Zwanger en verslaafd aan roken: hoe kun je stoppen?

Zwanger en verslaafd aan roken: hoe kun je stoppen?

De een lukt het om cold turkey te stoppen met roken vanaf het moment dat ze weet dat ze zwanger is, de ander heeft er iets meer moeite mee. Misschien dat je met deze tips van het roken af kunt komen.

Roken en zwanger zijn dat gaat niet met elkaar samen. Uit onderzoeken blijkt dat de gevolgen voor je ongeboren kind groot zijn als je tijdens je zwangerschap blijkt roken. Zo is de kans op geboren afwijkingen groter, zijn kinderen vatbaarder voor infecties, is de kans op latere groei- en ontwikkelingsproblemen bij je kind groter.

Dus niet doen! Maar wat als je verslaafd bent aan je sigaret. Dat de verleiding groter is om er eentje op te steken als je door je zwangerschap moe of je hormonen voelt opspelen en je snakt naar een klein genietmoment? Nog steeds niet doen! Maar hoe kom je ervan af?

Lees ook:
43 procent van de vrouwen begint weer met roken na bevalling

Steun van je omgeving

Vertel iedereen dat je gaat stoppen met roken, zodat ze je af en toe kunnen aanmoedigen om vooral vol te houden. Als je partner ook rookt, is het fijn als je kunt afspreken dat dit een goed moment is om samen te roken. Mocht dat niet lukken, vraag dan of je partner niet in jouw buurt rookt.

Afbouwen

Lukt het echt niet om cold turkey te stoppen? Bouw dan af. Maak voor jezelf een schema en houd je daaraan! Hoe meer je rookt hoe groter de schade van je kind, dus minder en probeer snel af te bouwen. Zodra je minder rookt, heeft je ongeboren baby er al profijt van.

Zet die schaamte opzij

Laat je verloskundige of je begeleidend arts weten dat je rookt. Schaam je niet. Misschien kunnen ze jou juist helpen om ervan af te komen. En ook al ben je een paar weken onderweg: probeer je schaamte opzij te zetten. Met deskundige hulp wordt het misschien juist makkelijker om je sigaretten links te laten liggen.

Lees ook:
4 op 10 vrouwen met psychische stoornis rookt tijdens zwangerschap

Wat een geld bespaar je!

Reken eens uit wat je besteedt aan je sigaretten. Doe het in een spaarpot. Je zult verbaasd staan hoeveel geld er in het potje zit. Kun je er weer leuke dingen van kopen voor je kleine.

Wees niet te streng voor jezelf

Het kan lastig zijn om van je gewoonte af te komen. Wees niet te streng voor jezelf als je een terugval hebt. En als het de goede kant opgaat, beloon je zelf met een dagje ontspannen samen met een goede vriendin. Of trakteer jezelf en je partner op een gezellig etentje in je favoriete restaurant.

Heb jij nog tips om van het roken af te komen? Deel ze hieronder!

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50