Kan je oude en nieuwe borstvoeding mixen?
- Redactie
- in Voeding
- 1
- 970
- 12/04/2024
Wanneer je borstvoeding geeft, en dus ook kolft, herken je waarschijnlijk dit obstakel: je kolft te weinig voor een volledig flesje, en de volgende keer dat je kolft heb je precies hetzelfde. Zonde om het weg te gooien, maar kan je het mixen? Wij hebben het antwoord op die vraag.
Wanneer is moedermelk nog goed?
Als eerste is het belangrijk om te weten wanneer je melk nog goed is, en niet bedorven. Dit doe je op dezelfde manier zoals je bij andere melksoorten doet. Je ziet het en ruikt het vaak als je melk bedorven is. Het heeft dan bijvoorbeeld brokken en het ruikt zuur. Wanneer moedermelk een tijdje in de koelkast heeft gestaan of wanneer het aan het ontdooien is, kan het zijn dat de melk scherp of zeepachtig ruikt. Dit is een natuurlijke reactie, wat te maken heeft met de werking van enzymen. De melk is dan niet bedorven en kan gewoon gedronken worden.
Voorwaarden voor het mixen van moedermelk
Je mag moedermelk wel mixen. Alleen is het heel belangrijk dat je hier rekening mee houdt:
Gezonde, volgroeide baby
Wanneer je baby bijvoorbeeld prematuur is of hij heeft geen goed immuunsysteem, dan heb je vaak instructies gekregen van het ziekenhuis. Hou je hieraan. De moedermelk voor premature en/of kwetsbare baby’s moet vaak meteen in een afgesloten flesje/diepvrieszakje worden bewaard. Het mag pas weer worden geopend wanneer het wordt gedronken. Zo komen er geen onnodige bacteriën bij.
Het is gekolfd op een schone plek
Waar je sowieso voor moet zorgen, maakt niet uit of je de melk wilt mixen, is dat je melk in een omgeving wordt gekolfd waar het schoon is. Ben je vergeten je handen te wassen, dan kun je de melk beter weggooien.
De temperatuur
Wanneer je twee verschillende flesjes combineert, moet je ervoor zorgen dat ze beide op dezelfde temperatuur zijn. Komt er één uit de vriezer en is de ander op kamertemperatuur? Laat de ene dan eerst op temperatuur komen, voordat je ze mixt.
De datum
Wanneer je moedermelk mixt, moet je de oudste datum aanhouden. Benieuwd hoelang je melk houdbaar is? Zie hieronder de uitleg, per soort melk.
Kamertemperatuur:
Verse moedermelk: 5 – 10 uur
Ontdooide melk: 1 uur
Koelkast:
Verse moedermelk: 5 dagen
Ontdooide moedermelk: 24 uur
(Diep)vriezer:
Verse moedermelk: 12 maanden
Na het opwarmen: allebei: 1 uur
Lees ook:
Dit kan je verwachten in de eerste week dat je borstvoeding geeft
Moeders voelen zich vaak schuldig over flesvoeding
Beeld: Pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Interessant om te zien
Magazine - 12 maanden -
Zet baby's niet achter een beeldscherm en geef zelf het goede voorbeeld
Van Nog-even! In off topic
5 867 1 dag
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje