Hoe rolmodellen je peuter helpen gezond te leren eten

Hoe rolmodellen je peuter helpen gezond te leren eten
  • in Voeding
  • 0
  • 390
  • 07/09/2023

Gezonde eetgewoonten aanleren is een prachtig cadeau voor je kind, een kind heeft daar namelijk zijn hele leven profijt van. Het vormen van eetgewoonten begint al op jonge leeftijd en wordt sterk beïnvloed door de rolmodellen in het leven van je peuter. Voedingscoach Roos legt uit waarom deze rolmodellen zo belangrijk zijn en wíe dat kunnen zijn.

Rolmodellen voor je peuter zijn bijvoorbeeld ouders, opa’s en oma’s, maar ook broers, zussen, huisdieren en zelfs favoriete tekenfilmfiguren. Ouders zijn de eerste en meest directe rolmodellen voor je peuter.

Eetgewoontes imiteren

Peuters leren onder andere door te observeren en ouders worden dan ook nauwlettend in de dagen gehouden. Als ouders positief zijn over gezonde voeding en dit ook regelmatig eten waar je peuter bij is, heeft dit een positief effect. Peuters willen graag mensen die zijn belangrijk voor hen imiteren en nadoen, dus dat komt goed uit! Helaas werkt het de andere kant op ook zo, als je peuter jouw regelmatig ziet snoepen, zal hij dit ook graag willen.

Broers en zussen

Broers en zussen hebben ook een belangrijke rol in het leven van je peuter. Peuters kijken vaak op naar oudere broers en zussen en willen alles doen wat zij doen. Als oudere broers en zussen al gezonde eetgewoonten hebben, werkt dit positief voor het kleinere broertje of zusje. Investeren in het eetgedrag van je oudste kind heeft dus voor het hele gezin positieve gevolgen.

Invloed van huisdieren

Wist je dat ook huisdieren een goede invloed kunnen hebben op het eetgedrag van je kindje? Wij hebben thuis konijnen en die zijn dol op groenten. Onze kinderen vinden het superleuk om voor de konijnen te zorgen en geven ze ook regelmatig lekker groenten te eten. Vaak nemen onze kinderen eerst een paar happen voordat ze het in het hok leggen, de konijnen krijgen dus regelmatig halve wortels of stengels bleekselderij.

Bovenstaande voorbeelden gaan vooral over het zien eten van een rolmodel, maar wist je dat je dit als ouder ook actief in kunt zetten om je peuter gezond te laten eten? Als je aan tafel zit kun je bijvoorbeeld zeggen dat het paard van sinterklaas zo ontzettend van worteltjes houdt. Dat past veel beter in de belevingswereld van je peuter dan zeggen dat het gegeten moet worden omdat het gezond is.

Tekenfilmfiguren helpen ook!

Er zijn ook hele leuke tekenfilmfiguren die je in kunt zetten om je peuter te helpen gezonde voeding aantrekkelijk te maken. Als een favoriet tekenfilmfiguur bijvoorbeeld groenten eet, kan dit een peuter aanmoedigen hetzelfde te proberen. Peppa Big heeft superleuke filmpjes voor peuters waarin ze regelmatig enthousiast groenten eet. Ook de Booba Food Show is heel leuk om met je peuter te kijken, kies dan wel de afleveringen met gezonde producten uit.

Samen eten

Kortom, rolmodellen spelen een belangrijke rol bij het vormen van gezonde eetgewoonten van je peuter. Ik moedig dan ook altijd aan zo veel mogelijk samen te eten. Dit geeft een gevoel van verbondenheid en laat peuters ook zien hoe lekker en leuk het kan zijn om gezond te eten. Door zelf gezonde eetgewoonten te laten zien, en creatieve manieren te gebruiken om gezond eten aantrekkelijk te maken, kunnen al deze rolmodellen een blijvende positieve rol spelen het opbouwen van een gezond eetpatroon!

Veel eetplezier samen!

Lees ook:

Waarom spelen met eten juist goed is
3 tips om te bepalen of jouw baby klaar is voor de eerste hapjes

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50