Groente op het bord en gezonde hapjes? Verdacht. Veel ouders zitten met hun handen in het haar: waarom lijkt het alsof hun kind zich het liefst voedt met een dieet van crackers, pasta zonder saus en kipnuggets? Is dit gewoon een fase, of heeft moeder natuur hier een grapje uitgehaald?
Groene dingen zijn verdacht
Sommige kinderen smullen moeiteloos van curry, broccoli of zelfs olijven (ja, echt). Maar de meerderheid? Die trekt z’n neus op bij alles wat maar neigt naar “gezond”. En dat heeft een reden. Kinderen zijn namelijk van nature voorzichtige eters. Alles wat zuur of bitter smaakt, zoals spruitjes of grapefruit, wordt automatisch gelabeld als mogelijk gevaarlijk. In de natuur zijn die smaken namelijk soms een signaal voor bedorven of giftig voedsel. Lekker veilig dus, om dat bord vol groene dingen te wantrouwen.
De smaak van energie
Wat kinderen wel lekker vinden? Denk aan zoet, vet en hartig: chocopasta, frietjes, toetjes. Dat is geen toeval. Professor Jaap Seidell, expert op het gebied van voeding, legt uit dat onze voorkeur voor calorierijk eten diep geworteld zit in de evolutie. Baby’s beginnen hun leven met zoete, vette borstvoeding, hun eerste comfort food. Het lichaam herkent dat als ‘goed spul’ en blijft dat soort smaken prefereren.
Koppigheid of karakter?
En nee, het ligt niet altijd aan die fase in de peuterpuberteit. Uit onderzoek blijkt dat of een kind iets wel of niet lekker vindt, voor zo’n 70% genetisch bepaald is. Dus als jouw kind kokhalst van tomaat, terwijl je buurmeisje het achter elkaar naar binnen werkt? Geen copycat-gedrag, maar gewoon pech.
Kauwen is een skill
Smaak is één ding, maar structuur speelt ook mee. Je kind begint z’n culinaire carrière met melk en pap, en moet nog leren kauwen, slikken en omgaan met nieuwe mondgevoelens. Combineer dat met de beroemde ‘nee’-fase en je krijgt een ingewikkeld bord vol drama. Onderzoek wijst uit dat een kind gemiddeld acht tot negen keer iets moet proeven voordat het vertrouwd voelt. Dus blijf rustig herhalen (en laat het drama even voor wat het is).
Eten is beleven
Voor kinderen is proeven een totaalervaring. Ze willen ruiken, kijken, voelen voordat er überhaupt iets de mond in gaat. Eten is dus meer dan alleen “hap, slik, weg”. Gun je kind de tijd om te ontdekken. En wees eerlijk: die zuurkoolschotel van vroeger liet jij ook liever staan, toch?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)