Wat heb je liever: een jongen of een meisje?

Wat heb je liever: een jongen of een meisje?

Misschien maakt het jou niet uit of je een jongetje of een meisje krijgt, maar op de een of andere manier lijkt er overal ter wereld een voorkeur te zijn voor het krijgen van een jongetje. Toch lijkt dit te veranderen, want uit onderzoek blijkt dat er nu een lichte voorkeur is voor het krijgen van een meisje.

In de Verenigde Staten was er tot 2011 een voorkeur voor het krijgen van een zoon. Tussen 1941 tot 2011 werden Amerikanen ondervraagd over hun voorkeur als ze één zouden kunnen krijgen. 40 procent gaf voorkeur aan een jongen, 28 procent aan een meisje. De overige ondervraagden hadden geen voorkeur.

Lees ook:
Lisa is zwanger van haar vierde zoon en teleurgesteld

Verandering

Nieuw onderzoek laat een verandering zien. Voorheen bleven stellen doorgaan met het krijgen van kinderen totdat ze een zoon hebben, nu is het krijgen van een dochter geen reden om daarna meer kinderen te krijgen. Ook adoptiebureaus laten cijfers zien waaruit blijkt dat stellen vaker kiezen voor een meisje.

Status vrouwen

Onderzoekers denken dat het te maken heeft met de status van vrouwen die de laatste 40 jaar in de Verenigde Staten aanzienlijk is veranderd. Hoewel er nog steeds ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, maken vrouwen steeds meer carrière en hebben ze een grote rol gekregen bij het maken van beslissingen in een familie.

Mannen

Mannen daarentegen hebben het steeds moeilijker op de huidige banenmarkt, dat nu steeds vaker hersenen boven spieren prefereert. Ook zijn jonge mannen steeds vaker betrokken bij schietpartijen en seksueel geweld. Volgens de onderzoekers heeft dat een negatieve invloed op een voorkeur voor jongens.

Psycholoog Michael Thompson vindt het een positieve ontwikkeling dat ouders steeds vaker jonge, zelfvertrouwde vrouwen willen opvoeden. “Maar er ontstaat nu een lichte angst voor jongens en de problemen die ze eventueel kunnen veroorzaken.”

Heb jij een voorkeur voor een jongen of een meisje?

Bron: nytimes.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Miiepj-aapie

    Ik heb een meid en een jongen. Nu baby onderweg ik heb stiekem wel een voorkeur maar zal niet teleurgesteld zijn met mijn niet voorkeur geslacht. Komt vooral omdat ik met beide kinderen een fijne onze eigen manier band heb 💖

  • Yune

    Een meisje als 2de baby, yes lijkt me leuk. Maar als t een jongen blijkt te zijn, ben ik net zo gelukkig

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden