Twee mama's: als je alle details van je donor kan bepalen...

Twee mama

Linda en haar vrouw verwachten binnenkort hun eerste kindje. Ondanks dat ze net als elke andere aankomende ouders dezelfde fases doorlopen in dit bijzondere proces, maken zij als twee moeders ook andere dingen mee. Linda vertelt ons hier in haar columns meer over. Vandaag vertelt ze over hoe het is om te fantaseren over het uiterlijk van je kind, als je niet weet hoe de donor eruit ziet. 

Naarmate de tijd verstrijkt en we ons langzaamaan voorbereiden op de komst van Sinterklaas, zoals nu de eerste pepernoten ook weer in de schappen liggen, komt de uitgerekende datum ook steeds dichterbij. Hoe schandalig ook, de meteorologische zomer is net voorbij, maar mijn vrouw en ik fantaseren, onder het genot van een pepernootje, steeds vaker met elkaar hoe ons kindje er uit komt te zien. 

Lees ook:
Linda vertelt over de ongekende (en brutale!) nieuwsgierigheid vanuit haar omgeving

Fantaseren

Ik neem aan dat ieder zwanger stelt fantaseert over hoe hun kindje er uit komt te zien. Ook als je wel weet hoe de beide partijen er uit zien, kun je als ouders niet voorspellen hoe je kindje er uit komt te zien. Wie weet overheersen de genen van papa of heeft mama een exacte kopie van zichzelf afgeleverd. Of wie weet is het een eerlijke mix van allebei. Ik herinner me een fantastisch fragment uit de serie Modern Family  waarin het homostel op de laptop bekijkt hoe hun kind er uit komt te zien. Al schreeuwend slaan ze de laptop dicht, geschrokken van de combi van hen beiden.  

Paar schoenen kopen

Stiekem hoop ik dat ons kindje de mooie krullen heeft van mijn vrouw. En het wipneusje. De blauwe ogen. Haar lach. Het stuiterende en drukke gedrag, af en toe. Haar creativiteit. We weten het nog niet. De wereld van de spermadonoren is een aparte wereld waar wij ons in het begin van het hele proces in hebben verdiept. Voor degene die nieuwsgierig is: je kan zelf op internet al je wensen doorgeven en  het laten bezorgen. Even je voorkeuren aanklikken, kleur ogen, gewicht, lengte, ras en zo het winkelwagentje in. Alsof je een paar schoenen op het internet koopt. 

Flaporen

Mijn vrouw en ik zaten maanden geleden gespannen en giechelend achter de laptop. Wat vinden we belangrijk? Moet de donor blond zijn? Of lang? Moeten de uiterlijke kenmerken van de donor met mij overeenkomen? Of juist met mijn vrouw? Al doende waren we de ultieme mens aan het creëren en we voelden ons er steeds slechter bij. Het gekke is dat je ineens je gaat storen aan dingen waar je je eerder helemaal niet mee bezig hield. ‘Oh, die had als baby flaporen…’ Hoe oppervlakkig! We willen een gezond kindje, maakt de rest dan uit? We zijn er snel mee gestopt, al dan niet schreeuwend klapten we snel de laptop dicht. Goed, dit werkt niet voor ons. We hebben uiteindelijk geen idee hoe onze donor er uit ziet. We zullen in spanning afwachten hoe ons kindje er uit zal zien. 

Opvoeding

Wat betreft uiterlijk hebben we uiteindelijk geen invloed meer, wat betreft gedrag weet ik dat onze opvoeding een grote rol gaat spelen en dat ons kindje dan ook op mij kan lijken. Wie weet breng ik mijn fascinatie voor voetbal en Harry Potter over. Wie weet kan ons kindje zich urenlang in een boek verdiepen. Of zal ons kindje met rond spetterende verf de mooiste creaties maken, zoals ook mijn vrouw kan. Wie weet zal ons kindje zich gracieus en ritmisch al dansend kunnen voortbewegen op de mooiste muziek. Mijn vrouw en ik zullen elkaar dan aankijken en afvragen van wie ons kindje dat in vredesnaam heeft. Wij hebben ons al stuntelend door onze openingsdans op de bruiloft heen geworsteld. Mede dankzij mijn ongekende talent om continu uit de maat een stap de verkeerde kant op te zetten. 

Wie weet heeft onze ukkepuk juist wel een ongekend danstalent. Of misschien een fantastische zangstem. Wie weet net zoals de donor. Of gewoon van zichzelf.  We weten het nog niet. We zullen het de komende jaren gaan ondervinden. We zijn nieuwsgierig. We hebben er zin in om het te ontdekken. Voorlopig blijven we fantaseren over ons kindje. En wie weet zit ik in de toekomst wel bij een dansuitvoering van onze ukkepuk. Enthousiast applaudisserend en uit de maat.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Linda's vrouw is zwanger, wat haar dus meemoeder maakt. Daarnaast is ze baasje van zeer eigenwijze, enthousiaste en lompe hond (haar oefenkind). Ze is mediacoach en leerkracht.  

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50