Waarom spelen met eten juist goed is
- Mama-Roos-Kookt
- in Voeding
- 0
- 1205
- 02/06/2023
Werd jouw vroeger ook altijd verteld dat je niet met eten mocht spelen? Grote kans dat je deze waarheid van je ouders hebt over genomen en dat je jezelf nu ook vaak tegen je peuter hoort zeggen: 'Eten is om op te eten, niet om mee te spelen’. Voedingsdeskundige Roos vertelt in haar nieuwe blog waarom het juist wél goed is om met eten te spelen.
Wist je dat spelen met eten juist heel erg educatief kan zijn? En dat je jouw peuter kunt helpen om groenten te leren eten door samen te spelen met je eten?
Het werkt namelijk zo: een product vaker zien, proeven en/of voelen, zorgt ervoor dat je kindje het steeds een beetje lekkerder gaat vinden. Hoe vaker je kindje met een groente in aanraking komt, hoe bekender en daarmee lekkerder het wordt.
Samen boodschappen doen is dus niet alleen handig, maar kan ook heel educatief zijn. Samen een boekje lezen over groenten, of een kookboek doorbladeren, helpen dus ook om je peuter aan producten te leren wennen die hij eigenlijk nog spannend vindt om zomaar te proeven.
Relatie met voeding opbouwen
Naast dat ik het je gun dat het leuk is aan tafel en dat je samen gezond eet, bouwt je peuter ook in zijn kindertijd een relatie op met voeding. En hoe fijn is het als dat een goede relatie wordt, als je peuter eten iets leuks gaat vinden in plaats van iets vervelends waarbij hij veel strijd met zijn ouders ervaart en er daardoor tegenop gaat zien. En dat geldt ook zeker voor gezonde voeding, hoe zijn zou het zijn als je peuter groenten als iets lekkers en leuks leert zien, in plaats van als iets vies.
Spelletjes met eten
Ik deel graag twee spelletjes met je die je tijdens het eten kan doen waardoor jullie eetmomentje weer helemaal gezellig wordt. Hierdoor is je peuter ook op een positieve manier met gezonde voeding bezig. Je haalt hiermee ook de druk weg bij de hoeveelheid die je peuter zou moeten eten, maar je gaat naar een gezellig leermomentje waarbij je eten gebruikt om iets te leren.
Spel 1: kleuren
Je peuter leert kleuren kennen en benoemen. Samen gaan jullie bedenken welke groenten er allemaal zijn met een bepaalde kleur. Je kiest bijvoorbeeld oranje uit. Welke groenten zijn allemaal oranje vraag je aan je peuter? Vervolgens kun je samen in de supermarkt rondkijken wat er oranje is, of je bladert een kookboek door op zoek naar oranje groenten. Om het extra leuk te maken, koken jullie vanavond een oranje maaltijd. Je peuter mag meedenken over de gerechtjes. Wat dacht je van een pompoensoep, hutspot en een sinaasappelsmoothie als toetje? Wedden dat je peuter ook vol leuke ideeën zit?
Spel 2: omgekeerde wereld
Een ander leuk spel om te spelen tijdens het eten is de omgekeerde wereld. Kun je bijvoorbeeld alles wat normaal warm is koud eten? En zou je kunnen starten met het nagerecht en eindigen met soep? Of kun je dingen die je normaal met een vork eet, dit keer met een lepel eten? Laat je peuter meedenken over de omgekeerde wereld en maak er samen een gezellig diner van.
Zin in nog meer inspiratie? Kijk hier.
Ik wens je veel plezier aan tafel!
Lees ook:
Leren proeven: zó doe je dat volgens voedingsdeskundige Roos
Voedingsdeskundige Roos: '3 tips om te bepalen of je baby klaar is voor de eerste hapjes'
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)