Als iedereen nieuwsgierig is: 'mag ik jou een persoonlijke vraag stellen?'

Als iedereen nieuwsgierig is:

Linda en haar vrouw verwachten hun eerste kindje. Een situatie die toch iets anders is dan het meestal gaat en daarom leek het Linda leuk haar verhalen te vertellen op BabyBytes. Want hoe is het om als vrouw niet de zwangere te zijn? En met welke vragen en vooroordelen krijg je als lesbisch koppel met een kinderwens te maken? 

"Mag ik jou een persoonlijke vraag stellen?"

Negen van de tien keer stelt een willekeurige gesprekspartner, een goede vriend, vage kennis, collega of een wildvreemde deze vraag aan ons. Na de eerste keer geschokt een mompelend en weifelend antwoord te hebben gegeven, kunnen we er inmiddels om lachen en geven we ad rem een antwoord. Serieuze antwoorden, ontkennende en hilarische antwoorden wisselen elkaar af. Dit hangt af van de gesprekspartner en van de hoeveelheid vragen die mijn vrouw en ik al hebben moeten beantwoorden die week of die dag.

Lees ook: 
Rare dingen die men vraagt als je net een baby hebt gekregen

Buik inhouden

Inmiddels spreekt de buik van mijn vrouw voor zich, maar eerder hield ik mijn chocolade- en chipsbuikje wel in als wij tweeën enthousiast van top tot teen werden bekeken om te bepalen wie er van ons zwanger was. In onze aankondiging aan de wereld hadden we enkel gecommuniceerd dat wij een kindje verwachtten. Voor ons maakte het namelijk niet zoveel uit wie van de twee zwanger zou zijn. We verwachten sámen een kindje, alleen werkt de één lichamelijk iets harder op het moment dan de ander. 

Brutale vragen

Ik snap dat we geen doorsnee stel zijn en dat we in de ogen van velen op een creatieve manier zwanger zijn geworden. Het is ook prachtig dat deze medische mogelijkheden en de sociale acceptatie er zijn in ons mooie land. Maar ik zal nooit de vraag stellen aan een vage kennis of collega na hoeveel pogingen het eindelijk is gelukt. Of met welk standje. Of het zonder medische hulp is gelukt. Of het een ongelukje was. Waar, hoe en wanneer, het maakt me niet uit! Zijn jullie gelukkig? Gaat de zwangerschap goed? Dat zouden meer míjn vragen zijn.

Maar waarschijnlijk zijn wij voor anderen wel zó bijzonder dat persoonlijke vragen aan ons wel gesteld worden. Het is ook een bijzonder proces, net als voor alle andere aanstaande ouders. Alleen de bijzonderheden, specificaties van het proces en fantasieën over de donor bespreken we liever alleen met de mensen die heel dichtbij ons staan...

Gaat je niks aan, kinderwagenverkoper

Om nou de alleraardigste kinderwagenverkoper uit te leggen waarom mijn vrouw nu zwanger is en niet ik… Wie weet heb ik wel bij het woord zwangerschap direct visioenen over een alien die zich met alle geweld een weg uit mijn buik vreet. Of wie weet lukt het mij wel niet om zwanger te worden, omdat mijn eierstokken zijn vernietigd door dat buitenaards wezentje. Of wellicht is er een echte medische reden. Of wie weet hebben we gewoon iene-miene-mutte gedaan. Het maakt niet uit.

Lieve mensen, vrienden, familie, vage kennissen en vriendelijke kinderwagenverkoper: wat fantastisch dat jullie zo met ons meeleven en nieuwsgierig zijn. We hebben alleen telkens dezelfde gesprekken met de persoonlijke vragen! Dus vergeef me als ik als vernietigend buitenaards wezen antwoord geef. Maar ondertussen weet ik wel het exacte moment, tot op de seconde nauwkeurig. Alleen wanneer dat precies was, dat is het geheimpje van mijn vrouw en mij. 

Linda's vrouw is zwanger, wat haar dus meemoeder maakt. Daarnaast is ze baasje van zeer eigenwijze, enthousiaste en lompe hond (haar oefenkind). Ze is mediacoach en leerkracht.  

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50