Waarom voeding zo belangrijk is als je zwanger wilt worden

Waarom voeding zo belangrijk is als je zwanger wilt worden

Een van de dingen waarop je kunt letten als je zwanger wilt worden, is je voeding. Afgelopen week schreef hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell een interessant stuk over welke voedingsproducten belangrijk zijn als je zwanger wilt worden.

Er zijn meer dingen waar je op kunt letten als je zwanger wilt worden, maar voeding is een belangrijk onderdeel. Want jouw voeding kan van belang zijn op de ontwikkeling van je ongeboren kind. In het Algemeen Dagblad schreef hoogleraar Jaap Seidell wat volgens hem belangrijk is wat betreft je voeding.

Lees ook:
De beste standjes om zwanger te worden

1. Foliumzuur

Om een open ruggetje te voorkomen, is het belangrijk dat een vrouw in de maand voor conceptie tot aan de twaalfde week van de zwangerschap foliumzuur inneemt. Een open rug kan bij een kindje levenslange problemen met hun darmen, blaas en hun motoriek. Dat betekent dat ze soms levenslang antibiotica moeten slikken om infecties te voorkomen.

2. Te zwaar

Ook jouw gewicht kan van invloed zijn op je ongeboren kind. Zo hebben kinderen van moeders met overgewicht, een te hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes een verhoogd risico op suikerziekte, hart- en vaatziekten of obesitas. Seidell schrijft dat steeds meer jonge vrouwen diabetes krijgen doordat ze te zwaar zijn als ze zwanger worden. Vrouwen met overgewicht hebben maar liefst drie keer zoveel kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen in vergelijking met vrouwen die een gezond gewicht hebben.

3. Tekort aan voedingsstoffen

Niet alleen overvoeding is schadelijk voor je ongeboren kind, ook een tekort aan voedingsstoffen kan zorgen dat je ongeboren kind later een grotere kans heeft om diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas te krijgen. Bij een tekort aan belangrijke stoffen als ijzer en de vetzuren omega-3 en omega-6 kunnen organen zich niet optimaal ontwikkelen.

4. Borstvoeding

Uit zowel een Brits als een Deens onderzoek blijkt dat het geven van borstvoeding van grote invloed kan zijn op de intelligentie van een kind. Het bleek dat kinderen die borstvoeding kregen een hoger IQ hadden en verbaal intelligenter zijn. De resultaten hingen wel af van bepaalde factoren. Zo werd er onder andere gekeken naar hoe lang borstvoeding werd gegeven en wat het gewicht van een pasgeboren kind was.

Heb jij op je voeding gelet toen je zwanger wilde worden?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50