Tips voor mama’s die tegen een burn-out aan zitten

Tips voor mama’s die tegen een burn-out aan zitten

Of je nou fulltime werkt, fulltime thuis blijft met de baby of dat het combinatie van beide is, het kan allemaal nog wel eens overweldigend zijn met kinderen. Vooral als je het gevoel hebt dat je alles tegelijk moet doen. Voor sommige moeders eindigt dit zelfs in een burn-out.  Zorg je nog wel goed voor jezelf?

Zet jezelf op de eerste plaats

Let erop dat dingen niet ten koste van jou gaan en plan je benodigde me-time in. Hou je eigen dingen zoals je wekelijkse of maandelijkse wijntje met vriendinnen, je hobby’s of je sportclubje. Zie je er soms wel eens uit als een slons omdat je ochtendroutine voornamelijk bestaat uit het verzorgen van anderen, dan kun je daar vanaf vandaag verandering in brengen. Eerst gaat mama douchen en aankleden en dan komt de rest.

Lees ook
Zó voorkom je een parentale burn-out

Vermijd negatieve mensen

Sommige mensen kun je natuurlijk niet verbannen uit je leven, maar je kunt wel het contact met deze mensen minimaliseren. Heb je een bemoeizuchtige schoonmoeder of een misgunnende vriendin, doe dan een stapje terug.

Doe leuke dingen met je man

Doen jullie nog wel eens wat met z’n tweetjes of draait alles om de kinderen? Breng ze eens een dagje naar opa en oma om samen wat te ondernemen. Vinden opa en oma vast geen probleem.

Ga sporten

Ook al is sporten het laatste waar je nu op zit te wachten, bedenk dat het je misschien wel goed doet. Het geeft je een boost, meer energie voor jezelf en voor de kids. Lees hier waarom sporten zo belangrijk is.

Zet je vent aan het werk

Neem jij meestal de verantwoordelijkheid van de kinderen op je? Probeer samen een goede balans te vinden en de taken te verdelen.

Leer je kind zoveel mogelijk zelf doen

De eerste paar keer kost het je waarschijnlijk meer tijd om hem zijn eigen pap te laten eten aangezien je de helft van de grond en de muur kunt schrapen, maar als hij het uiteindelijk onder de knie heeft dan scheelt het enorm veel tijd. En dat geldt voor alles, van aankleden tot aan spelen.

Slaap bij als het kan

Werd je weer de hele nacht wakker gehouden door de kleintjes? Probeer alle slaap die je kunt krijgen ook te pakken. Duik lekker om half negen je bed in of als je overdag thuis bent, kun je ook lekker het middagslaapje meepakken. Een beetje extra slaap doet wonderen.

Zeg vaker nee

Zorg dat je je dagen niet te vol plant, zeg dus af en toe nee als je iets gevraagd wordt. Bak jij altijd zelf de verjaardagstaarten of ben jij meestal de carpoolmama die de kinderen wegbrengt naar sportclubjes? Het is oké om niet alles te kunnen doen.

Heb jij wel eens het gevoel dat je tegen een burn-out aan zit?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden