Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed

Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed

Ook al is bekend dat een baby op de rug laten slapen het beste is om de kans op wiegendood te verkleinen, toch legt slechts 43,7 procent van de Amerikaanse moeders hun baby in deze positie in bed.

3 op de 4 moeders weet dat het beter is om hun baby op de rug in bed te leggen, maar slechts 43,7 procent doet dit ook daadwerkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van de US Centers Disease Control and Prevention onder 3.297 moeders, meldt CBS. Vooral moeders die hun middelbare school niet hebben afgerond en Afro-Amerikaanse moeders leggen hun kind vaak op de buik in bed.

Lees ook:
Meer informatie over wiegendood

Waarom niet op de rug?

Maar waarom leggen moeders hun kind niet in de geadviseerde lighouding in bed? Volgens onderzoeker Goodstein zijn ze bang dat hun kindje stikt als ze moeten spugen. Soms krijgen moeders van hun grootouders te horen dat op de buik slapen voor een diepere slaap zorgt.

Omgeving

Uit de studie kwam ook naar voren dat moeders de mening van belangrijke personen in hun omgeving zwaar laat meewegen in hun acties. Als er belangrijke mensen in de omgeving zijn die voor het op de buik liggen kiezen, dan blijkt dat moeders 12 keer meer geneigd zijn om dit te volgen.

Hoewel het aantal baby’s dat door wiegendood overlijdt de afgelopen jaren sterk is verminderd, blijft wiegendood de belangrijkste doodsoorzaak onder baby’s in de Verenigde Staten.

Ook in Nederland luidt het advies dat de rugligging het veiligst is. Laat jij je kind wel eens op zijn buik liggen?

Tags: Wiegendood,

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (18) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50