Wanneer kunnen baby’s veilig op hun buik slapen?
- Redactie
- in Opvoeding
- 0
- 1823
- 26/08/2024
Als ouders van een baby word je vaak genoeg herinnert aan het feit dat baby’s op hun rug moeten worden gelegd als je ze in hun wieg legt. Waarschijnlijk zie je soms het tegenovergestelde foto of vertelt je moeder dat baby’s vroeger lagen en sliepen zoals ze wilden. Maar wat is dan goed?
Risico’s
De voornaamste reden om je baby op zijn rug te laten slapen is dat dit het risico op wiegendood vermindert. Dr. Sara Siddiqui zegt: “Bewijs suggereert dat wanneer baby’s op de buik worden gelegd om te slapen, verminderde bewegingen en verminderde luchtstroom een toename van koolstofdioxide in de buurt van de mond en neus veroorzaken, wat mogelijk ademhalingssuppressie veroorzaakt”.
Sommige ouders denken dat bij een rugligging de baby eerder stikt als ze spugen of dat ze een plat-hoofd-syndroom ontwikkelen. Volgens het National Institute of Health is dit niet waar. Wanneer je baby op zijn rug slaapt, bevindt de luchtpijp zich boven de slokdarm waardoor het stikken in vloeistoffen erg moeilijk is voor je baby. Een plat hoofd is verder ook gen probleem als je baby overdag veel beweegt, en enig zichtbaar effect lost zich meestal vanzelf op.
Wat moet je doen als de baby toch op zijn buik rolt?
Dit is een lastige, want op de rug slapen is het beste, maar baby’s zullen zichzelf op een gegeven moment opnieuw positioneren - en het is niet per se nodig om je baby elke keer dat dit gebeurt om te rollen. Als je baby de kracht en coördinatie heeft om één kant op te rollen, zullen ze snel het vermogen ontwikkelen om weer terug te rollen, en op dat moment kun je ze in elke gewenste positie laten slapen nadat je ze op hun rug hebt gelegd.
Wanneer mogen baby’s precies op hun buik slapen?
Er is geen speciale leeftijd, maar de meeste baby's ontwikkelen het vermogen om van hun buik naar hun rug te rollen wanneer ze tussen de vier en zes maanden oud zijn. Je moet je baby nog steeds op zijn rug leggen voor het slapengaan, maar zodra ze dit stadium hebben bereikt, is het normaal dat ze zichzelf gedurende de nacht opnieuw positioneren. Zolang je je baby op de rug legt, hoef je je geen zorgen te maken over deze beweging. We bewegen allemaal in onze slaap om de meest comfortabele positie te vinden.
Lees ook:
Zo kom jij ook toe aan je welverdiende dutje!
Een ziek kind en slapen: slaapcoach Janine heeft tips!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)