Waarom huid op huidcontact zo goed is voor jou en je baby

Waarom huid op huidcontact zo goed is voor jou en je baby
 • in Baby
 • 1
 • 20211
 • 28/03/2022

Vind je het ook zo lekker om huid op huidcontact te maken met je kindje? Wist je trouwens dat het heel goed is voor jouw gezondheid en die van je baby?

Door huid op huidcontact te maken kun je het hartje van je kind weer rustig krijgen als het overstuur is. Ook helpt het om zijn temperatuur te reguleren en het stimuleert de groei van zijn hersenen. Voor moeders is het juist goed om een postnatale depressie tegen te gaan.

Lees ook:
Te lief: tweeling heeft huid op huidcontact met vader en grote broer

Voordelen

Een experiment uitgevoerd door huiddeskundige Dr. Susan Ludington laat zien dat huid op huidcontact direct psychische voordelen oplevert. Zo wordt het zelfvertrouwen vergroot, bouw je sneller een band met elkaar op en kan de temperatuur van de moeder de 'biologie' van de baby reguleren.

Ludington: “Het lichaam is geweldig. We hebben de effecten van huid op huidcontact geanalyseerd. We hebben voornamelijk gekeken naar de hartslag van de baby, het aantal ademhalingen, het zuurstofniveau in zijn bloed en zijn temperatuur.”

Als de baby was ingezwachteld dan was de baby niet zo makkelijk te kalmeren.

“Als de baby op de borst ligt dan wordt alles stabiel en kun je je kind makkelijker tot rust brengen. Bij huid op huidcontact worden de harten van de moeder en het kind synchroon, komen beiden tot rust en gaan jullie elkaars biologie reguleren.”

Te vroeg geboren

Huid op huidcontact werd 25 jaar geleden voor het eerst toegepast in Zuid-Amerika om de gezondheid en de overlevingskans van te vroeg geboren baby’s te vergroten. Nu wordt het overal voor alle baby’s geadviseerd. Ook wordt het aangeraden om borstvoeding beter te laten gaan. Maar ook als je geen borstvoeding wilt geven, wordt huid op huidcontact geadviseerd.

Tips

Verloskundige en blogger Jenny Lord heeft nog een aantal tips voor het maken huid op huidcontact:

 • Maak huid op huidcontact als je baby al warm en droog is. Houd hem tegen je borst aan
 • Leg een deken over je kindje heen om hem warm te houden. Maar pas op: zorg ervoor dat je kind het niet te warm heeft. Een lakentje of een dekentje is meer dan genoeg.
 • Zorg dat het hoofd, de neus en mond van je kind altijd zichtbaar is. Een goede regel om aan te houden is: ‘Dichtbij genoeg om een kusje te geven’.
 • Drink geen alcohol en rook geen sigaret tijdens het huid op huidcontact en let erop dat je niet in slaap valt. Als je je een beetje slaperig voelt worden, vraag dan of iemand je kindje kan overnemen.
 • Je kunt het beste huid op huidcontact maken tijdens de eerste zes weken van je kindje. Het liefst vijf keer per week, 20 minuten per keer.
 • Huid op huidcontact is niet alleen goed voor moeders, maar ook goed voor vaders. Uit onderzoek blijkt dat vaders die huid op huidcontact maken meer zelfvertrouwen hebben als vader en ook hun kind heeft er baat bij omdat ze rustig worden.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Verrassingspakketje

  Bij de 1e mocht het niet na de geboorte, pas na een dag of 4 kunnen doen.

  Bij de 2e gelukkig wel direct gedaan. Maar 6 weken lang 5x per week is me niet gelukt. Wel een paar keer flink mogen genieten van het kleine blote hummeltje op mijn borst. Straks bij de 3e toch nog vaker proberen dus. Kan niet wachten!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50