Schermtijd om je kind rustig te krijgen: goed idee of niet? 

Schermtijd om je kind rustig te krijgen: goed idee of niet? 

Gebruik jij het scherm om je kind rustig te krijgen? Het helpt meestal wel, maar of het zo'n goed idee is? Wetenschappelijk onderzoek geeft nu duidelijkheid. 

Uit onderzoek aan de Universiteit van Michagan blijkt dat het niet zo'n goed idee is om schermtijd te gebruiken om je kleine rustig te krijgen. Volgens de onderzoekers heeft het effecten op langer termijn. Zo ontneem je bijvoorbeeld je kind kansen om zelf met emoties om te leren gaan.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden 422 ouders en hun 422 kinderen tussen drie en vijf jaar oud gevolgd in en periode van anderhalf jaar. Ze hielden bij hoe vaak ouders hun kind afleidden en kalmeerden met schermtijd en analyseerden de mogelijke effecten daarvan op het kind. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics. 

Resultaten 

Volgens de onderzoekers kwam naar voren dat kinderen die op deze manier werden gekalmeerd sneller switchten tussen stemmingen en reageerden ze impulsiever. Dat effect was vooral te zien bij jongetjes en kinderen die van nature hyperactief, temperamentvol en impulsief zijn. 

Kinderarts Jenny Radesky van de Universiteit van Michagan: “Het lijkt een onschuldige tactiek, maar als het als ouder regelmatig doet, kan het langetermijngevolgen hebben.” Niet alleen ontneem je je kind – zeker als het om jonge kinderen gaat – de kans om zelfstandig met emoties om te gaan, ook wordt volgens haar, de gewoonte nog sterker, omdat het kind van nature meer media gaat consumeren.”

Andere manieren om je kind rustig te krijgen

De onderzoekers raden schermtijd trouwens niet helemaal af, want het kan ook heel nuttig zijn als je het maar met mate gebruikt. Verder hebben ze nog adviezen om je kind op andere manieren af te leiden of rustig te krijgen: 

  • Laat je kind naar muziek luisteren. 
  • Laat je kind met zachte klei spelen. 
  • Laat je kind op een trampoline springen. 
  • Leer je kind om zijn frustraties op een andere manier te uiten: sla op een kussen in plaats van een persoon. 
  • Leer je kind keurcodes aan voor bepaalde emoties, zodat het makkelijker wordt om een emotie te benoemen. 

Volgens de kinderarts zal het je geduld zeker beproeven om kalm te reageren op een tantrum. Maar help je je kind op die manier wel belangrijke skills rond emotionele zelfregulatie voor het leven te ontwikkelen. 

Gebruik jij vaak het scherm om je kind af te leiden of rustig te krijgen? 

Lees ook: 

Super handig: zo maak je je iPhone of iPad peuterproof
Veel schermtijd voor peuter van invloed op latere ontwikkeling

Bron: AD.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50