Sneller hersteld door vernieuwde aanpak keizersnede 

Sneller hersteld door vernieuwde aanpak keizersnede 

In het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven hanteren ze een vernieuwde aanpak bij een keizersnede waardoor je sneller herstelt en dus ook eerder naar huis mag. 

Door de vernieuwde aanpak mogen vrouwen een dag na de keizersnede al naar huis. De vrouwen gaven aan dat ze het sneller thuis herstellen ervaren als positief ervaren. 

Verpleegkundige Daphne Hanegraaf onderzocht de vernieuwde aanpak die een jaar geleden in het ziekenhuis werd geïntroduceerd. Ze deed haar onderzoek om af te studeren als HBO-verpleegkundige: “De nieuwe aanpak werd een succes door de inzet van velen.”

Wat houdt de vernieuwde aanpak in? 

Bij de oude manier moesten vrouwen die een keizersnede hadden ondergaan, minstens twaalf uur bedrust houden. Ze kregen een katheter om te plassen en bleven minimaal 48 uur in het ziekenhuis voordat ze weer naar huis mochten.

Koolhydraatrijke drank

Met de nieuwe methode mogen de vrouwen tot voor de ingreep een koolhydraatrijke drank drinken, waardoor ze minder trek hebben. Dit maakt dat de lichaamsreserves beter behouden blijven, de spijsvertering weer sneller op gang komt en je je na de keizersnede beter voelt.

Snel huid-op-huidcontact

Tijdens de operatie laten zorgverleners de navelstreng standaard minimaal een minuut uitkloppen. Daarnaast bevorderen zij bij een goede start van het kind, snel huid-op-huidcontact zonder tussenkomst van de kinderarts. De anesthesist geeft een ruggenprik en de patiënt wordt in de buikwond plaatselijk verdoofd.

Andere pijnstillers

Na de operatie krijgen de vrouwen andere pijnstillers dan voorheen. Dit is onder andere belangrijk vanwege eventuele borstvoeding. Bovendien geven deze pijnstillers minder bijwerkingen. Zes uur na de operatie worden de katheter en het infuus verwijderd en mag de patiënt haar bed uit. Zij wordt gestimuleerd om snel weer te gaan bewegen, bijvoorbeeld door aan tafel te eten. Lichaamsbeweging na een keizersnede stimuleert de bloedsomloop, wat het risico op bloedstolsels verlaagt. Beweging stimuleert ook de darmen en dat bevordert een goede spijsvertering. Bovendien kan een mobiele moeder haar pasgeborene dan ook zelf verzorgen.

Andere voordelen

Niet alleen scheelt het voor de vrouwen qua verblijf in het ziekenhuis ook nemen de kosten door het kortere ziekenhuisverblijf af en kan het ziekenhuis meer mensen helpen.

Lees ook:

Wat gebeurt er nu precies tijdens een keizersnede?
Moeder deelt hoe ze zelf haar baby aanpakte bij keizersnede

Bron: Catharina Ziekenhuis 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50