Stap-voor-stap handleiding: hoe je je peuter in zijn eigen bed laat slapen

Stap-voor-stap handleiding: hoe je je peuter in zijn eigen bed laat slapen

Als je kind altijd bij jullie in bed heeft geslapen - de grootste fout in je leven tot nu toe - is het nogal een mission impossible om hem uiteindelijk op z’n eigen kamer te laten slapen. Want dat is stom. Gelukkig ben ik er om je te helpen. *kuch* 

Maak het bed op

Maak het bed op voor je peuter, en dat is niet jouw bed. Als hij ooit een wieg heeft gehad die hij nooit heeft gebruikt, ga je gang en probeer het.

Gaat niet werken. 

Als dat niet lukt, gooi dan een matras op de vloer. Doe er wat lakens op, en als je een Pinterest-waardig bed wilt, geef ‘m dan een pluchen konijn. Hang een dromenvanger op voor bonuspunten.  Vertel ‘m dat dit Zijn Bed is. En met Zijn Bed, bedoel je: je bent niet langer welkom in Mijn Bed, jij Zeester-slapende tiran dat je d’r bent. 

Praat met je peuter

Kinderen hunkeren naar structuur. Het is aan te raden om hen te waarschuwen dat je op het punt staat hen te verdrijven uit het enige bed dat ze ooit gekend hebben. En met praten bedoel ik: vertel ‘m dat-ie in z’n eigen bed gaat slapen anders komt Sinterklaas dit jaar niet langs. Dit gaat waarschijnlijk niet heel goed. En met ‘niet goed’, bedoel ik dat dit gesprek heel slecht gaat vallen.

Koop zo’n kinderwekker

Koop zo’n kinderwekker a.k.a. slaaptrainer die je zo instelt dat wanneer het tijd is voor je peuter om op te staan, hij/zij dit aan de wekker kan zien (omdat-ie het schaapje op de wekker z'n ogen open heeft bijvoorbeeld). 

Als alles volgens plan verloopt (wat niet gaat gebeuren), blijft je kind (niet) in bed zodat jij een nacht goed kan slapen. 

Ze gaan het toch negeren.

Als hij bijzonder slim is, ontdekt-ie het verborgen paneel op de achterkant van de wekker, opent het, en zet de wektijd op 5 uur ’s ochtends. Onderschat je peuter nooit.

Wees consistent

Het is in dit soort situaties belangrijk om trouw te blijven aan wat je zegt. Dus, als ze de wekker negeren, zorg je dat Sinterklaas dit jaar niet komt.

Dit gaat lastig worden, maar uiteindelijk zul je een veel lagere creditcard-rekening ontvangen. Blijf bij je woord.

Wees innovatief

Als hij zegt: ‘Kan me niet schelen! Ik wil geen Sinterklaas, ik wil alleen maar in jullie bed slapen’, heb je een plan B nodig (nee, geen anticonceptie, daar is het te laat voor).

Plan B zal zijn dat je zelf op de vloer slaapt.

Je moet waarschijnlijk gewoon doorgaan en een king-size matras voor zijn slaapkamer halen. En nog een konijntje. Sorry.

Plan C

Als Plan B mislukt (dat zal gebeuren), verplaats dan de kinderwekker naar je eigen slaapkamer en vertel je peuter dat-ie in bed moet blijven tot de wekker aangeeft dat hij eruit mag.

Ik weet dat dit lijkt op mislukking, maar op deze manier lijkt het alsof je consequent bent. Zelfs wanneer je eigenlijk dus gewoon opgegeven hebt omdat je doodop bent.

Kom zelfverzekerd over. Ze ruiken angst en azen op een nederlaag.

Wacht tot het voorbij is

Uiteindelijk gaan ze er genoeg van krijgen om twee centimeter van jouw gezicht af te liggen. Het kan een tijdje duren, maar ergens rond zijn zestiende moet dit toch lukken.

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • floortjetd

  O ik kan hier dus echt wel de humor van inzien!!

 • Jonno

  Wat een nutteloos artikel is dit. Erg tendentieus en (ver)oordelend geschreven; "de grootste fout van je leven!"

  Hoe bedoel je, waarom?

 • Ely24

  Hahaha

 • rlyblue

  Hihi leuk gedaan.

 • Karin

  Dit is satirisch bedoeld ja ;-) Lighten up people, lighten up...

 • MontBlanc

  Ik dacht hetzelfde. Is dit een grappig bedoeld artikel? In dat geval: ik vond het niet vreselijk grappig. Mocht het geen grap zijn: belabberde adviezen.

 • Shrimp

  Dit artikel is voor de grap neem ik aan? Heb nog nooit zo'n rijtje slechte adviezen gezien .

 • Jonno

  Laten we het hopen, ben het helemaal met je eens

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50