Vaak voorlezen zorgt voor grote woordenschat als kind naar kleuterschool gaat

Vaak voorlezen zorgt voor grote woordenschat als kind naar kleuterschool gaat

Kinderen van wie de ouders maar liefst vijf boeken per dag voorlezen hebben een grotere woordenschat als ze naar de kleuterschool gaan dan kinderen die nooit worden voorgelezen. En dat verschil is echt enorm.

Want lees je je kind zo’n vijf boeken per dag dan heeft hij zo’n 1,4 miljoen meer woorden gehoord dan een kind dat nooit wordt voorgelezen. Dat is nogal een groot verschil.

Het onderzoek werd gedaan aan The Ohio State University. Volgens de onderzoekers zou dit ‘miljoenen gat’ het verschil kunnen verklaren in de ontwikkeling van de woordenschat en de leesontwikkeling van je kind.

Lees ook:
Dreumesen laten meer interactie zien bij echt boek dan bij tablet

Voorlezen

De onderzoekers wilden zich in het onderwerp verdiepen naar aanleiding van eerdere onderzoeken waarbij naar voren kwam dat 25 procent van de kinderen nooit wordt voorgelezen en dat 25 procent zelden wordt voorgelezen. Met de resultaten van hun onderzoek wilden ze laten zien wat de voordelen zijn van het voorlezen van boeken. Zelfs al bij het voorlezen van een boek per dag kan ervoor zorgen dat een kind op 5-jarige leeftijd 290.000 meer woorden kent dan zijn leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen.

“Kinderen die meer woorden horen zijn beter voorbereid om die woorden in een boek te herkennen als ze naar school gaan”, zegt hoofdonderzoeker Jessica Logan. “Ze krijgen het lezen sneller en makkelijk onder de knie.”

Aantal woorden

Voor het onderzoek werd er samengewerkt met het Columbus Metropolitan Library. Er werd gekeken naar welke boeken het vaakst werden uitgeleend en geschikt zijn voor baby’s, dreumesen en peuters en telden het aantal woorden van een boek. Zo kwamen ze op een berekening van het aantal woorden dat kinderen hebben gehoord:

  • Kinderen die nooit worden voorgelezen: 4.662 woorden
  • Kinderen die 1 á 2 keer per week worden voorgelezen: 63.570 woorden
  • Kinderen die 3 tot 5 keer per week worden voorgelezen: 169.520 woorden
  • Kinderen die dagelijks worden voorgelezen: 296.660 woorden
  • Kinderen die vijf boeken per dag worden voorgelezen: 1.483.300 woorden

Dus: lees je kind voor! Er zitten zoveel voordelen aan!

Hoe vaak lees jij je kind voor?

Bron: TheBump.com

Tags: Onderzoek,

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

9 leden zijn nu online
Aanmelden