Waarom voel ik me depressief tijdens mijn zwangerschap?

Waarom voel ik me depressief tijdens mijn zwangerschap?
  • in Zwangerschap
  • 0
  • 501
  • 26/03/2024

Je hebt vast weleens gehoord van een postnatale depressie, die regelmatig voorkomt ná een zwangerschap. Maar wist je dat er ook vrouwen zijn die zich tijdens hun zwangerschap depressief voelen, ofwel een prenatale depressie? Postpartum-deskundige Tilda vertelt je er alles over.

De meeste vrouwen denken voordat ze zwanger zijn, dat hun leven uit aaneengeschakelde geluksmomenten bestaat. Je ziet het helemaal voor je: jij met je dikke buik, zittend in de nieuwe babykamer die jullie met veel liefde en plezier hebben ingericht. Wrijvend over je buik drink je een kopje thee terwijl je babynamen op een lijstje noteert. Het klassieke roze wolk gevoel... Helaas is dit niet voor alle mama’s weggelegd. Sommige moeders vallen tijdens de zwangerschap keihard van die roze wolk af.

Gekleurde cijfers over een depressie tijdens een zwangerschap

Tussen de tien en twintig procent van de vrouwen krijgt te maken met een prenatale depressie. Veel van deze moeders ervaren ook angstklachten tijdens hun zwangerschap. Ik denk dat deze cijfers gekleurd zijn en de echte cijfers veel hoger liggen. Dit zijn namelijk alleen de mama’s die het gemeld hebben, die hulp hebben gezocht of zich hierover hebben uitgesproken. Veel moeders die ik spreek in mijn praktijk durven dit niet uit schaamte en schuldgevoel. Ze houden de depressie en angst voor zichzelf. Veel van deze moeders zijn tevens bang om gelabeld te worden als ‘slechte moeder’. Ik vind dat zo schrijnend, want je bent helemaal geen slechte moeder als je depressief bent tijdens of na je zwangerschap. Je hebt hier niet om gevraagd, het is je overkomen! Als het een keuze zou zijn, had je als moeder natuurlijk een heel andere keuze gemaakt.

Angst voor de bevalling

Bij sommige moeders beginnen er tijdens de zwangerschap ook angsten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld angst voor dat er iets met hun kindje gebeurt, angst dat hen of hun partner iets overkomt. Maar, ook angst voor de bevalling komt veel voor. Deze mama’s zijn bang om te bevallen, de pijn, of het wel goed komt allemaal, etc. Heel begrijpelijk.

Op het moment dat je hier niet over praat en het voor jezelf houdt, worden de sombere en angstige gedachten vaak niet minder. Het wordt een opeenstapeling van negatieve emoties en gedachten die voor deze zwangere mama’s moeilijk te verteren zijn. Want, je had je er zo op verheugd. Veel moeders vragen mij: “Waarom voel ik me nu dan zo? Waarom kan ik niet genieten van mijn zwangerschap en voel ik me zo somber?

Oorzaken depressie tijdens je een zwangerschap

De oorzaak kan in verschillende dingen liggen. Zo kan een traumatische gebeurtenis (voor of) in de zwangerschap een depressie of angststoornis triggeren. Bijvoorbeeld, het overlijden van een dierbaar persoon, verlies van baan of woonsituatie. Maar, ook lichamelijk of psychisch letsel oplopen, kan een enorme trigger zijn. Bij sommige moeders komen onverwerkte trauma’s naar boven vanuit hun jeugd. Dit kan een onveilige thuissituatie zijn geweest of seksueel misbruik en alles daar tussenin.

Zelf kwam ik er tijdens mijn tweede zwangerschap achter dat ik een bevaltrauma had. Ik kreeg goede therapie voor mijn postpartum depressie na mijn eerste kindje, maar de focus lag vooral op mijn postpartum depressie. Het bevaltrauma (hoe bijzonder dat ook is) was ons beiden niet opgevallen. Eenmaal zwanger van onze jongste, had ik alsnog EMDR nodig om dit een plekje te kunnen geven. Erg heftig om dit tijdens mijn zwangerschap te moeten ondergaan, maar het hielp me enorm.

Het moet allemaal leuk zijn

Ook veel moeders die een fertiliteitstraject hebben doorlopen, ervaren sombere en angstige gevoelens tijdens de zwangerschap. Doordat ze zo lang hebben moeten wachten op de zwangerschap, ligt de lat vaak erg hoog bij deze mama’s. Het ‘moet dan allemaal leuk zijn’. Deze moeders leggen onbewust de lat erg hoog voor zichzelf, waardoor de realiteit vaak verbleekt naast de roze wolk verwachting. Ook deze moeders kampen met veel schuldgevoel. “Ben ik eindelijk zwanger, kan ik er amper van genieten.”

Of de mama’s die door een HG zwangerschap gaan en 24/7 overgeven ervaren vaak negatieve gedachten rondom de zwangerschap. Sommige van deze moeders kunnen niet wachten tot de zwangerschap voorbij is en ze eindelijk van die misselijkheid en het spugen af zijn. Ook zij voelen zich hier schuldig over, want “mijn kindje kan hier toch niks aan doen?” Dat klopt, maar jij ook niet!

Ik vind dit zo vervelend dat deze mama's zich zo voelen, want ook jij heb recht op al je gedachten en gevoelens, lieve moeder. Het is niet een kwestie van even een knop omzetten. Sommige mama's hebben gewoon even een mentaal steuntje in de rug nodig en daar is helemaal niks mis mee!

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je, ik herken me hier helemaal in? Zit je ook niet op die roze wolk tijdens je zwangerschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik ga je hiermee helpen!

Lees ook:

5 vaardigheden die je als (thuisblijf)mama ontwikkelt
Zwanger na een postpartum depressie

Beeld: Xavier Mouton Photographie via Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50