Zwanger na een postpartum depressie

Zwanger na een postpartum depressie
 • in Zwangerschap
 • 1
 • 610
 • 13/06/2023

Zwanger worden na een postpartum depressie brengt veel onzekerheid met zich mee. Krijg je weer last van een postnatale depressie? Zit ik weer niet op een roze wolk? Postpartum- én ervaringsdeskundige Tilda geeft advies in haar nieuwe blog.

Als je na de bevalling van je eerste kindje niet op een roze wolk zit, kun je je vaak niet voorstellen dat je ooit weer de moed hebt om nog een keer zwanger te raken. Veel moeders die mij volgen op Instagram vragen mij: ‘Hoe was dit voor jou?’ Ik schreef hier al eerder een blog over. Net als voor mij, is voor de meeste moeders die toen geen roze wolk hadden, enorm spannend om überhaupt al na te denken over een tweede kindje. Laat staan als het moment dan daar is en ze ook daadwerkelijk zwanger zijn. 

Dit wil ik nooit meer meemaken 

Veel moeders vrezen voor een herhaling van zetten. Heel begrijpelijk, want als je ooit in een postpartum depressie hebt gezeten, wil je dit nooit meer meemaken. Veel moeders krijgen er een knoop van in hun maag en dit is niet van de zwangerschapsmisselijkheid. Het is pure spanning die zich opbouwt in hun lijf en in hun mentale gesteldheid. Ze vragen zich af: hoe zal het me dit keer vergaan? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit keer wel op die roze wolk beland? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel. 

Praat over je gevoelens 

Ik zie veel moeders in mijn praktijk die zwanger zijn na een niet zo roze wolk bij hun eerste (of tweede, derde) kindje. Deze moeders zitten vaak vol onzekerheid en willen er alles aan doen om het dit keer wel in goede banen te leiden. De eerste stap hierin is: praat erover met je partner, een goede vriendin, je zus, etc. Zorg ervoor dat je inner circle weet wat je doormaakt en waar je mee zit. Er is niks zo eenzaam om al je emoties en angsten in je eentje te verteren. Dus doe dit niet en start met praten. 

Goede begeleiding tijdens de zwangerschap 

Daarnaast is het belangrijk dat je al goede begeleiding krijgt tijdens je zwangerschap. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Want, als je nu al rondloopt met buikpijn over hoe het er na de bevalling aan toe zal gaan en hier niks mee doet, zal dit eerder toenemen, dan afnemen. De spanning zal zich blijven opbouwen. In plaats van aan de slag te gaan met je negatieve gedachten en emoties, krijg je die opbouwende spanning er ook nog eens bij. Dit is niet goed voor jou, maar ook niet voor je kindje(s). Zowel in je buik als daarbuiten. 

Als je al een kindje rond hebt lopen, zal hij of zij ook merken dat je ergens mee zit. Misschien heb je een kort lontje, of ben je afwezig. Ook dit is niet fijn voor jullie beiden. Jij gooit bakken energie het raam uit en je kindje moet jouw aandacht delen met je angsten en spanningen. Wellicht scroll je uren over internet en allerlei fora op zoek naar antwoorden op vragen waarvan je nooit had bedacht ze te kunnen hebben. Dit doe je natuurlijk niet expres. Je wilt hier dolgraag vanaf, maar weet niet hoe. 

Geef jezelf een Google verbod

Het klinkt makkelijk, maar ik weet dat dit niet zo eenvoudig is. Stop met Googlen en vraag voor de echt belangrijke dingen aan je partner of hij of zij het voor je wil opzoeken. Je hebt je energie nu keihard nodig voor jezelf en je gezin. Al dat zoeken naar dingen op internet geeft een soort gevoel van veiligheid. Eigenlijk is het meer schijnveiligheid, want na tien minuten is dit gevoel van controle weer weg en moet je weer opnieuw beginnen. 

Zoek daarnaast afleiding op de momenten dat de spanning je aanvliegt. Blijf niet binnen zitten , maar ga met je kindje naar buiten, even een ommetje maken of naar de speeltuin.  

Zoek professionele hulp 

Als laatste zou ik willen zeggen: zoek in een vroeg stadium al naar een lifecoach of therapeut die je aanspreekt of waar je een goed gevoel bij hebt en maak een afspraak. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter. De moeders die bij mij in de praktijk een zwangerschapstraject volgen, voelen zich hierdoor binnen afzienbare tijd meer ontspannen en zelfverzekerd. Ik gun jou dit ook! Wil je ook hulp tijdens je zwangerschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.

Lees ook:

Waarom je een postpartum depressie niet moet bagatelliseren
Emma had een postnatale depressie: 'Ik wilde mijn baby op het strand achterlaten'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Beukenblaadje

  Hartstikke goed dat er aandacht aan dit belangrijke onderwerp wordt bestaat! Het komt hartstikke vaak voor en de kans op herhaling is nou eenmaal groot, dus je kan er maar beter over praten.

  Twee punten van kritiek:

  - ik zou niet bij een willekeurige "lifecoach" aankloppen: ppd is een complexe ziekte, waarbij fysiologische, psychologie en persoonlijkheid heel erg op elkaar inspelen. Een lifecoach is geen beschermde beroepstitel en het is erg de vraag of die dus geschikt is voor goede begeleiding. Zou eerder een gespecialiseerde psycholoog of de POP-poli aanraden, die echt kennis hebben over dit onderwerp.

  - Noem me overgevoelig maar ik krijg elke keer jeuk als ik in deze reeks artikelen de uitdrukking "niet zo/geen roze wolk" tegenkom. Ik vind dat totaal de lading niet dekken, alsof het moeders zijn die zitten te sippen dat het allemaal niet zo leuk is - een vooroordeel dat er sowieso al is. Heb zelf twee keer een post partum depressie en angststoornis gehad en mijn probleem was niet de niet zo roze wolk, maar het diepe, inktzwarte gat waar ik in zat. Bovendien ken ik maar weinig moeders die hun kraamtijd wel als rozengeur en maneschijn zien, ook zonder ppd, dus laten we sowieso van het beeld af stappen dat de roze wolk de norm is.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50