Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed

Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed
 • in Baby
 • 6
 • 17767
 • 19/11/2021

Ook al is bekend dat een baby op de rug laten slapen het beste is om de kans op wiegendood te verkleinen, toch legt slechts 43,7 procent van de Amerikaanse moeders hun baby in deze positie in bed.

3 op de 4 moeders weet dat het beter is om hun baby op de rug in bed te leggen, maar slechts 43,7 procent doet dit ook daadwerkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van de US Centers Disease Control and Prevention onder 3.297 moeders, meldt CBS. Vooral moeders die hun middelbare school niet hebben afgerond en Afro-Amerikaanse moeders leggen hun kind vaak op de buik in bed.

Lees ook:
Meer informatie over wiegendood

Waarom niet op de rug?

Maar waarom leggen moeders hun kind niet in de geadviseerde lighouding in bed? Volgens onderzoeker Goodstein zijn ze bang dat hun kindje stikt als ze moeten spugen. Soms krijgen moeders van hun grootouders te horen dat op de buik slapen voor een diepere slaap zorgt.

Omgeving

Uit de studie kwam ook naar voren dat moeders de mening van belangrijke personen in hun omgeving zwaar laat meewegen in hun acties. Als er belangrijke mensen in de omgeving zijn die voor het op de buik liggen kiezen, dan blijkt dat moeders 12 keer meer geneigd zijn om dit te volgen.

Hoewel het aantal baby’s dat door wiegendood overlijdt de afgelopen jaren sterk is verminderd, blijft wiegendood de belangrijkste doodsoorzaak onder baby’s in de Verenigde Staten.

Ook in Nederland luidt het advies dat de rugligging het veiligst is. Laat jij je kind wel eens op zijn buik liggen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Anna-76

  Ik was er nooit helemaal gerust op, maar op de buik sliepen ze tenminste. Tegenwoordig ook wel op de rug en zij.

 • Charliecharlie

  Toen m’n kinderen makkelijk heen en weer om konden draaien, mochten ze op de buik slapen, dan ging ik ze niet terugdraaien. Maar voor die tijd heb ik ze (ja ondanks het refluxgepruttel) op hun rug gelegd. Statistieken liegen er niet om. Maar als je kind totaal niet slaapt op de rug, snap ik de keuze wel.

 • Yvonne4

  Hier ook alle 3 op hun buik, zo sliepen ze het beste, ook draaide ik de hoofden altijd, ik wilde niet dat ze een plat achterhoofd kregen

 • Nog-even!

  Mijn kids sliepen ook op hun buik. Ze hebben het alledrie overleefd. Voorwaarde voor mij was wel, dat ze hun hoofd konden optillen. Daarnaast goed ventileren. En belangrijkste: dat de ouders allebei niet roken. Ook niet buiten.

 • Flamingootje

  Na 5 maanden slapeloze nachten en hem meerdere malen per nacht in slaap wiegen, hebben we hem op z'n buik gelegd. Resultaat, slaapt als n engel 💙

  Ohja en op z'n rug stikte hij zo wat ivm verborgen reflux dus stond doodsangsten uit als hij weer hoestte en naar adem hapte terwijl hij op z'n ruggetje lag.

 • DaMama88

  Jep alle 3 de kinderen slapen op hun buik. Als ik moet kiezen tussen slaapjes van 10 á 15 minuten op de rug of een uur tot 2 uur op de buik.. Dan is die keuze niet zo moeilijk!

  Hij verslikt zich of slaat zichzelf wakker op zijn rug, is dan helemaal overstuur!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50