken is toch erger dan met 6 weken. Dusss! Dat vind ik dus niet en helemaal niet als je er al zolang op heb moeten wachten

 • Molly1708

  Ben ik met je eens!! Kan echt niet!! Een miskraam blijft een miskraam, hoeveel wkn je zwanger was maakt niks uit!

 • Komternogeen2de

  Na een jaar proberen waren we eindelijk zwanger dit eindigde in een vroege miskraam helemaal kapot van verdriet natuurlijk. Een jaar later nog niet zwanger, mijn schoon zusje raakte zwanger en kreeg met 9 weken een miskraam. Leefde echt met haar mee en probeerde haar te steunen waar ik maar kon. Ik kreeg ook even een klap in het gezicht en zegt ze: een miskraam met negen weken is toch erger dan met 6 weken. Dusss! Dat vind ik dus niet en helemaal niet als je er al zolang op heb moeten wachten

 • Lan1405

  Zoontje verloren met ruim 17 wkn zwangerschap. Terwijl ik met mijn levenloos geboren kind in zijn mandje op schoot in de rolstoel zit zegt de verpleegkundige : nou je moet maar zo denken, ik kan zwanger worden. Op dat moment wist ik even niet wat ik moest zeggen.Maar ik kan mij er nu nog boos om maken.

  Of: Lekker van E. (onze dochter, toen net 3) genieten.Alsof we dat al niet deden.

  Of: ach het komt wel goed. Nee het komt niet goed! Hij is er niet meer en komt ook nooit meer terug!

 • vijfjes

  of 'Ach, je bent nog jong' of 'oh, ik wist helemaal niet dat jullie nog een kindje wilden'... Beiden te horen gekregen

 • W-piek

  Ik lees reacties van "het lukt in ieder geval om zwanger te worden". Was dat storend? Mijn schoonmoeder troostte mij met de woorden, dat ik zeker moeder zou gaan worden. Ik heb me daar wel aan vast gehouden, ik was immers zwanger geweest. Niettemin was en is er het verdriet van deze miskraam. Inmiddels 6 jaar terug maar het blijft me bij als de dag van gister.

 • proudmamaof-l,s,l,v

  Als je de zoveelste miskraam krijgt. Is de opmerking erg vervelend. Want joepie soms is zwanger worden niet genoeg om daadwerkelijk een kindje te krijgen.

 • -Joy-

  "Het lukt in ieder geval om zwanger te worden" was bij mij een feit waar ik voorheen erg aan twijfelde. Wat ik storender vind is, 'nooit adoptie overwogen?' En 'Gelukkig is het geen ernstige ziekte'.

 • Soccer-Mom

  Ieuw, het woordje gecondoleerd hoef ik echt niet te horen (en ja, ik heb een miskraam gehad). @Debske, ik moet eerlijk zeggen dat ik jouw opmerking over haar shopgedrag niet echt een handige opmerking vind. Wie bepaalt wanneer je gaat shoppen voor je kind? Ook dat kan beledigend overkomen.

 • Jenn123

  ' het gaat niet voor niets mis, anders had je mss wel een gehandicapt kindje kunnen krijgen.'

 • debske1986

  Mijn schoonzus en ik waren samen zwanger. Bij mij is het 8 weken geleden, met 5,5 week mis gegaan. 2 Weken geleden vertelde ze dat ze al heel veel had gekocht.. Dus ik zei, wat zijn jullie op tijd met alles kopen!! (Ze is nu zo'n 14 weken zwanger) Zegt ze, Ach ja, ik denk maar zo, als het mis gaat maken we gewoon een nieuwe.... Nou, ik moest me op dat moment wel even heel erg inhouden om niet te ontploffen!!

 • kim991

  ' beter nu dan later '

 • lispeltuut

  'je weet in ieder geval dat je nu zwanger kan worden'....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50