Waarom donor moedermelk zo belangrijk is voor prematuren

Waarom donor moedermelk zo belangrijk is voor prematuren
  • in Voeding
  • 1
  • 455
  • 4 dagen

De Nederlandse Moedermelkbank heeft sinds de start in 2011, maar liefst 8000 liter moedermelk gedoneerd aan prematuren van wie de moeder onvoldoende eigen moedermelk heeft. Waarom is het zo belangrijk om moedermelk te doneren?

 Kinderarts-neonatoloog Chris van den Akker: “Voor deze kinderen is moedermelk, of in dit geval donormelk, van levensbelang: het verbetert hun kansen om te overleven door het risico op ernstige darmontstekingen en andere infecties te verkleinen.”

Het begon in Nederland in 2011 met een studie naar de effecten van donormelk bij prematuren die onvoldoende melk van hun eigen moeder konden krijgen, ten opzichte van kunstvoeding. Uit meerdere buitenlandse studies bleek dat moedermelk, of in dit geval donormelk, veel voordelen heeft. Moedermelk wordt niet alleen veel beter verdragen dan kunstvoeding, maar talloze essentiële stoffen uit moedermelk dragen bij aan de overlevingskansen van te vroeg geboren baby’s.

Hoe komt dit?

Dit komt doordat hun immuunsysteem en darmen nog niet zijn volgroeid, waardoor ze veel kans hebben op darmontstekingen en infecties. De stoffen in moedermelk bleken de kansen op deze levensbedreigende infecties te verkleinen. Zelfs na het noodzakelijke pasteurisatieproces, waarin schadelijke bacteriën of virussen in de donormelk worden gedood, blijven er meer essentiële gunstige stoffen over in de donormelk, in vergelijking met kunstvoeding.

Stress

Moedermelk beschermt prematuren dus tegen complicaties, maar hun moeders hebben vaak onvoldoende of soms helemaal geen eigen melk.

Van den Akker: “Moeders met een baby op de NICU kunnen zelf erg ziek zijn of medicatie krijgen waardoor ze geen of onvoldoende melk hebben voor hun baby. Daarnaast is het ontzettend stressvol als je kind op de NICU ligt, wat ook invloed kan hebben op de melkproductie van deze moeders. Door onze Moedermelkbank kunnen we deze baby’s volledig voeden met donormelk of de eigen moedermelk van moeder aanvullen met donormelk als dat niet voldoende blijkt.” 

Bijna 10.000 prematuren gevoed

Inmiddels zijn er continu 30 tot 40 donoren actief voor de Moedermelkbank, wordt er jaarlijks bijna 1.000 liter melk opgehaald en levert de Moedermelkbank aan alle 9 NICU’s van Nederland. Van den Akker: “In de eerste dagen na de geboorte krijgen kinderen vaak minder dan 10 tot 20 milliliter melk per dag. We schatten dat er inmiddels bijna 10.000 prematuren in Nederland mee gevoed zijn, dankzij onze donoren.”

Hoe gaat het proces van doneren aan de Moedermelkbank in zijn werking? Je ziet het in onderstaande video.

Ook moedermelk doneren?

Heb jij interesse in het doneren van moedermelk? Hier vind je meer informatie.

Doneer jij al je moedermelk aan de Nederlandse Moedermelkbank?

Lees ook:

Hoe en hoelang kun je moedermelk zelf bewaren?
Kan je oude en nieuwe borstvoeding mixen?

Lekker luisteren: alles over een keizersnede

Bron: Amsterdam UMC
Beeld: Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Chudo

    Vind het een mooi initiatief!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50