Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed

Amerikaanse moeders leggen baby niet op de rug in bed

Ook al is bekend dat een baby op de rug laten slapen het beste is om de kans op wiegendood te verkleinen, toch legt slechts 43,7 procent van de Amerikaanse moeders hun baby in deze positie in bed.

3 op de 4 moeders weet dat het beter is om hun baby op de rug in bed te leggen, maar slechts 43,7 procent doet dit ook daadwerkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van de US Centers Disease Control and Prevention onder 3.297 moeders, meldt CBS. Vooral moeders die hun middelbare school niet hebben afgerond en Afro-Amerikaanse moeders leggen hun kind vaak op de buik in bed.

Lees ook:
Meer informatie over wiegendood

Waarom niet op de rug?

Maar waarom leggen moeders hun kind niet in de geadviseerde lighouding in bed? Volgens onderzoeker Goodstein zijn ze bang dat hun kindje stikt als ze moeten spugen. Soms krijgen moeders van hun grootouders te horen dat op de buik slapen voor een diepere slaap zorgt.

Omgeving

Uit de studie kwam ook naar voren dat moeders de mening van belangrijke personen in hun omgeving zwaar laat meewegen in hun acties. Als er belangrijke mensen in de omgeving zijn die voor het op de buik liggen kiezen, dan blijkt dat moeders 12 keer meer geneigd zijn om dit te volgen.

Hoewel het aantal baby’s dat door wiegendood overlijdt de afgelopen jaren sterk is verminderd, blijft wiegendood de belangrijkste doodsoorzaak onder baby’s in de Verenigde Staten.

Ook in Nederland luidt het advies dat de rugligging het veiligst is. Laat jij je kind wel eens op zijn buik liggen?

Tags: Wiegendood,

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (18) Stuur een bedankje


 • Dromenvanger1987

  Geen kraamzorg, geen goede zorgverzekering, geen geld voor medische kosten en advisering.

  En dús advies inwinnen en aannemen van ervaringsdeskundigen uit de directe omgeving.

  Daardoor wordt vaak gehandeld op basis van verouderde kennis en kunde.

 • Mamamoesje

  Mijn jongste zoontje sliep gewoon het liefste op zijn buikje. Ging gewoon goed hoor. Een heerlijk vrolijk uitgerust ventje hadden we!

 • MamaJL

  Mijn zoontje Is een echte buikslaper, nog steeds. Sliep in bed altijd op zijn rug. Maar als hij in de box op zijn buik in slaap viel, ging ik ernaast zitten en liet ik hem lekker liggen.

 • Selleme

  Wanneer kindjes het prettig vinden om op hun buik te slapen, lekker laten doen! Wiegendood en op de buik slapen hebben in mijn ogen weinig met elkaar te maken. Wij zijn onze dochter verloren aan wiegendood en hebben zoveel gesprekken gehad, dat ik bij een evt volgend kindje echt niet bang ben voor buik slapen.

 • Anna-76

  Hier buikslapers vanaf de kraamweek.

 • lispeltuut

  En? Komt wiegendood in Amerika vaker voor dan in Nederland?

 • nog-even!

  Dat was ook mijn vraag!

 • Pooh-Lover

  Ik heb een echte buikslaper. Zo snel ze door had hoe ze moest draaien, lag ze snachts op haar buik. Ze is nu 1 jaar oud, en draait zich al op haar zij, voordat ze in bed ligt. Hangt ze dan in je armen. Ik heb haar nooit terug gedraaid.

 • rlyblue

  Mijn oudste hebben we na 8 weken op de buik gelegd omdat hij op de rug echt niet sliep, keihard krijste terwijl hij op de buik met een zucht in slaap viel. Als een baby zo hard vecht om op de buik te mogen liggen als hij deed denk ik dat hij het echt wel aan kan. Hij slaapt nog steeds op zijn buik.

  Mijn jongste gewoon weer op haar rug gelegd en zij slaapt ook prima op haar rug, gelukkig!

  Overigens: ja het is waar dat een baby dieper slaapt wanneer hij/zij op de buik ligt. Maar dat is juist negatief! De zuurstoftoevoer naar de hersenen is minder op de buik dan op de rug en een jonge baby op de buik kan de bloeddruk niet goed reguleren. Die twee componenten zorgen ervoor dat de baby minder makkelijk wakker kan worden en dat is het gevaarlijke eraan!

  http://www.inbakeren.nl/blog/een-buikslaper-bestaat-niet/

 • nog-even!

  Toch worden baby's op de neonatologie op de buik gelegd omdat hun longen dan meer capaciteit hebben....

 • Lieve mamma

  Mijn twee kinderen hebben altijd op hun buikjes geslapen, ze bleven maar onrustig op hun rug en dat was voor niemand in huis fijn.

 • nog-even!

  Alledrie mijn kids hebben op de buik geslapen... Jammer dan... Wiegedood wordt ook genoemd als een kind in de buik overlijdt en ze geen oorzaak weten... Ik kan zelf echt niet op mijn rug slapen. En ken iemand die net na de kraamweek bijna in haar spuug gestikt is door op de rug liggen: als ze een minuut later gevonden was, had de reanimatie waarschijnlijk niets meer gedaan.... Veiligheid is wat dat betreft zéér relatief

 • Eva-Vriezelaar

  Mijn kindje is echt een buikslapertje, in december wordt ze 2. Al gauw was het ook duidelijk. Ook hetzelfde geldt voor in je eigen bed te laten slapen. Allemaal bangmakerij. We hebben genoten van die tijd, ook al was die vrij kort omdat mevrouw zelf in eigen bedje wilde slapen haha.

 • shrimp

  Nee, niet als ik er niet bij ben. Wel boxslaapjes. Ook zijligging. Maar apart ....amerikanen zijn overal zo para over en dit negeren ze.

 • shrimp

  Nee, niet als ik er niet bij ben. Wel boxslaapjes. Ook zijligging. Maar apart ....amerikanen zijn overal zo para over en dit negeren ze.

 • shrimp

  Nee, niet als ik er niet bij ben. Wel boxslaapjes. Ook zijligging. Maar apart ....amerikanen zijn overal zo para over en dit negeren ze.

 • Barbamammie79

  Mijn baby vanaf dag 3 op zijn buik gelegd.... kan iedereen lekker slapen!

  Bij de eerste 3 kids ook gedaan.

  Onze 4de was een echte rugslaper....en dus ook de enige met een afgeplat hoofdje... daar waren we maar druk mee. Is wel goed gekomen trouwens.

 • kim991

  Mij werd inderdaad ook gezegd om de kleine op de rug neer te leggen in bed. Tot ze door kreeg dat ze kon draaien, toen sliep ze al snel op haar buik. Doet ze nu nog steeds. Ze draait haar hoofdje goed naar de zijkant, dus k laat haar lekker liggen zo.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50