Terug van zwangerschapsverlof? Dit wil je niet horen van collega's 

Terug van zwangerschapsverlof? Dit wil je niet horen van collega
  • in Moeder
  • 0
  • 1288
  • 04/04/2023

De een kijkt ernaar uit om weer aan het werk te gaan en even te ontsnappen aan die babybubbel, de ander voelt zich schuldig om haar baby achter te laten. Vooral die laatste groep kan wel wat steun van haar omgeving gebruiken en heeft dus absoluut geen behoefte om de volgende dingen te horen na je zwangerschapsverlof.  

Terug naar de werkvloer na je zwangerschapsverlof: aan de ene kant is het fijn om je weer met andere dingen bezig te zijn, maar aan de andere kant voelt het vaak ook een beetje dubbel. Je bent misschien hartstikke moe door al die gebroken nachten. Of je voelt je schuldig dat je er niet meer fulltime voor je kleine bent. Of je bent zenuwachtig om weer naar de werkvloer terug te keren... Kortom: het kan best nog een dingetje zijn om na je zwangerschapsverlof terug te keren op je werk. Je kunt wel wat steun gebruiken van je collega's en je hebt dan allesbehalve behoefte aan deze opmerkingen: 

'Zo, heb je een lekkere vakantie gehad?’ 

Vakantie? Vakantie? Hoezo vakantie? Weet je wel hoe intensief de eerste weken met je baby is? Als kersverse ouder is het helemaal aanpoten, want alles is nieuw! Je moet heel veel leren over voeden, verschonen, verzorgen. En dan niet te spreken over de vele slapeloze nachten als je pech hebt, je hormonen die compleet op hol zijn geslagen en leren omgaan met de nieuwe dynamiek in je gezin! Je vraagt toch ook niet aan een collega die net een operatie heeft gehad of het een fijne vakantie was? 

‘Ik ben verbaasd dat je weer terug bent’ 

Uhm, hoezo? Wil je mijn baan ofzo? Of denk je dat ik het niet aankan nu ik moeder ben geworden? Of vind je dat ik geen goede moeder ben omdat ik nu al waar terug ben? De reden waarom je weer aan het werk bent, gaat niemand wat aan. Dus sorry dat we dit zeggen: waar wat een stomme opmerking! 

‘Mis je je baby niet?’ 

Hallo, ga je me nu een nog groter schuldgevoel aanpraten dan ik al voel. Dit is zo'n typische opmerking die de waterlanders doet opwekken. Daar heb je dus totaal geen behoefte aan: om te janken op de werkvloer. Tuurlijk mis je je baby! Maar het is soms ook wel lekker om weer aan het werk te gaan. Kun je weer een beetje bijkomen;-) 

 ‘Wat zie jij er moe uit’ 

Ja, vind je het gek: er is iemand thuis die vaak wakker wordt 's nachts. Om te horen dat je er moe uitziet, is wel het laatste wat je wilt horen. Zeker als je juist je bent hebt gedaan om die vermoeidheid te verbloemen met make-up. Het is fijner om iets te horen als: ‘Waar kan ik je mee helpen om weer op te starten?’ 

‘Het was echt enorm druk toen je er niet was’ 

Met deze opmerking wordt het schuldgevoel nog groter...En dat is natuurlijk helemaal niet nodig, want in Nederland zijn de regelingen zo goed, dat het altijd mogelijk is om een vervanger te zoeken voor de duur van je zwangerschapsverlof. 

Welke opmerking van jouw collega's viel niet zo goed bij jou toen je weer terugkwam van zwangerschapsverlof? 

Lees ook:

Tijdens je verlof gestoord worden door de baas
Heb je zwangerschapsverlof? Ga deze dingen zeker doen!

Bron: HuffingtonPost 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50