Warmte-uitslag bij je baby: dít kun je doen

Warmte-uitslag bij je baby: dít kun je doen
  • in Baby
  • 0
  • 766
  • 08/09/2023

Zit je baby sinds dit warme weer onder de rode bultjes? Waarschijnlijk is het warmte-uitslag. Heel vervelend, want je baby kan zich behoorlijk oncomfortabel voelen. Wat kun je doen en hoe kun je het voorkomen?

Warmte-uitslag, of warmtebultjes of zweetuitslag kan vaak voorkomen bij je kleine, ook op momenten dat het niet zo warm is zoals de afgelopen dagen. Het zijn rode bultjes die vooral te vinden zijn op plaatsen waar wrijving tussen de huidplooien plaatsvindt, zoals de oksels, liezen, billetjes, borst, nek en de rug. Je baby kan zich door de warmte-uitslag behoorlijk oncomfortabel voelen.

Waardoor wordt warmte-uitslag veroorzaakt?

Warmte-uitslag kan door verschillende oorzaken ontstaan:

Verstopte zweetklieren

De zweetklieren baby's zijn nog niet goed ontwikkeld. Hierdoor raken ze snel verstopt. De verstopte zweetklieren kunnen rode bultjes en vlekken veroorzaken die voor jeuk en irritatie zorgt.

Warm weer

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen kunnen ook een grote boosdoener zijn. Door de hitte en de hoge luchtvochtigheid is de kans op warmtebultjes groot.

Te veel kleding

Misschien ben je bang dat je baby het te snel koud krijgt als het in zijn kinderwagen ligt, ook al is het zo warm buiten, maar zorg er juist voor dat je hem deze dagen niet te warm kleedt. Dit kan ervoor zorgen dat je kleintje veel gaat zweten.

Houd het luchtig

Te strakke kleding en te veel dekentjes kunnen ook de kans op warmte-uitslag vergroten, omdat het de luchtcirculatie belemmert.

Wat kun je doen als je baby last heeft van warmte-uitslag?

Je baby kan zich niet fijn voelen door de warmte-uitslag: het irriteert en het jeukt. Dus wat kun je doen om het leed een beetje te verzachten?

Lauwwarm badje

Doe je baby in een lauwwarm bad. Dit kan verkoelend werken op de huid. Pas op met heet water, want dat werkt juist irritatie van de huid in de hand.

Luchtige kleding

Kleed je baby met luchtige en niet te strakke kleding.

Houd de huid droog

Zorg ervoor dat de huid van je kleine droog is. Als hij last heeft van zweet, dep het dan met een zachte handdoek droog.

Zalfje of crème

Neem met de huisarts contact op om te kijken of er een zalfje of een crème is om de irritatie van de huid van je baby te verminderen.

Hoe kun je warmte-uitslag voorkomen?

Warmtebultjes voorkomen is natuurlijk nog beter. Maar hoe doe je dat? Hier een paar tips:

Temperatuur babykamer

Zorg dat het niet te warm is in de babykamer. Gebruik een kamerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Is het te warm in de kamer, zet bijvoorbeeld grote flessen met bevroren water in de babykamer om de temperatuur comfortabel te houden of gebruik een ventilator. Gebruik ook katoenen beddengoed en vermijd het gebruik van een waterdichtmatras, omdat dit warmte vasthoudt en zweet kan veroorzaken.

Luchtige kleding

Met de temperaturen is het goed genoeg als je baby 's nachts in een luier met een katoenen lakentje slaapt. Wat betreft kleding overdag: trek je baby luchtige en niet te strakke kleding aan.

Huid drooghouden

Houd je baby goed in de gaten. Zodra je ziet dat je baby zweet, droog de huid af met een zachte doek om de huid droog te houden.

Neem altijd contact op met je huisarts als de warmte-uitslag erger wordt of niet verdwijnt en je baby zich oncomfortabel voelt.

Heb jij nog tips om warmtebultjes te voorkomen of te verminderen?

Lees ook:

Zó houd je je baby koel en krijg je hem in slaap met deze hitte
Hiermee weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50