Thuis je eigen echo's maken met de Babywatcher (+WIN!)

Thuis je eigen echo

Thuis een echo maken? Gewoon vanaf je eigen bankstel - samen met je partner en wie je er dan ook bij wilt uitnodigen - ongegeneerd loeren naar je ongeboren nageslacht? Niet hoeven wachten tot je eerstvolgende afspraak over miljoen weken bij de echoscopist om het geslacht van je kindje te achterhalen? Het klinkt allemaal een beetje als toekomstmuziek, en toch is het tegenwoordig echt al mogelijk. Je huurt namelijk gewoon de Babywatcher!

De Babywachter is een echt echo-apparaat voor thuis. Deze kun je huren bij MyBabywatcher.com voor een schappelijke prijs. Het apparaat kun je voor één of twee weken huren en in die tijd kan je maximaal drie keer per dag tien minuutjes even in je baarmoeder spieken.

Even spieken

Dat klinkt natuurlijk geweldig! Er zijn namelijk een aantal momenten tijdens de zwangerschap waarin ik HEEL graag even in mijn baarmoeder had willen kijken. Bijvoorbeeld rond de 14 weken, toen ik niet kon wáchten tot ik het geslacht van mijn kindjes kon zien. Of rond de 18 weken, toen het alweer even geleden was dat ik de laatste echo had gehad, maar waarop ik mijn kindjes nog niet iedere dag duidelijk voelde. Of iets later in de zwangerschap, waarop ik stond te trappelen om die lieve snoetjes te zien. Een Babywatcher was tijdens mijn zwangerschappen dus bijzonder welkom geweest!

En toch was ik niet meteen overtuigd. De kritische moeder in mij zette namelijk een aantal vraagtekens bij het gebruik van de Babywatcher.

  • Is het wel veilig om driemaal daags al die geluidsgolven je onderbuik in te sturen?
  • Hoe werkt de Babywatcher precies? Wat heb je nodig om hem te kunnen gebruiken?
  • Kan iedereen met de Babywachter omgaan? Hoe kan je in die brei van zwarte- en witte vlekken nu vingertjes, teentjes en misschien wel een geslachtsdeel of navelstreng onderscheiden?
  • ​Word je niet juist ontzettend onzeker van zo’n echo-apparaat? Wat als je je kindje niet meteen goed kan vinden? Krijgen verloskundigen door de Babywachter niet extra werk door aankomende moeders die overstuur zijn omdat ze in al hun onwetendheid denken dat ze een baby met twee hoofden hebben gezien?



Ik besloot op onderzoek uit te gaan:

Veiligheid

Echo-apparatuur maakt gebruik van geluidsgolven en dus niet van straling, zoals bij een röntgenapparaat. Deze geluidsgolven worden uitgezonden naar - in dit geval - de foetus en vervolgens teruggekaatst naar de apparatuur die de golven omzet in beeldmateriaal.
Uit wetenschappelijke studies en onderzoek blijkt dat het maken van een 2D-echo onschadelijk is (bronnen: WHO, FDA en BMUS). Hierbij geldt een norm van 60 onafgebroken minuten per echo en een intensiteit van 0,94 W/cm2. Babywatcher gebruikt maximaal 10 minuten per echo en een intensiteit van 0,57 W/cm2. Onderstaande grafiek verduidelijkt dit:


 

Gebruik

Als je de Babywatcher besluit te bestellen, krijg je het apparaat thuisgestuurd. De software die je nodig hebt, is te downloaden voor Windows-besturingssystemen. Heb je die niet in huis, dan levert de Babywatcher voor een kleine meerprijs ook een Windows-tablet mee. 

Volleerd echoscopist?

Moet je een diploma echoscopie op zak hebben om de Babywatcher te gebruiken? Nee, dat gelukkig niet. Als je op medische echo's bij de verloskundige ziet wat een hoofdje en wat handjes of voetjes zijn, dan kan je die thuis met de Babywatcher ook prima onderscheiden. Zie je bij de verloskundige een pinguin in plaats van het gezichtje van je kind, dan wordt het misschien iets lastiger. Gelukkig krijg je van Babywatcher wat instructies en kun je bovendien online ook het nodige opzoeken. Handjes, voetjes en een gezichtje onderscheiden lukt de meeste mensen wel, maar als je echt het geslacht wilt zien, is het aan te raden om je daar in te verdiepen. Of om af te wachten tot een echo bij een professional, om eventuele verwarring te voorkomen ;-)

Onzekerheid

Babywatcher is er om bij te dragen aan een leuke zwangerschap, júist niet om onzekerheden in de hand te helpen. Ze benadrukken daarom dat het geen aanvulling is op een medisch traject. De echo’s die je bij de verloskundige krijgt, zijn daarom altijd belangrijk. Om dat geenszins in de weg te staan, heeft Babywatcher geen meet-functie. Je kunt alleen je kindje bewonderen, de vingertjes tellen, het gezichtje bekijken en eventueel op zoek gaan naar het geslacht. Uit onderzoek van Babywatcher zelf blijkt dat van de bijna 3000 thuisgemaakte echo’s, er niemand was die nadien in paniek bij de verloskundige langs is geweest. Dat scheelt! :-)

Al met al klinkt zo’n Babywatcher eigenlijk vooral heel erg tof. Ik begin met terugwerkende kracht dus goed te balen van het feit dat ik niet meer zwanger ben en naar alle waarschijnlijkheid ook nooit meer zal worden.

Win-win-win!
Ben jij wel zwanger en lijkt het je leuk om binnenkort vanaf je eigen bankstelletje naar je baantjestrekkende foetus te loeren? Dan heb je geluk! Wij mogen namelijk in samenwerking met Babywatcher drie keer een week (= acht dagen) huur weggeven. Wat je daarvoor moet doen? Heel simpel: Like onze Facebookpagina en laat onder het Babywatcher-artikel (op Facebook of hieronder) even achter waarom je hem graag zou willen winnen. Ben je zelf niet zwanger, maar ken je wel een zwangere vriendin die niet kan wachten om even naar haar baby te spieken? Tag haar gerust onder het bericht! De winnaressen krijgen een persoonlijk berichtje van ons.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50