Vliegen met je baby: heel veel tips!

Vliegen met je baby: heel veel tips!
  • in Baby
  • 1
  • 592
  • 08/03/2024

Vliegen met je baby (vooral de eerste keer) kan veel stress opleveren. Maar met de goede voorbereidingen kan het een stuk makkelijker gaan. Benieuwd hoe? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet.
 

Handig om te weten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de regels/voorwaarden zijn. Kinderen tot twee jaar vliegen gratis, en hebben dus geen eigen stoel. Een nadeel is wel: als je baby geen eigen stoel heeft, is de hoeveelheid bagage ook beperkt , tenzij je voor extra bagageruimte betaalt. Vlieg je rond de tweede verjaardag van je baby? Dan moet je rekening houden met de extra kosten, omdat je vanaf twee jaar dan wel een stoel moet boeken. Per vliegmaatschappij verschilt het vaak hoeveel (hand)bagage je mag meenemen, kijk op de website of bel naar de luchtvaartmaatschappij, want met de goede voorbereiding scheelt het stress op de dag van de vlucht zelf.

Verder wordt ook aangeraden om pas te vliegen met een baby als hij zes weken of ouder is. Dan zijn de longen volledig ontwikkeld en is je kindje sterker. Mocht je toch naar het buitenland moeten, mag je officieel op zijn vroegst zeven dagen na de geboorte vliegen. Mits er ook geen complicaties zijn bij de moeder.

Wat ook belangrijk is, is dat je een paspoort moet hebben voor je kleintje. Je hebt ook een paspoort nodig binnen de Europese Unie. Mocht je baby namelijk medische zorg nodig hebben, dan moet je hem kunnen legitimeren.

Tips voor de vliegreis

Speentje of drinken bij het opstijgen/landen

Wanneer een vliegtuig opstijgt, komt er vaak een druk op je oren. Dat kan ook gebeuren bij je kleintje. Als je er zelf last van hebt neem je vaak een kauwgom, of slik je wat vaker. Maar een baby weet natuurlijk niet dat hij dat moet doen. Daarom: geef je baby vlak voordat je de lucht ingaat wat te drinken of doe hun speentje in. Met vlak voor het opstijgen wordt echt bedoeld, wanneer het vliegtuig op de startbaan staat. Dit geldt vooral voor als je ervoor kiest om je baby iets te drinken te geven.

Kies een goede vliegtijd uit

Als je baby bijvoorbeeld al door de nacht slaapt, is het slimmer om een avondvlucht te nemen. Zo slaapt (hopelijk) je baby de vlucht door. Slaapt je baby nog niet regelmatig? Dan maakt de vliegtijd niet echt uit. Heb je wel een ongeveer tijdstip dat hij bijvoorbeeld een dutje doet? Probeer het alsnog rond die tijd in te plannen.

Verschoon je baby vlak voor het boarden

Een baby verschonen in het vliegtuig kan prima, maar het is toch fijner om het niet (vaker) te hoeven doen. Als je via Schiphol vliegt, is er op elk toilet wel een verschoningsruimte te vinden. Tussen lounge 2 en 3 vind je daar zelfs een baby care lounge (06:00 – 22:00). Je kunt hier meer doen dan alleen je baby verschonen. Je kan je kleintje ook laten slapen (mocht je vlucht vertraagd zijn) of voeden.

Neem een draagzak mee

Een vliegveld is vaak best groot, ook duurt het vaak nog even voordat je het vliegtuig in kan. Als je je baby alleen maar moet dragen met je armen, is dat zeer vermoeiend. Een draagzak is een goede optie! Zo blijft je kleintje dichtbij je, maar ben je nog vrij om te relaxen voordat je het vliegtuig instapt. Als je kind al ouder is, is een buggy ook een goede oplossing. Deze mag je meenemen tot de gate, waarna je deze aan het personeel afgeeft. Die zorgen ervoor dat de buggy in het bagageruim komt.

Huilen? Blijf kalm

Zet je kleintje het toch op het huilen? Het belangrijkste is dat jezelf niet in de stress raakt. De baby voelt jouw stress namelijk ook aan, en dat zal niet helpen. Leid je kleintje af met zijn favoriete speeltje(s) of loop een klein stukje door het gangpad. Reis je met je partner? Wissel het troosten af, dat kan werken en dan heb jij zelf ook even een momentje om tot rust te komen. Laat je vooral niet schuldig voelen naar de mensen om je heen. Zolang jij doet wat je kan doen doe je niks fout.

Heb jij nog een gouden tip om je vliegreis zo aangenaam mogelijk te maken?

Lees ook:

Dé ideale manier om met je baby/klein kind te vliegen
Stewardess geeft tips over kinderen vermaken in het vliegtuig

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Baby323

    Ik mis de Deryan Airtraveller ☺️.. verder voor kolvende mama’s fijn om te weten dat je gekolfde melk met koelelementen mee mag nemen!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50