Waarom voorlezen essentieel is voor jonge kinderen

Waarom voorlezen essentieel is voor jonge kinderen

Voorlezen is dé activiteit die rust, verwondering en ontspanning biedt. Door even te gaan zitten met je kleine en jezelf te onderdompelen in een fantasiewereld, krijgt je kindje een groot aantal positieve gevolgen met zich mee. 

Concentratie 

Voorlezen verhoogt de concentratie al vanaf jonge leeftijd. Dit kan al effect hebben als je elke dag een kwartiertje gaat zitten met de kleine. Leg goed uit wat er in het boekje te zien is en zet dat gekke stemmetje maar gewoon op, want dat vinden ze geweldig! 

Fantasie stimuleren 

Naast het feit dat het ontzettend leuk is om te doen, stimuleert het ook de fantasie van je uk. Een fantasievol verhaal prikkelt de verbeelding en dit maakt kinderen nieuwsgierig. Door nieuwsgierigheid wordt de verbeelding verrijkt en dit zorgt voor een grote wil om de wereld te ontdekken. 

Emoties verwerken 

Kinderen hebben vanaf de geboorte vaak al grote emoties die ze niet kunnen uiten zoals wij dat doen. Wij praten erover, schrijven het op en verzetten onze gedachten naar iets positievers. Door veel te lezen met je kind, herkent hij dat zijn emoties oké zijn en leert hij ze te uiten op een goede, duidelijke manier.  

Wereldkennis verbreden 

Door boeken te lezen uit verschillende culturen, met andere mensen dan je kindje, verbreed je op jonge leeftijd de wereldkennis. Leer je kindje dat er andere mensen en landen op de wereld zijn en dat dit allemaal oké is! Verhalen in kinderboeken brengen andere culturen dichterbij. Kinderen leren zich in te leven in personages en situaties en dat draagt bij tot een beter begrip. 

Lees jij je kinderen voor? Wat is jouw favoriete boek om voor te lezen? 

Lees ook

Vaak voorlezen zorgt voor grote woordenschat als kind naar kleuterschool gaat
100.000 boeken per jaar uitdelen: twee vaders zijn op een missie!

Bron: goedgezind.be

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50