Hiermee weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft!

Hiermee weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft!

Eén van de moeilijkste dingen aan het prille moederschap, vond ik een inschatting maken van of mijn kind het te warm of te koud zou hebben. En nog steeds vind ik dat lastig. Totdat ik deze afbeelding tegen kwam.

Toen ik ruim drie jaar geleden moeder werd, was ik erg onzeker over de temperatuur van mijn pasgeboren frummel. Zou hij niet braden als ik hem in zijn winterslaapzak in zijn bedje zou leggen? Of zou hij juist de hele nacht bibberend van de kou naar het plafond staren, als ik zijn pyjama niet aantrek? Die inschatting maken vond ik verschrikkelijk lastig en ik ben destijds dan ook veel te vaak in het midden van de nacht mijn bed uit gegaan om mijn kleintje - die eindelijk in een diepe slaap was verzonken - iets aan- of uit te trekken.

Ik was heel erg op zoek naar een concrete richtlijn. Wat was nu gangbaar bij welke temperatuur? En daar heb ik nu eindelijk antwoord op gevonden. Onderstaande afbeelding zegt namelijk genoeg.

TOG-waarde
TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een manier om de warmte van een slaapzak of deken aan te geven. De waarde ligt ergens tussen de 0 en 4. Hoe hoger, hoe warmer. Omdat het best gevaarlijk is als je baby het te warm heeft, wordt altijd geadviseerd voor de juiste TOG-waarde te kiezen.

Nu moet ik zeggen dat de meningen nogal verschillen, dus dat ook dit lijstje alleen ook niet zaligmakend is. Ik heb namelijk wel eens gelezen dat je baby's beter alleen een luier aan kan trekken, in kamers die warmer zijn dan 25 graden. Wat mij betreft ligt de waarheid een beetje in het midden en moet iedereen, ondanks dit soort lijstjes als leidraad, toch even z'n gezonde verstand gebruiken. Heb je een baby die snel zweet? Doe hem dan inderdaad alleen een luier aan. Maar als je zelf ook graag in een pyjama slaapt, geef je kindje dan - ook al is de kamer 25 graden - een rompertje aan. 

Toch vond ik bovenstaande afbeelding een fijne houvast. Hoe denken jullie daarover? Vinden jullie het ook zo lastig om in te schatten wat je je kind aantrekt, zodat 'ie niet oververhit raakt of het de hele nacht koud heeft?

Tags: Deken, Pyjama, Baby

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • china-dad

  Dus dat nachthemd met het tog getal is het dekentje zogezegd? Ik heb het idee dat het wel aardig klopt. We hebben hier kamertemperaturen van 30 in de zomer tot 15 in het begin van de winter dus alles is de revue gepasseerd.

  Alleen die bokshandschoenen hebben we niet gedaan.

 • mama van A-M-Z-R

  Verschilt echt te veel per kind om er zo iets over te zeggen, maar misschien wel een gemiddeld overzicht. Voor nieuwe ouders om uit te proberen een ideetje?

  Allebei mn kinderen hadden een hekel aan slaapzakjes, dus voor mij meteen al onbruikbaar haha.

  Heb altijd een lakentje in hitte of dekentje in winter over ze gehad.

  Beide hadden het wel altijd warm maar ijskoude benen en vooral voeten. Dus bijna het hele jaar door lange broek aan en als baby sokken erbij. Zelfs soms hartje zomer (en hier is het dan zo n 40-45 graden).

  In de winter in de ijskou dan weer zelfs geen mutsjes. Werden ze sacherijnig van en zwaar bezweet...

  Dus ik zeg, nee... niet bruikbaar dit lijstje ;)

 • Barbamammie79

  Phoe... wat zullen mijn kinderen blij zijn dat ik deze "tip" nooit heb gehad.... afschuwelijk, wat zouden vooral mijn zonen het warm hebben gehad

 • MamaJL

  Ja, met 26 graden liggen ze hier in een luier.

 • Nx4

  mijn kinderen hebben het echt heel snel warm, en slaapzak hebben ze nooit aan gehad. nu ze ouder zijn slapen ze alleen in ondergoed in de zomer en winter. meer kleren aan vinden ze verschrikkelijk dus dan nog liever een extra deken mocht het heel koud zijn.

  ben benieuwd hoe deze baby is, ze word in de winter geboren ook.

 • one wish

  Volgens dit plaatje zou mijn dochter altijd een pyjama met lange mouwen en een romper met lange mouwen ij de slaapzak aanmoeten. Das voor hoor veel te warm. Ze heeft een romper met korte mouw en pyjama met lange mouw aan.

  Overigens zie ik in slaapzakje eigenlijk nooit een tog waarde staan...

 • Shrimp

  Mijn kinderen zijn tot 1,5 regelmatig wakker s nachts dus kan ik voelen:P. Maar idd sommige plaatjes zijn beetje te hoor. Ik weet dat mn jongste zoon (6 mnd) het snel heet heeft, mn oudste is net als ik een koukleum en mijn middelste zit daar tussenin. Die haal ik soms met een zweetnek uit bed, maar dan kan het soms ook weer een droom geweest zijn. Ja, blijft vogelen. Maar voel mij er eigenlijk nooit heel onzeker over

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50