Waarom je roken tijdens je zwangerschap gewoon niet moet doen

Waarom je roken tijdens je zwangerschap gewoon niet moet doen

Je verloskundige kijkt je boos aan: want je bent zwanger én je rookt nog steeds. Je wilt wel, maar het lukt niet om te stoppen. En dat je partner rookt helpt natuurlijk ook niet mee. Maar toch… Probeer het, want er zijn genoeg redenen waarom je roken tijdens je zwangerschap gewoon niet moet doen.

Onderzoeker Linda Springvloet van het Trimbos Instituut zei onlangs tegen het AD dat ze het liefst ziet dat moeders én vaders in spe al voordat ze een kind verwekken de sigaretten links laten liggen. Maar ja, ze zegt ook: “Stoppen is lastig en heeft ontwenningsverschijnselen. Volhouden is niet makkelijk.”

Maar er zijn genoeg reden om het wel vol te houden, zowel voor jezelf als je ongeboren kind!

Lees ook:
Zwanger en verslaafd aan roken: hoe kun je stoppen?

 

Laag inkomen

Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen met een laag inkomen blijven roken als ze zwanger zijn. Volgens Springvloet zijn deze zwangerschappen vaker niet gepland. “Moeders kunnen zich minder goed voorbereiden.” Zo kunnen ze er financieel niet helemaal uitkomen of ontstaan er problemen op werk of privé-leven en dat levert veel stress op.

Afwijkingen

Zwangere vrouwen die roken hebben 43 procent meer kans op een miskraam en 80 procent meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook hebben rokers tweemaal meer kans dat de vliezen van de vruchtwaterzak vroegtijdig kan breken.

En heb je er ooit over nagedacht dat tabakstoffen de moederkoek passeren en afwijkingen kunnen veroorzaken? Zo heb je als roker meer kans op een voorliggende placenta, het te vroeg loslaten van placenta en nicotine kan ervoor zorgen dat de bloedvaten van de placenta vernauwen, waardoor je ongeboren kind minder bouw- en voedselstoffen krijgt.

Ook is de kans groot dat je kindje 150 tot 200 gram bij de geboorte minder weegt, omdat het minder zuurstof naar binnen heeft gekregen. Verder heeft je kind meer kans om sneller verslaafd te raken. Nicotine kan namelijk receptoren in de hersenen van de foetus stimuleren. Het kindje is dus al gewend aan de stof.

Lees ook:
43 procent van de vrouwen begint weer met roken na bevalling

Hersenen

Maar daar blijft het niet bij. Sigarettenrook heeft ook een negatief effect op de hersenontwikkeling. Het tast de hersenstam en het zenuwstelsel aan. Dit kan te maken hebben met het feit dat rokerskinderen 20 tot 30 procent meer kans hebben op wiegendood. Verder is de kans op adhd groter.

Ook op de longen van je ongeboren kind hebben sigaretten een negatieve invloed. Teer en nicotine vergroten de kans op astma en een slechtere longfunctie.

Meer gezondheidsproblem

Maar er zijn meer gezondheidsproblemen. Rokerskinderen hebben meer kans op een open gehemelte, een klompvoet, kunnen meisjes eerder in de overgang komen, is het risico op minder ei- en spermacellen door teer groter en is de kans groter op overgewicht en diabetes.

Reden te over om tijdens een zwangerschap, en ach ook ervoor én erna, de sigaretten links te laten liggen.

Zou jij er iets van zeggen als je een zwangere vrouw een sigaret ziet opsteken?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (13) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50