Hiermee weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft!

Hiermee weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft!
  • in Baby
  • 1
  • 182141
  • 03/06/2022

Eén van de moeilijkste dingen aan het prille moederschap, vond ik een inschatting maken van of mijn kind het te warm of te koud zou hebben. En nog steeds vind ik dat lastig. Totdat ik deze afbeelding tegen kwam.

Toen ik ruim drie jaar geleden moeder werd, was ik erg onzeker over de temperatuur van mijn pasgeboren frummel. Zou hij niet braden als ik hem in zijn winterslaapzak in zijn bedje zou leggen? Of zou hij juist de hele nacht bibberend van de kou naar het plafond staren, als ik zijn pyjama niet aantrek? Die inschatting maken vond ik verschrikkelijk lastig en ik ben destijds dan ook veel te vaak in het midden van de nacht mijn bed uit gegaan om mijn kleintje - die eindelijk in een diepe slaap was verzonken - iets aan- of uit te trekken.

Ik was heel erg op zoek naar een concrete richtlijn. Wat was nu gangbaar bij welke temperatuur? En daar heb ik nu eindelijk antwoord op gevonden. Onderstaande afbeelding zegt namelijk genoeg.

TOG-waarde
TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een manier om de warmte van een slaapzak of deken aan te geven. De waarde ligt ergens tussen de 0 en 4. Hoe hoger, hoe warmer. Omdat het best gevaarlijk is als je baby het te warm heeft, wordt altijd geadviseerd voor de juiste TOG-waarde te kiezen.

Nu moet ik zeggen dat de meningen nogal verschillen, dus dat ook dit lijstje alleen ook niet zaligmakend is. Ik heb namelijk wel eens gelezen dat je baby's beter alleen een luier aan kan trekken, in kamers die warmer zijn dan 25 graden. Wat mij betreft ligt de waarheid een beetje in het midden en moet iedereen, ondanks dit soort lijstjes als leidraad, toch even z'n gezonde verstand gebruiken. Heb je een baby die snel zweet? Doe hem dan inderdaad alleen een luier aan. Maar als je zelf ook graag in een pyjama slaapt, geef je kindje dan - ook al is de kamer 25 graden - een rompertje aan. 

Toch vond ik bovenstaande afbeelding een fijne houvast. Hoe denken jullie daarover? Vinden jullie het ook zo lastig om in te schatten wat je je kind aantrekt, zodat 'ie niet oververhit raakt of het de hele nacht koud heeft?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50