Co-sleeping: de voordelen en nadelen op een rij

Co-sleeping: de voordelen en nadelen op een rij

Als je kindje eindelijk doorslaapt, ben je er meestal zelf ook in no-time weer aan gewend dat je lekker de hele nacht kan door tukken. Maar wat nu als je kind besluit dat hij alleen maar bij papa en mama in bed wil slapen? Geef jij er aan toe en vind je het prima dat je kleintje tussen jullie in ligt of doe je geen oog dicht met een kindje tussen jullie in en leg je hem keer op keer weer terug in zijn bedje?

Regelmatig lees je iets over co-sleeping in de media. Waar het gezinsslapen voorheen ten zeerste werd afgeraden, is het nu steeds meer een trend om met het hele gezin in een bed te slapen. Maar waarom vindt het ene gezin het geen enkel probleem om samen met de kinderen in bed te slapen en moet het andere gezin er niet aan denken?

Wij gingen op zoek naar de voor- en nadelen van ‘co-sleeping’.

Lees ook:
Stap-voor-stap-handleiding: hoe je je peuter in zijn eigen bed laat slapen

Gezinsslapen de voordelen:

 • Je hoeft er ’s nachts niet meer uit. Als er iets is, geef je je kleintje half slapend een aai over zijn bol. Gevolg iedereen slaapt beter en dieper.
 • Co-sleeping kan bijdragen aan de onafhankelijkheid van je kind. Men beweert dat de veiligheid die samen slapen biedt, bijdraagt aan de onafhankelijkheid van je kind.
 • Samen slapen is goed voor de band die je hebt met je kind.
 • Krijgt je baby nog een nachtvoeding? Dan is het makkelijker om in bed te voeden en ben je de volgende dag beter uitgerust.
 • Quality time: je ligt de hele nacht naast je kroost en kunt net zoveel knuffelen als je zelf wilt.

Gezinsslapen de nadelen:

 • Als je kids tussen jullie in liggen moet je zelf ook heel zachtjes doen. Even lekker kletsen of tv kijken in bed zit er niet in.
 • Seks wordt hoogstwaarschijnlijk een ingewikkeld verhaal. Creativiteit is dus nodig om ook je partner de gewenste aandacht te kunnen geven.
 • Even afhankelijk van de grootte van je bed, kan het zijn dat je flink moet inleveren op je persoonlijke ruimte.
 • Een baby in bed nemen is niet zonder risico. Er wordt gewaarschuwd voor wiegendood. Laat je hierover goed informeren!
 • Eenmaal bij papa en mama in bed, kan het zijn dat je kind echt niet meer in zijn eigen bed wil slapen.  

Een gezamenlijke keuze 

Uiteindelijk zal de keuze om wel of niet samen te slapen er een zijn die jullie waarschijnlijk op gevoel maken. Je kunt kritiek verwachten van de mensen in je omgeving, ongeacht welke keuze je maakt. Zorg ook dat een keuze om wel of niet samen te slapen er een is die je samen met je partner maakt. Jullie moeten je allebei senang voelen bij het besluit. Maar onthoud: jullie weten als ouders wat het beste is voor het gezin, laat je niet gek maken!

Tags: Slapen, Gezin, Bed

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Flamingobaby

  Mijn dochter slaap sinds ze 9 weken is op haar eigen kamertje en wat geeft dat een rust. In het bijzonder geeft het rust voor haar, ze slaapt sneller, vaster en langer. Hiervoor sliep ze vooral overdag heel slecht en snachts van 21.00 tot 5.30. Nu slaapt ze van 18.30 tot 6.00. Dus ik zal haar niet snel weer bij mij op de kamer leggen, behalve in de ochtend om even samen wakker te worden..

 • MamaJL

  Ik vind het heerlijk dat ze hun eigen ruimte pakken. Vanaf 1-3 weken slapen ze op hun eigen kamertje. En ja, dat betekent 3x per nacht eruit. Maar goed, vind ik niet zo erg. Nederlandse huizen zijn sowieso klein, je bent snel bij de kleine. Als ze bij ons op de kamer liggen die eerste drie weken, liggen ze in een wiegje. Anders doe ik echt geen oog dicht, ben steeds bang dat ze te weinig zuurstof krijgen.

  Op zondagochtend kruipt iedereen bij elkaar in ons kleine bedje van 140x200. Super gezellig vind ik dat. Voor ons werkt het zo prima.

 • Nx4

  Wij hebben met alle kids aan coo sleeping gedaan en nu nog steeds met de jongste , en 9 van de 10 keer ook onze zoon erbij, moet zeker een hoop persoonlijke ruimte inleveren, maar dat heb ik er voor over, ik slaap liever met minder ruimte maar dan wel goed, dan een bed voor mezelf en er 80 x uit moeten. En daarbij willen ze vanzelf naar hun eigen bed toe, ik maak me er niet druk om, en vind her stiekem wel heerlijk, het is dat me bed niet groter is anders zouden die andere 2 kids er ook nog wel bij willen , en ik kan gewoon tv kijken met de kids slapend naast mij

 • Mama-van-meisje

  Ik vind t ook heerlijk hoor. Mijn dochter begint wel in dr eigen kamer maar rond 12 komt ze bij ons. We hebben een mega bed gemaakt van 3x 90cm. Heerlijk met zn allen knuffelen en slapen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50