Zó houd je je baby koel en krijg je 'm in slaap met de hitte!

Zó houd je je baby koel en krijg je
  • in Baby
  • 0
  • 33890
  • 15/06/2023

Heerlijk dat warme weer, maar of je kleine er vrolijk van wordt? En geef ‘m eens ongelijk: er is voor een baby weinig aan. Hoe houd je je baby koel én kun je hem met deze hitte toch in slaap krijgen? Misschien lukt het met onze tips!

Allereerst: kleed je baby passend natuurlijk

Als de kamer erg warm is, bijvoorbeeld meer dan 25 graden voor het grootste deel van de nacht, kan gewoon een luier en dun katoenen lakentje volstaan. Als de ruimte tussen de 20-23 graden is, is een kort broekje en T-shirtje goed.  

Creëer een windje

Open 's ochtends vroeg en 's avonds alle ramen en deuren op dezelfde verdieping zodat het lekker door kan waaien. Als de zon op de ramen schijnt kun je het beste juist de gordijnen dichtdoen.

Gebruik het juiste beddengoed

Gebruik alleen katoenen lakens en vermijd waterdichte matrasbekleding, omdat dit de warmte zal vasthouden en je baby ervan gaat zweten.

Geef ‘m een snel, verfrissend bad

Maak het badje iets kouder dan normaal en badder ‘m hier kort in. Niet te lang; je wilt niet een half onderkoelde baby hebben.

Gebruik een kamerthermometer

Als je precies weet hoe warm het in de kamer is, hoef je niet constant te raden hoe warm het is en je af te vragen of je je baby wel goed kleedt.

Zet flessen ijs in de kamer van de baby

Als je grote flessen met bevroren water in de kamer van de baby plaatst, zal dit de lucht koel houden.

Plaats bevroren flessen water voor een ventilator

Elektrische ventilatoren blazen vaak warme lucht rond, maar als je een grote kom ijs of bevroren flessen water voor de ventilator zet, koelt de lucht.

Houd je baby kalm

Een kalme baby zal het minder warm hebben dan een gefrustreerde of drukke baby. Zorg daarom voor een relaxte bedtijdroutine. Je kunt bijvoorbeeld een vochtig, koud washandje op je baby deppen voor het slapengaan zodat hij rustig afkoelt.

Houd wat gekoeld water op voorraad

Je baby zal wellicht meer moeten drinken dan normaal. Koud water is perfect, dus voor jonge baby’s is het goed om wat water koud te hebben staan voor gebruik ’s nachts. Geborstvoede baby’s blijven gehydrateerd door borstvoedingsmelk.

Overweeg je baby te verhuizen naar een koelere kamer

Is de kamer van je baby te warm en krijg je ‘m niet koeler? Overweeg dan om het bedje simpelweg in een koelere kamer te zetten.

Temperatuur je baby regelmatig

Handen en voeten zijn sneller kouder dan andere lichaamsdelen. Als je onzeker bent over de temperatuur van je baby, voel dan aan de achterkant van de nek of pak er een thermometer bij.

Verplaats jezelf in je baby

Baby’s voelen zich net zo comfortabel of niet-comfortabel bij bepaalde kleding en temperaturen als jij. Dus vraag jezelf af waar jij je het meest comfortabel in zou voelen als je niet zeker weet hoe je je baby moet kleden. Onthoud ook dat jij de dekens over je heen kan trekken als je het koud hebt, maar je baby niet.

Heb jij nog tips?

Lees ook:

Zweedse kinderarts: 'Leg nooit een deken over de kinderwagen tegen de zon
Hiermee weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50