Sorry dat ik even niet de leukste vriendin kan zijn

Sorry dat ik even niet de leukste vriendin kan zijn

Het is vroeg in de ochtend, mijn vriend is vertrokken naar zijn werk en de kindjes liggen nog heerlijk te slapen. In alle stilte zit ik aan de keukentafel met een kop koffie en mijn laptop opengeklapt. Dit moment voor mezelf is me heilig en heel zeldzaam.

Ik blader door mijn mail, verwijder een boel spam en bedenk dat ik later op de dag nog een aantal rekeningen moet betalen. Dan valt mijn oog plots op een mailtje van een oude vriendin. Het mailtje bevat een foto van haar en mijzelf van toen we veel jonger waren.

"Hé Suus, hoe is het met je? Herinner je je deze foto nog? Dat was zo'n onwijs toffe dag" staat er bij de foto.

Ik staar naar de bijna manisch lachende gezichten op de foto die me aankijken. Het ziet ernaar uit dat we ergens vreselijk om moesten lachen toen deze foto werd gekiekt. We zien er ultra relaxt uit. De beste vriendinnen, een onverwoestbare vriendschap.

Dat beeld ziet er vandaag de dag wel ietsje anders uit. We spreken elkaar zeker niet meer elke dag, eerder om de paar maanden. Dat komt grotendeels doordat mailtjes als deze in de vergetelheid raken en worden overspoelt door andere. Ik voel een schuldgevoel me bekruipen als ik zie dat ook de datum van dit mailtje twee weken geleden aangeeft. Zoals zoveel mailtjes die ik krijg, lees: bijna allemaal, open ik ze als ik onderweg ben - en bedenk ik ik me dat ik later zal reageren als ik thuis ben...and then life takes over...

Achter de feiten aan

Als ouders van jonge kindjes en een drukke baan heb ik soms het gevoel dat er altijd wel iets te doen is. Dat we achter de feiten aanlopen. Als we niet bezig zijn met het verschonen of voeden van kinderen, maken we onszelf klaar voor werk, doen we boodschappen, rijden we met de kinderen naar clubjes en afspraken, activiteiten, verjaardagen, etc.

zelfs in de zomer, als we juist afspreken zo min mogelijk dingen te plannen, zijn er altijd dingen die ik wil en die moeten gebeuren. Quality time met de hele familie maar ook kinderen in bad doen, voorlezen en de dag doornemen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg maar zijn wel dingen die moeten. En juist dat moeten is soms een last op je schouders en brengt andere dingen in de verdrukking.

Dan is daar vaak de uitputting aan het einde van de dag. De baby krijgt tandjes dus we slapen nauwelijks. Of er speelt weer een oorontsteking op bij een van de twee kleintjes. Het constante jongleren met de tijd is een lastige. Tijd met de kindjes, met onze ouders, familie, vrienden. Dit allemaal bovenop de taak om je leven vorm te geven. Kleine meisjes op laten groeien tot zelfstandige vrouwen en kleine jongetjes vormen naar zelfstandige mannen, een fulltime baan op zichzelf.

Mijn schema

Eigenlijk is het niet alleen de onbeantwoorde mailtjes die me zijn aan te rekenen. Als ik wel weet af te spreken met vrienden, moet dat voornamelijk aan de hand van mijn agenda en tijdschema. "Kun je naar mij komen als de kindjes slapen?" "Kunnen we ergens in de buurt afspreken zodat ik snel thuis kan zijn als dat nodig is?"

En als we dan daadwerkelijk hebben afgesproken in de avond met een wijntje, zit ik al heel snel te geeuwen en verlangen naar mijn bed. Hoewel we vroeger nog meerdere nachten per weer doorhaalden en het heerlijk hadden met meerdere glazen (flessen) wijn, nu houd ik om half tien en met twee glazen wijn achter de kiezen al nauwelijks mijn ogen open...

"Ik ben veranderd en dat wil ik best toegeven, hoe confronterend ook..."

Ik weet dat ik faal als goede vriendin op dit moment. Maar ik beloof dat het beter zal worden. Ik sta kniediep in het ouderschap met hele kleine kindjes die me nog nagenoeg overal bij nodig hebben. Maar dit stadium in het leven blijft - gelukkig - niet voor altijd. De kleintjes groeien zo snel op. Ze leren hoe ze zelf hun schoenen moeten strikken, maken straks zelf ontbijt en vegen de eigen billen af! Deze tijd gaat als een speer en hoe meer ik daar dan weer bij stil sta hoe meer ik me aan deze tijd wil vastgrijpen. 

Verdrinken in de tijd

Dat klinkt waarschijnlijk heel tegenstrijdig en alles behalve glamoureus, maar ik wil deze tijd nog even bij me houden. Want billen vegen is niet mijn hobby maar ook de mooie dingen denderen als een sneltrein voorbij. Ik wil de kleine kinderstemmetjes niet vergeten, de vorm van de kleine peuterbuikjes. Ik wil verdrinken in deze tijd waarbij deze kleine wezentjes mij nog zien als de meest fantastische, lieve en grappige persoon die ze ooit hebben ontmoet.

Als ze opgroeien krijg ik daar de tijd weer een beetje voor terug. Ik zal uiteindelijk leren hoe ik alles beter moet en kan balanceren. Ik zal (hoop ik) ooit weer wat langer slapen. En dan, dat beloof ik bij dezen plechtig, zal ik de goede vriendin zijn die ik WIL zijn. De goede vriendin die ik nog steeds ben maar die een beetje verstopt zit onder spuug, poep en moedermelk. 

Want ik ben er nog steeds en ik hou nog steeds ontzettend van jou, van ons en van onze vriendschap.

Als je nog wat geduld hebt, beloof ik: TOT HEEL SNEL! 

Suzanne is voormalig redacteur van Babybytes. Ze woont samen met haar vriend en dochtertje van twee. 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Peme

    Mijn zoon is 5 maanden, mijn dochter 7 jaar. Misschien ben ik nu inderdaad niet de 'leukste' vriendin om mee te stappen, op vakantie te gaan of wilde avonturen te beleven. Dat gaat nu gewoon niet. Maar ik ben wel een zorgzame vriendin die op je kindjes past als je ziek bent, de vriendin die tijdens de eerste weken van je pasgeboren baby de boodschappen komt brengen en meteen even een was voor je draait, de vriendin waar je altijd welkom bent om gewoon even te klagen als het allemaal niet zo lekker loopt. Moet ik dan altijd maar een 'leuke' vriendin zijn? Ik heb liever vriendinnen waarop ik kan steunen en die er altijd voor me zijn.

  • MaaikeT2

    Mooi geschreven!

  • Masy

    Goed verwoord! Precies zoals ik het ervaar.. helaas vol onbegrip van vele anderen.

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50