Voedingsdeskundige Roos: ‘3 tips om te bepalen of jouw baby klaar is voor de eerste hapjes’ 

Voedingsdeskundige Roos: ‘3 tips om te bepalen of jouw baby klaar is voor de eerste hapjes’ 
  • in Voeding
  • 0
  • 1195
  • 11/04/2023

Heb je al zin in de eerste hapjes, kijk je ook uit naar de schattige en rare gezichtjes die je te zien zal krijgen? In deze blog helpt voedingscoach Roos je graag om het juiste moment te kiezen om de overstap te maken van volledige melkvoedingen naar melk EN hapjes.

Totdat je baby 6 maanden is, is melk genoeg voor je baby om zich goed te ontwikkeling, flinke groeispurten te maken en voldaan te zijn. Ik blijf me verbazen over hoe bijzonder melk is! Het is zo energierijk en bevat daarnaast zoveel voedingsstoffen dat dit in de eerste periode het enige is wat je baby nodig heeft. Fantastisch toch!

Overgang van vloeibaar naar vast

En dan komt de overgang… een flinke overgang. Van melk drinken, naar de eerste hapjes! 

De eerste hapjes van je baby zijn dan ook een enorme mijlpaal, voor veel ouders een bijzonder moment! Je kan er daarom veel zin in hebben. Maar ik hoor ook vaak dat ouders er tegenop zien. Want zorgen voor je baby kost al zoveel tijd, en nu komt er ook nog een hapje bij! Hoe ga je dat voor elkaar krijgen? En hoe pak je dat aan, die overgang op vast voedsel?

3 signalen 

Ik deel graag 3 signalen met je waardoor jij kunt beslissen of jouw baby al toe is aan de eerste hapjes. 

  • Signaal 1. Kijk naar de leeftijd van je baby. Is je baby tussen de 4 en de 6 maanden? Dan mag je starten met oefenen. Onderzoek laat zien dat vóór 4 maanden en na 6 maanden starten minder goede gevolgen heeft voor de gezondheid van je baby dan wanneer je start in deze periode. Als je baby te vroeg geboren is, start je tussen de 4 maanden gerekend vanaf de geboortedatum en 6 maanden gerekend vanaf het moment van de uitgerekende datum. 
  • Signaal 2. Je baby moet rechtop kunnen zitten. Dit mag ook ondersteund zijn op schoot of met kussens. 
  • Signaal 3. Het nekje van je baby moet sterk genoeg zijn om zijn hoofd goed recht te kunnen houden. 

Positieve relatie met eten

Als je bezig bent gestart met de eerste hapjes kijk dan goed hoe je het vindt gaan. Niet elke baby is er op hetzelfde moment klaar voor. Als je baby nog geen interesse heeft of het nog niet leuk of fijn vindt om te eten, stop dan even met de hapjes en probeer het een paar weken later opnieuw. Zo zorg je ervoor dat je baby wel een positieve relatie met eten ontwikkelt, dat je baby eten leuk gaat vinden! 

Omdat tot 6 maanden de melk het allerbelangrijkste is voor je baby, raad ik je aan tot 6 maanden hele kleine porties te geven. Het risico bij grotere porties is dat je kindje er minder door zou gaan drinken.

Recept

Veel plezier met de overgang van melk naar hapjes! En, is jouw baby klaar voor de eerste hapjes? Een heerlijk recept voor een oefenhapje gemaakt van wortel vind je hier.

Lees ook:

Leren proeven: zó doe je dat volgens voedingsdeskundige Roos
Hapjes maken: zó doe je dat

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50