‘Stof in fopspenen en condooms kankerverwekkend’

‘Stof in fopspenen en condooms kankerverwekkend’
  • in Baby
  • 0
  • 8462
  • 29/02/2016

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geoordeeld dat de stof MBT kankerverwekkend is. De stof komt voor in rubberen producten zoals fopspenen en condooms. Maar voordat je meteen alle fopspenen en condooms linea recta de vuilnisbak in dumpt: gezondheidsexperts zeggen dat het risico laag is bij mensen die de producten dagelijks gebruiken. Het risico zit ‘m vooral bij arbeiders in de MBT-fabrieken.

De wetenschappelijke term voor MBT is 2-mercaptobenzothiazol. De WHO zegt dat de stof in veel rubberen producten aanwezig is zoals condooms, fopspenen, rubberen handschoenen en autobanden. 

Onderzoek
Experts hebben tijdens een bijeenkomst in Lyon geconcludeerd dat er genoeg bewijs is om de stof toe te voegen aan de encyclopedie van kankerverwekkende stoffen. De WHO baseert deze conclusie op een studie bij de werknemers in een chemische fabriek in Wales. De resultaten leggen een verband tussen MBT en blaaskanker, darmkanker en een bepaald type van bloedkanker. Maar de aanwezigheid van andere stoffen in de fabriek betekent dat MBT niet als de enige schuldige aangewezen kon worden.

Professor Hans Kromhout: ‘Dit bestanddeel werd aangetroffen in handschoenen en spenen. Maar we vonden het ook in het stof dat loskomt van autowegen, wat we waarschijnlijk kunnen verklaren door de slijtage van rubberen banden.’

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: HLN.be

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50