Ten minste 2 maanden borstvoeding verkleint kans wiegendood

Ten minste 2 maanden borstvoeding verkleint kans wiegendood

Alhoewel wiegendood - gelukkig - niet heel vaak voorkomt, is iedere baby (die hierdoor) overlijdt er één teveel. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van wiegendood en hoe dit zoveel mogelijk voorkomen kan worden.

Door baby’s op hun rug te laten slapen op een stevig matras, door alert te zijn op oververhitting van de baby en door niet in het bijzijn van de baby te roken, kan de kans op wiegendood al ontzettend afnemen. Maar je kunt als moeder nog meer doen om de kans te verkleinen: ten minste twee maanden borstvoeding geven. Dit kan ook in combinatie met flesvoeding.

Lees ook:
Kans op wiegendood groter bij roken en samen slapen

Dit was één van de conclusies die wetenschappers van de University of Virginia Health System trokken. Geef je minimaal twee maanden lang borstvoeding? Dan is de kans op wiegendood al gehalveerd! En voor de mama’s voor wie twee maanden al lang klinkt hebben de wetenschappers goed nieuws: het hoeft niet exclusief borstvoeding te zijn. Als borstvoeding gedurende die twee maanden wordt afgewisseld met flesvoeding, dan helpt het al mee om het risico te verkleinen.

Waarom borstvoeding een positief effect heeft

Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de wetenschappers de resultaten uit acht internationale studies naar dit onderwerp. De precieze reden waarom minimaal twee maanden borstvoeding het risico op wiegendood met de helft verkleint, is niet gevonden. Hier moet nog vervolgonderzoek naar worden gedaan. Wel denken de wetenschappers een idee te hebben: borstvoeding bevat een enorm scala aan actieve antistoffen en heeft een positief effect op het slaappatroon van baby’s.

Wat kunnen we doen?

Goed nieuws voor de moeders bij wie borstvoeding lukt, dus. Maar hoe zit het met de moeders waarbij dit niet zomaar gaat, of gewoonweg niet lukt ondanks allerlei inspanningen? De wetenschappers van de University of Virginia Health System pleiten dan ook voor goede voorlichting, betaalbare lactatiekundige zorg voor iedereen. Bovendien vinden de wetenschappers dat moeders de eerste weken beter niet zouden moeten werken, wat in Amerika helaas toch wel vaak gebeurt...

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden